středa 17. prosince 2014

2. liga: Postoupky A - Podlužan Prušánky 5 - 3

Když jsem v 5.40 sedal v Krakově do auta, byla venku ještě úplná tma. Postupně se objevilo sluníčko, před osmou jsem v Českém Těšíně před domem vzal Karla (ten by se jinak dostával složitě) a čtyři hodiny po startu jsme se před postoupeckou sokolovnou setkali se zbytkem týmu. Pár hostů z Prušánek tam již čekalo. Otázkou bylo, kolik se jich sejde nakonec, v minulém kole přijeli do Zlína jen v 5 lidech. Zápas s námi však zjevně neponechali náhodě a nakonec přijeli i se dvěma náhradníky. Že by za tím byla úvaha, že když už jede i druhé auto, mělo by se pořádně zaplnit? Nám se podařilo, i přes špatné vyhlídky, do zápasu nastoupit v silné sestavě. Soupeř taky přijel bez výraznějších oslabení, čekal se proto vyrovnaný boj.

Jako první dohrál smírně Romča (4). Jeho soupeř směřoval bílými cílevědomě do remízového přístavu, s čímž asi mnoho dělat nešlo. Následoval Marťa Dvořák (1). Pozice na královském křídle se vyostřila, a když Marťův soupeř zapomněl dámu v týlu bílého, mělo být hotovo. Marťa získal dámu za věž a figuru a stále útočil. Pak však došlo ke kolapsu - Marťa nejprve ležérně spočítal jednoduchou taktiku, aby na konci zjistil, že špatně spočetl materiál. Tak zle nebylo - při další vynucené hře by z toho nakonec byla přibližně rovná koncovka. Marťa se však vzdal... Podobně banálně, ovšem v opačném gardu, skončila partie stejných soupeřů loni. Stav zápasu vyrovnal Ondra (3). Šachovou formu z polofinále MČR juniorů se mu podařilo zachovat i do zápasů družstev. Soupeře jasně přehrál, proti velké rošádě vyrukoval útokem po volném sloupci a zajistil si vyhranou pozici. Tu se mu pak podařilo proměnit ve vítězství hezkým obratem s chycením dámy. Velmi povedená partie, proti které ani pan Houdini nic nenamítal!

V tento okamžik jsem byl optimistický. Já jsem od soupeře dostal již na začátku střední hry darem figuru za pěšce, a ačkoliv byla realizace výhody z mé strany mírně řečeno rozvážná, šlo v partii již jen o to, zda náhodou neudělám hrubku. Karel Mitura stál také velmi dobře, útočil všemi figurami proti slabému králi soupeře. Večis spočetl zápletky lépe než jeho soupeř a do koncovky získal převahu pěšce. Méně jednoznačné bylo hodnocení partií Marti Bačáka a Honzy Paláška, ve kterých se otevřely pozice králů na křídlech, na kterých ani jedna strana neměla figury, a které slibovaly ještě tuhý boj.

Někdy okolo časových tísní dohráli Karel a Večis. Karel (7) naklonil pomyslný jazýček vah na naši stranu. Soupeře přehrál, zaútočil na královské křídlo a soupeř se při matovém útoku vzdal. Kromě jednoho slabšího tahu (soupeř mohl využít vazby jezdce na f5) měl Karel partii zcela pod kontrolou a soupeř jen čekal na poslední úder. Také velmi povedená partie. Večis (8) reagoval na soupeřův průlom v centru protiútokem, po němž jeho soupeř pozici nekorektně zkomplikoval. Večis taktiku spočetl dobře a získal pěšce. V koncovce jezdce a věže proti střelci a věži soupeře měl převahu, po neopatrném tahu 26. ... e5 si však oslabil pěšcový řetězec a jeho soupeři se podařilo udržet remízu. Marťa Bačák (2) sehrál zajímavou partii. Po boji na dámském křídle se náhle otevřelo křídlo královské, na němž ani jeden z hráčů neměl figury, s výjimkou králů. Pozice byla velmi složitá a v analýze jsem měl za to, že stroj by hodnocení po každém tahu přehodnotil. Chyba lávky - Marťa stál celou dobu lépe, až vyhraně. Byl to však typ pozice, ve které mají stroje takovou převahu nad hráči naší úrovně, že jejich hodnocení praktické vyhlídky příliš neurčí. Útočné hody se nekonaly - figury se vyměnily, na šachovnici vznikla koncovka a soupeři se rozešli smírně. Honza (5) se soupeřem taktéž zablokovali dámské křídlo a otevřeli královské. Ač se nám zdálo, že Honza stojí lépe, za delší konec tahal černý. To se změnilo až po vzetí na g6 - Honza mohl být blízko výhry, aby se dvěma vzetími na e3 dostal místo toho do pozice prohrané. Soupeř však naštěstí nevyužil taktických možností, které pozice skýtala. V koncovce střelce a dvou pěšců proti věži měl Honza figury aktivnější, což zaručilo remízu. Vedli jsme tak 4-3 - a můj (6) soupeř, když viděl, že bojuje poslední, se v beznadějné pozici vzdal. Ze zahájení jsem černými vyšel lépe a asi již ve 12. tahu mi Houdini psal výhodu 0.6. Soupeř své pozici neodůvodněně věřil, a snad i pod tímto dojmem zahrál hrubku, po níž jednoduše ztratil figuru. Od 15. do 60. tahu jsem výhodu realizoval - sice nepříliš úderně, avšak bez vážnějších komplikací. Vítězství jsem oslavil, když bílý nemohl zabránit postavení dámy.

Zvítězili jsme tak 5-3 a po třetí výhře ze čtyř podzimních utkání přezimujeme na hezkém bronzovém stupínku. Po nepovedeném prvním kole se předvedená hra výrazně zlepšila a jsem rád, že přináší taktéž dobré výsledky. V lednu se pokusíme formu potvrdit proti Hustopečím a Slavii. Partie jsme rozebrali u Orla, zavezl jsem Marťu, Klárku a Ondru na nádraží. Když jsem v 17.40 přijel domů, byla venku už úplná tma.

Sokol PostoupkyTJ Podlužan Prušánky
Dvořák Martin (Z H)2225F0-12317FGaša Andrej (Z C)
Bačák Martin (Z )2138F½-½2177FUřičář Jakub (Z H)
Karlík Ondřej (Z H)2138F1-02162FStánec Stanislav (Z)
Brázdil Roman (Z)2119F½-½2060FBalšínek Pavel (Z)
Palášek Jan (Z)1956F½-½2084FMayer Josef (Z)
Dungl Martin (Z)2105F1-02033FMarek Jiří (Z)
Mitura Karel ( H)2135F1-02037FHudaček Josef (Z)
Večeřa Petr2025F½-½2035FHájek Oskar ( H)
5:3

Přeji čtenářům klidné svátky i úspěšný vstup do nového roku. Kdo budete mít chuť a čas, přijďte 25.12. do Postoupek Vánoce oslavit.

Martin Dungl

Žádné komentáře:

Okomentovat