sobota 7. února 2015

David Opluštil vyhrál Baštincův memoriál

Druhý ročník víkendového turnaje proběhl v Bezměrově 6.-7. února. Celkem se zúčastnilo 76 hráčů z ČR a Slovenska. Turnaj probíhal za podpory Zlínského kraje.

Ve FIDE OPEN turnaji se utkalo o vítězství 24 hráčů v pětikolovém klání, hracím tempem 2x60 minut + 30 s za tah. Několik hráčů se nemohlo ze zdravotních důvodů zúčastnit, přesto se první trojice hráčů mohla pyšnit solidním ratingem přes 2090 ELO. Další startovní pole tvořili většinou mladíci, kteří ovšem patří ke špičce ve svých věkových kategoriích. Že to favorité nebudou mít snadné, ukázala již první dvě páteční kola. V sobotu pak nadějím českého a slovenského šachu dokázal vzdorovat jen třetí nasazený Karel Husbaba (Chlumec). Ten dokázal všechny své konkurenty porazit a, s plným počtem pěti bodů, vybojoval zlatou medaili a pohár pro vítěze. Za ním skončila tříčlenná skupina 4bodových hráčů. Na druhém místě skončil teprve devítiletý Viktor Přibyl (ŠK PORG Praha) a třetí skončil stejně starý slovenský reprezentant Jakub Šošovička (Devínská Nová Ves). Až na čtvrté pomocné hodnocení přišel o obhajobu medailového umístění zkušený Stanislav Juříček (Vsetín). Na pátém místě se třemi body skončil první nasazený Petr Kapusta ze Starého Města. Z domácí dvojice hráčů si vedl lépe Miroslav Rakušan, který obsadil velmi dobré sedmé místo. Marek Machalík obsadil konečné 12. místo s kterým jistě nebyl příliš spokojen.
Nejlepší dívkou se stala Sofie Přibylová (ŠK PORG Praha).

V národním OPEN turnaji startovalo 52 hráčů. Hrálo se švýcarským způsobem na 6 kol tempem 2x30 minut + 30 sekund za provedený tah. Zde jsme měli v širším okruhu favoritů trojici 14letých hráčů již ale dostatečně zkušených. Tomáš Pecháček v nadějných pozicích nedokázal najít aktivnější pokračovaní a tak nakonec obsadil 15. místo se 4 body. Zbylá dvojice hráčů Filip Zavadil a David Opluštil procházela turnajem jak nůž máslem. Filip ztratil zbytečně půlbod, ale David byl 100% až do posledního kola. Tam je svedl los proti sobě na první šachovnici, v přímém souboji o prvenství. Davidovi stačila k celkovému triumfu remíza. Ale ani v této partii nezaváhal a s plným počtem 6 bodů se stal celkovým zaslouženým vítězem. Filip klesl na bronzový stupínek, což je parádní výsledek pro oba dva jmenované. Mezi ně se vklínil, vítězstvím v posledním kole, Robert Demko (MŠŠ Interchess).
V kategorii žen a dívek byla nejlepší Martina Marková (MŠŠ Interchess) před Kristýnou Šperkovou (SK Vyškov) a Adélou Sobekovou (CVČ Malacky).
Další domácí hráči skončili bohužel až v druhé polovině startovního pole bez výraznějšího výsledku. Celý turnaj proběhl v přátelském duchu a ke spokojenosti všech účastníků.

opl

4 komentáře: