neděle 10. ledna 2016

2. liga: Postoupky A - Labortech Ostrava B 2 - 6

Po problémech se sestavou se nás dalo dohromady osm, ale jelikož David Opluštil nedorazil na sraz, hráli jsme nakonec jen v sedmi. Premiéru za áčko zaznamenala Julča Šimčáková. Soupeř byl v zápase jasným favoritem nejen díky počtu hráčů, ale i díky jejich kvalitě.
Ta se však zezačátku tolik neprokazovala. Marťa Bačák stál asi na výhru a ani další hráči (a hráčka) netahali za kratší konec. S výjimkou Tomáše (6). Ten v zahájení zaostal ve vývinu a když před ztrátou pěšce dal přednost otevření pozice, vzaly události rychlý spád. 0-2. Marťa Bačák (2) po zisku pěšce ubránil útok soupeře a stál nejspíš na výhru. Pak se pozice zkomplikovala, ale asi ne tolik - když tu Marťa prohrál na čas. Libor (5) stál ve střední hře asi o něco lépe, koncovku však nezvládl podle svých představ a prohrál. V mé (3) partii se toho mnoho nestalo. Bílými jsem nezahrál přesně a soupeř mi vytvořil pár slabin, ovšem výměnami se mi podařilo vstoupit do jen nepatrně horší koncovky. V té jsme nepokračovali - remis. Večis (4) se černými v Maroczyho struktuře v podstatě jen bránil, ale bránil se dobře - pozice byla nejspíš rovná celou dobu a po zásluze skončila remízou. Romča (1) bílými nabídl soupeři otráveného pěšce. Ten si ho vzal a dostal se pod tlak, ze kterého se dostal jen odevzdáním materiálu. Partie skončila dlouhou dámskou koncovkou, ve které si Romča nakonec postavil druhou dámu a vyhrál. Julča (7) hrála statečně a i když většinu partie stála hůř, nebylo za jejího soupeře nic konkrétního vidět - a to ani s pěšcem více ve střelcové koncovce. Julča pak špatně spočítala přechod do pěšcové koncovky a prohrála.
Výsledek 2-6 odpovídá výkonnostnímu rozdílu. Jsem smutný z přístupu některých hráčů. Přesto doufám, že příště v Havířově dosáhneme na víc.

Martin Dungl

4 komentáře:

  1. Moje partie jako dobrý, víceméně jsem soupeře přehrál, vyhrané to bylo (cca. +6), ale v době, kdy to chtělo už si jen dojít do dámy jsem to zahrál nepřesně a zamotal se do věčňáků. Tak dlouho jsem hledal, jak z nich ven, až jsem neudělal žádný tah...

    OdpovědětVymazat
  2. David viděl odjíždět Večise se srazu a šel domů. To není omluva,ale jen konstatování jaký má přístup k oddílu, který ho vychoval.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Postřehy z přepisování prvních čtyř: Romča mohl mnohem jednodušeji vyhrát, kdyby neměnil věže, ta dámovka už smrděla remízou. Marťa v konečné pozici už výhodu neměl. Já jsem nestál hůř ani chvíli, ale lépe jen do 10. tahu, kdy jsem černému umožnil vyrovnat, spravedlivá remis. Večis byl ruplý, ale jeho soupeř zvolil špatný plán útoku.

    OdpovědětVymazat