neděle 12. října 2014

1. liga dorostu

O víkendu 11.–12.10. odstartovala letošní 1. liga mládeže. Náš team sice patří papírově k outsiderům soutěže, ale v mládežnických kategorií nehraje Elo až takovou roli.
V prvním kole jsme nastoupili v sestavě: Rakušan, Opluštil D., Zavadil, Pecháček, Opluštil P., Jordová proti ŠK Duras BVK Brno "B". Zvítězili jsme skórem 4,5-1,5, kdy celý bod v pozici figura proti 3 pěšcům zahrál velmi špatně Filda a partii tak prohrál. Zdenička získala figuru, kterou však zbrklou hrou 1tahově vrátila asi o tři tahy později a dala partii za remiz. Trochu více koncentrace a zápas mohl skončit 6-0. Na oplátku však Mirkovi na první soupeř v trochu horší (ne však prohrané) pozici doslova daroval nekorektní obětí figury bod.
V druhém kole jsme měnili sestavu. Tato změna byla domluvená již před víkendem, přesto však došlo k tomu, že hráči, kteří první kolo vyhráli - zůstali, ostatní střídali. Zdenku a Fildu tak nahradili Dominik Večeřa s Tadeášem Šrucem. V druhém kole nás bohužel nepodržely zadní šachovnice, kde jsme neuhráli ani půl bodu. Zisk 2/3 bodů na prvních třech šachovnicích tak pouze upravil naši prohru na 4-2.

 

Petr Večeřa


 

V neděli se v 1. lize se odehrál zápas Postoupky - Kroměříž, který vzhledem k průběhu a kvalitě partií mohl skončit zcela jakkoliv, nakonec skončil vítězstvím 4,5:1,5. Na 1. šach. Mirek ošidil svého soupeře o kvalitu a dotáhl svoji partií do úspěšného konce. Na druhé šachovnici dnes David prokázal, že opravdu když chce a má chuť tak dokáže zahrát velmi pěknou partii s překrásnou kombinační hrou. Hodnotím jako nejlepší partii dne. Na třetí šachovnici Filip pocítil porážku. Filip musí v partii něco vymyslet, výměna figur je většinou k ničemu, kor v dračí variantě. Při rozboru oba zjistí, že zahájení bylo mírně lepší pro Filipa, ale se spotřebou 4min se šachy hrát nedají! Na 4 šachovnici Tomáš neznal zahájení a vyústilo to v hrůzostrašný tah h6, který odstartoval destrukci vlastního krále. Nakonec to soupeřka převedla do pozice o trochu lepší pro ni a po následně hrubé chybě Tomáš vyhrál. Při lepší taktice soupeřce nemusel Tomáš vyhrát v 15. tahu, ale mohl prohrát zhruba v 12. tahu. Na předposlední partii a poslední partii se předváděla ukázka, jak šachy nemají vypadat. Pavel Opluštil ztratil pěšce v zahájení, pak dalšího, vyměnili se figurky a k tomu Pavel dal soupeřovi další dárek v podobě třetího pěšce. Nejhorší na tom všem je!! Že Pavel se u toho usmívá, spokojeně si jí brambůrky a vůbec mu nevadí, jak hrůzostrašně stojí. Pokud stojím špatně, tak se buď vzdám anebo sedím na zadku a makám, soustředím se a snažím se výsledek zvrátit. Nakonec partie skončila remízou, která byla zcela nezasloužená.  Na poslední šachovnici se dějí věci, asi takto si příznivci šachu, kteří se přišli podívat, museli říkat. Nejprve má Dominik figurku navíc, následně stojí jasně na prohru a takhle se to točilo, jak v ruletě. Partii chyběl jakýkoliv předpoklad, propočet, plán hry, respektování toho co soupeř/řka hraje. Jednoduše jsem očekával od 5. a 6. šachovnice více.

 

Martin Dvořák

1 komentář:

  1. Viděl jsem partie a musím říci toto. Mira zkušený hráč a proto v pohodě získal 2,5 bodu. David by měl uplatnit svoje zkušenosti z předchozích let. To zatím potvrdil. Filip přejde dvakrát do vyrovnané koncovky a v ní zahraje naprosto tragicky. Proto velké zklamání z nuly na kontě. Tomáš konečně musí začít hrát šachy a ne stavět domečky. Pak bude oporou, nebude zbytečně remizovat, nebo stát jak po výbuchu Fukušimy. Pavel musí zlepšit přístup, protože předvádí velmi slabé výkony. Dominik mě vůbec nepotěšil. Má se ještě hodně co učit. Tadeáš měl těžkého soupeře na kterého nestačil. A naše blondýna se musí soustředit, protože má daleko na víc. Start do sezony byl výsledkově sice dobrý, ale herně žádná sláva.Víme aspoň co máme zlepšovat.

    OdpovědětVymazat