čtvrtek 17. dubna 2014

Postoupky B - hodnocení sezony

V uplynulé sezoně naše B-družstvo poprvé nakouklo do Krajského přeboru. Postoupili jsme ze druhého místa po odřeknutí postupu Slavie Kroměříž. Naše mladá sestava byla doplněna o zkušené hráče z Áčka, jinak kostra týmu zůstala stejná. Cíl byl jednoznačný – zachránit se. Do bojů zasáhlo 12 hráčů stabilně a dva hráči v posledním kole, kde již o nic nešlo. Vývoj sezony byl následující:
Hned v prvním kole nás čekal důležitý zápas v Holešově. Získali jsme nesmírně cenné vítězství 5:3, ale také proto, že domácí nastoupili bez prvních čtyř šachovnic. V dalších dvou kolech jsme hráli s favority a v neúplné sestavě. Dostali jsme tak za vyučenou od Boršic 1:7 a Rožnova pod Radhoštěm 1,5:6,5. Ve čtvrtém kole jsme potřebovali porazit Francovu Lhotu. Tento zápas se nám nepovedl. Hosté přijeli jen v pěti a další auto dorazilo až těsně před uplynutím čekací doby. Někteří naši hráči tak podlehli pocitu, že se nám nemůže nic stát a prohráli jsme 3:5. Naštěstí se nám podařilo nečekanou ztrátu ihned nahradit v zápase se Zlíntermem. Zde jsme naopak nečekaně zvítězili 5:3 my. A čekal nám nás další klíčový zápas proti Gumárnám Zubří. Obě družstva nastoupila v té nejsilnější sestavě, a bitva skončila naším vítězstvím 4,5:3,5. Nyní se nám už mohlo lépe dýchat. Ovšem vzhledem k vývoji ve 2. lize to začalo vypadat na tři sestupující ze ZKP a to znamenalo ještě aspoň jednou vyhrát. V dalším kole jsme jeli na půdu vedoucího týmu do Vsetína. Prohráli jsme 2,5:5,5, ale jednu dobu to vypadalo na naši celkovou výhru. Pak přišel zápas s Kroměříží. Naši nejlepší dali partie brzo za remis a ostatní méně zkušení hráči nestačili na soupeře a tak jsme podlehli jednoznačně 2:6. Před posledními třemi koly to chtělo stále ještě jednou vyhrát. Výborně jsme zahráli ve Starém Městě proti jejich Céčku. Celková remíza 4:4 nám ukázala, že se nemusíme bát ani silnějších týmů. V následujícím kole jsme hostili Staré Město D, které již bylo smířeno s osudem sestupujícího a nepřijeli v nejsilnější sestavě. Ovšem i my jsme měli velké problémy se sestavou. Jednoho hráče jsme museli dokonce sebrat vedle hrajícímu Céčku. Nakonec jsme s velkým štěstím vyhráli 5:3 a definitivně se v soutěži zachránili. Na poslední kolo jsme tak do Zlína mohli vyrazit se šesti juniory s věkovým průměrem 16 let. Soupeř se nestačil divit v jak mladé sestavě jsme přijeli. Soupeři jsme byli rovnocenným protivníkem a prohráli jsme jen 3:5.
V konečném pořadí jsme obsadili 8. místo se 13 body. Důležité bylo to, že se mladíci mohli učit od těch zkušenějších hráčů z Áčka. K jednotlivým individuálním výkonům můžu říct toto:
1. Marek Machalík (průměr soupeřů 2032) 4 body/9 zápasů 44%, byl velmi důležitým členem týmu. Velmi dobře zvládl pozici týmové jedničky. Dokázal hrát většinou rovnocenné partie se všemi svými protivníky. V rozhodujících zápasech dokázal přidat důležité remízy.
2. Jan Palášek (2067) 4/9 44%, byl také nepostradatelný. Jeho náročné partie vedly k řadě ostrých pozicí, které ovšem Honza někdy nezvládl. Jeho bodový zisk měl být ještě větší. Chce to větší cit a techniku v těchto pozicích. A tu získá jen hraním těžkých partií v lize a KP. Honza zůstává velkým příslibem i do dalších let.
3. Martin Bačák (1936) 5,5/7 79%, svými zkušenostmi výrazně ovlivňoval výsledky celého družstva. Nastupoval hlavně v těch důležitých zápasech a své soupeře drtil. Kromě poslední partie, kde soupeři daroval figuru a nečekaně prohrál. Pomáhal i rychlými rozbory partií mladých spoluhráčů. Byl tím rozdílovým hráčem mezi týmem z krajské soutěže a krajského přeboru.
4. Petr Večeřa (1997) 4/9 44%, se výsledkově trápil. Sám určitě očekával lepší výsledky, ale i tak byl dalším z již zkušených hráčů, bez kterého by tým neuspěl. Snad mu příští rok pomůže posun na vyšší šachovnice.
5. Miroslav Rakušan (1982) 3,5/9 39%, dokázal že patří do základního týmu. Postupně se jeho výkony zlepšovaly a bylo vidět jak mu stoupá sebevědomí. I Mira je velkým příslibem, na kterém by mělo toto družstvo dlouhodobě stavět.
6. Jan Ryšavý (1904) 1,5/5 30%, hrál jen v první polovině sezony. Výsledkově mu partie vůbec nevyšly. Špatné hospodaření s časem je jeho velký vleklý problém. Navíc i jeho zdravotní konstituce ho velice brzdí v rozvíjení šachového nadání, které je nesporné.
7. Petr Dvořák (1949) 0,5/7 7%, odehrál výsledkově velmi špatnou sezonu. Nutno však dodat, že ve většině zápasů hrál s daleko silnějšími hráči. Když se k tomu přidal špatný čas, tak se výsledkům není co divit. Přesto i Petr pomohl týmu důležitou remízou ve Starém Městě.
8. Aneta Tomečková (2014) 0/4 0 %, hrála jen sporadicky. Její výkony nebyly tak špatné, jak ukazují pouhá čísla. Soupeři však měli větší kvalitu. Doufejme, že příští rok bude mít na šachy více času.
9. Jan Netušil (1911) 3,5/10 35%, byl jednoznačně hráčem základní sestavy. Dostal spoustu příležitostí, jak dokázat stoupající výkonnost. Nezklamal, ale některé partie nezvládl díky své nezkušenosti. V příštím roce již by měl být v regulérní základní sestavě tohoto týmu.
10. Vladimír Opluštil (1843) 7/8 87%, prohrál po třech letech první partii za Béčko. Využil jsem hlavně svých zkušeností k pravidelnému zisku bodů. Hned v několika zápasech to byly boje do tří hodin odpoledne. Naštěstí většinou s dobrým koncem. Role kapitána byla vyčerpávající, takže doufám, že ji příští rok někdo převezme.
11. Michal Scheichenost (1853) 1/3 33%, zasáhl do sestavy týmu na konci sezony a potvrdil, že by mohl být v budoucnu dalším základním článkem tohoto týmu. Zatím sbírá zkušenosti za naše družstva v nižších soutěžích. Chce to také zlepšit techniku hry a hlavně zvednout sebevědomí.
12. David Opluštil (1785) 2/6, byl pravidelným náhradníkem a nezklamal. Získal cenné zkušenosti a snad ve všem partiích mohl bodovat. Dokázal hrát vyrovnané partie i se silnými hráči a prohrál jen díky své nezkušenosti.
Julie Šimčáková a Pavel Opluštil nastoupili shodně v posledním kole a se svými vrstevníky svedli zajímavé partie s neúspěšným koncem. Ale jejich čas teprve přijde. Souznění mladých ze zkušenými hráči a výchova nových adeptů pro Áčko, to je ten hlavní cíl naší rezervy. Proto je velmi potěšitelné, že jsme Krajský přebor udrželi i pro příští sezonu. V ní bude potřeba tým mírně posílit, abychom se vyhnuli sestupovým starostem.

opl

2 komentáře:

  1. Po shlédnutí některých partií si troufám tvrdit, že v příští sezóně Mirek a Honzové získají více bodů. Partie nebyly špatné jen chyběly ty podstatné detaily ( čas, přesnost, přehlednutí)

    Martin Dvořák

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně souhlasím. Ti hle tři by měli tvořit základ B družstva, doplněni třemi hráči z áčka a dalšími mladými jako náhradníky.

    OdpovědětVymazat