neděle 16. listopadu 2014

2. liga: Postoupky A - Zlín B 5 - 3

K zápasu druhého kola nastoupil Sokol Postoupky A s ratingovým průměrem 2131 v nejsilnější sestavě v historii. Zasloužila se o to zejména zahraniční posila na 2. desce - ruský velmistr Michail Ivanov. A protože náš soupeř, tým ŠK Zlín B, nastoupil v sestavě poněkud improvizované (bez čtyř hráčů základu), byli jsme v zápase favority. Jednalo se o zjištění příjemné, rating však není vše a partie se musí rozhodnout za šachovnicemi. Při popisu partií využiji, co mi říkal motor při přepisu - měl totiž docela zajímavé nápady!

Již po prvních tazích se můj soupeř v poměrně jednoduché pozici dlouze zamýšlel, mohl jsem tak posoudit průběh ostatních partií. Marťa na první bušil do ruské. Poté se pozice zkomplikovala, Marťovi nevyšel taktický obrat a skončil s pěšcem méně. Michail měl v zavřené pozici bez dam nadějnou iniciativu na královském křídle. Marťa v sicilce zvolil plán s velkou rošádou a bylo jasné, že partie brzy dostane taktický ráz. Romča hrál černými plochou pozici - když bílý zjednodušoval, těško se proti tomu něco dělalo. Pavel získal dvojici střelců a hezkou hru, soupeř však taky nebyl bez šancí a bylo jasné, že se rozhodne na královském křídle. Honza a Mira Kocián tahali velmi dlouho zavřené zahájení - nerozměl jsem tahu Vg1 Honzova soupeře, kterým se dobrovolně připravil o rošádu. Můj soupeř ve výměnné slovance vymýšlel již dávno známé - a zdálo se, že špatně. Večis převedl pozici rychle do koncovky s jezdcem proti špatnému střelci a vymýšlel, jak vyhrát.

Jako první jsem dohrál já (7). Soupeř si vyvinul figury dost nešťastně a brzy jsem měl převahu. Když pak černý pěšce ztratil místo toho, aby jej získal (v takovém případě bych sice stál také prakticky na výhru, ale musel bych zahrát přesně - a kdo ví, co bych tam našel...) a odmítl ztratit pěšce dalšího, což znamenalo ponechání krále v centru, bylo brzy hotovo. Z jeho strany jednoznačně nepovedená partie. Jen co jsem se odebral vedle analyzovat, přišel Marťa Bačák (3), taktéž s partiářem. Podcenil iniciativu černých figur proti jeho dámskému křídlu, toho času útočišti krále. Když jeho soupeř obětoval střelce a dával několikatahový mat, bylo to asi kruté vystřízlivění. Při přepisu se ukázalo, že už po velké rošádě stál hůř. Romča (4) remizoval - smírný průběh hry nenarušil ani jeden ze soupeřů, což rezultovalo v mrtvě remizovou koncovku. Večis (8) nejprve také proti zjednodušování nic nenamítal, pak však s jezdcem proti slabému střelci získal iniciativu a vzal bílému pěšce. Bílý následně pokorně vyměnil své figury a v prohrané pěšcové koncovce s pěšcem méně se vzdal. Marťovi (1) se s pěšcem méně pozici výrazně zkomplikovat nepodařilo - byla víceméně prohraná. Po dalším taktickém obratu, kterým soupeř získal druhého pěšce, se vzdal.

Pozice se dostaly do časových tísní. Hráli Michail (2), Pavel (5) a Honza (6). Michail soupeře přehrál, stál dobře, jeho soupeř však vynalézavou hrou získal dva volné pěšce jako protiváhu ke dvojici střelců našeho hráče. Přechod do koncovky byl zejména záležitostí přesného propočtu. Pavel si nevzal figuru zdarma a po další nevyužité příležitosti přešel do věžkovky, ve které měl sice pěšce více, ale která byla objektivně remizová. Honza i jeho soupeř byli v časové tísni de facto od 20. tahu - Honza měl nejprve díky slabému králi soupeře velkou převahu, pak však zbytečně vyměnil dámy a pozice se vyrovnala. Po tahu e5 měl pěšce ztratit, místo toho vyměnil soupeři klíčového černopolného střelce a stál na výhru. Byl jsem tak opatrně optimistický. Asi po další hodině skončily všechny partie v podstatě zároveň. Michail několikrát stál na výhru a několikrát soupeře opět vypustil. Nakonec se radoval soupeř - v koncovce J+p x S+2p našel přesné pokračování a pozici zremizoval. Pavel soupeře ve věžovce přehrál - nutno dodat, že bez jeho pomoci by to nešlo. Honza stál po výměně střelců technicky vyhraně a koncovku zahrál zcela přesně.

Výhra 5-3 byla zasloužená. Zadní desky se polepšily (dnes 4-0) a díky tomu ani tolik nemrzí prohry Marťů na jedničce a trojce. Pokusit se o potvrzení formy pojedeme za dva týdny do Ořechova.

Sokol PostoupkyŠK Zlín B
Dvořák Martin (Z H)2225F0-12366FRoubalík Jakub (Z V)
Ivanov Mikhail (Z C)2380F½-½2161FHodovský Jiří (Z)
Bačák Martin (Z )2138F0-12108FSlovák Pavel (Z)
Brázdil Roman (Z)2119F½-½2059FSvoboda Rostislav (Z)
Navrátilík Pavel (Z)2100F1-01935FBeneš Miroslav
Palášek Jan (Z)1956F1-02005FKocián Miroslav
Dungl Martin (Z)2105F1-02008FPalica Jiří
Večeřa Petr2025F1-01998FFoukal František
5:3

Martin Dungl

2 komentáře:

  1. Reportáž z pera soupeřů je zde: http://www.sachzlin.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=1556&Itemid=81

    OdpovědětVymazat
  2. Důležitá výhra. Konečně zabraly zadní šachovnice. Chce to zopakovat v Ořechově.

    OdpovědětVymazat