neděle 15. března 2015

2. liga: Staré Město B - Postoupky A 4.5 - 3.5


V zápase 9. kola jsme zavítali do Starého Města. Po jistých komplikacích jsme přijeli s improvizovanou sestavou, soupeř ji však měl (na své poměry) ještě improvizovanější, takže jsme byli v zápase mírnými favority. 
Na osmé šachovnici se nehrála bojovná partie - Peťa ani jeho soupeř si velikým bojováním asi nechtěli kazit den. Stav zůstal smírný i po skončení partie Dobeš-Dvořák na 1. šachovnici - lehké figury se vyměnily, na šachovnici zůstaly jen ty těžké a Marťa měl asi mikroskopickou nevýhodu. Remis na návrh soupeře. Honza (5) čelil v partii s Janem Šmídem st. nepříliš ambiciózní výstavbě, na kterou jako černý reagoval symetricky. Ani jeden ze soupeřů nenašel plán, který by hru výrazně oživil. Po výměnách stál v koncovce těžkých figur lépe bílý - a stejně jako jeho spoluhráč na jedničce nabídl remis. Tu Honza vzal. Partie se příliš nepovedla Pavlovi (4). Soupeř (Pavel Dvouletý) jako černž v zahájení obětoval pěšce za rychlý vývin figur. Pavlovi uvízl v centru král. Soupeři se povedlo pozici otevřít a do třetice tu byla koncovka těžkých figur, přítomných v plném počtu. V té Pavlův král neměl šanci přežít - a domácí se dostali do vedení. Aneta (7) hrála s panem Krčou. Zahájení se jí povedlo a ve střední hře stála jasně lépe. Domácímu borci se s omezeným materiálem podařilo rozvinout útok, který rezultoval v lepší koncovku dámy a věže proti dámě a věži. Aneta měla remízové možnosti, soupeř však hrál dále dobře a nakonec vyhrál. 
Soupeři sice vedli o dva body, ale na zbylých šachovnicích to vypadalo dobře pro nás - Marťa Bačák měl s Peťou Kapustou nadějnou (ač těžkou) pozici s pěšcem více, Romča stál s Janou Zpěvákovou nejasně a já jsem byl vyhraný. Jako první dohrál Romča (3) a bohužel se radovala soupeřka. Po oboustranně nepřesné střední hře se vykrystalizovala koncovka, ve které měl Romča dva pěšce méně. Jednoho si mohl dobrat a pozice by šla do remízy. Zahrál však nepřesně, soupeřka kontrovala hezkým taktickým obratem a partie byla ztracena. Za rozhodnutého stavu korigoval výsledek Marťa (2). Ve střední hře získal pěšce, soupeř se však mohl poměrně účinně bránit a v analýzách jsme nenašli, jak mohl bílý vyhrát. Ve věžovce však soupeř ztratil příliš mnoho temp a Marťovi se povedlo vyměnit svého volného pěšce za dva pěšce soupeře na královském křídle. Se dvěma spojenými volnými pěšci již nebylo co řešit. Nakonec jsem na nejtěsnější rozdíl snížil já (6). Soupeř (p. Vávra) nezahrál dobře zahájení a již asi v 7. tahu jsem jej mohl dostat do úzkých. Místo toho jsem zvolil poklidný vývin a pozvolné utahování šroubů s výhodou dvojice střelců. Soupeři se povedlo uvolnit centrum, avšak s otevřením pozice cena mých střelců (proti jeho jezdcům) ještě vzrostla. V koncovce jsem pak získal pěšce, později dalšího, nakonec figuru a soupeř se vzdal. 
Prohráli jsme 4.5-3.5 a partie rozebrali na Scéně. Prohra byla smolná (některé partie se otáčely), ale zasloužená. Situace v tabulce se komplikuje - se dvanácti body sice dělíme 6.-7. místo, naše skóre je však špatné a další tři týmy mají bodů 9. Jistě žádný z nich nechce zůstat se sestupovým černým Petrem. S jedním z nich, Lipovcem, budeme hrát za dva týdny.

ŠK Staré Město BSokol Postoupky
Dobeš Vojtěch (Z)2116F½-½2225FDvořák Martin (Z H)
Kapusta Petr (Z)2112F0-12138FBačák Martin (Z )
Zpěváková Jana (Z)2020F1-02119FBrázdil Roman (Z)
Dvouletý Pavel (Z)2121F1-02100FNavrátilík Pavel (Z)
Šmíd Jan1870F½-½1956FPalášek Jan (Z)
Vávra Antonín1904F0-12105FDungl Martin (Z)
Krča Milan2054F1-01757FTomeckova Aneta
Pukl Rostislav1974F½-½1629FDvorak Petr
:

Martin Dungl

Žádné komentáře:

Okomentovat