pondělí 30. července 2018

Šachový festival mládeže - hlavní turnaje

Turnaj A – FIDE OPEN U13
Turnaj B – FIDE OPEN

Šachový festival mládeže se konal v kulturním domě v Bezměrově od pondělí 23. do neděle 29. července. Celkem zde startovalo 174 hráčů a hráček z ČR, Slovenska, Belgie a Běloruska. Záštitu nad festivalem převzala poslankyně Evropského parlamentu paní MUDr. Olga Sehnalová a také starosta Města Kroměříže Mgr. Jaroslav Němec. Turnaje se hrály za podpory MŠMT, Zlínského kraje a města Kroměříže. Zároveň se zde konal Přebor ČOS mládeže, Přebor Sokolské župy Hanácké a Krajský přebor mládeže. Od středy 25.7 festival pokračoval dvěma hlavními turnaji.

FIDE OPEN B se hrál švýcarským systémem na 7 kol, tempem 90 minut na partii + 30 sekund za tah. Setkala se zde silná konkurence, která usilovala o celkové vítězství. To ve svůj prospěch v posledním kole urval výhrou nad obhájcem vítězství Mudrákem, Jakub Rabatin z Beskydské šachové školy. Těsně druhý pak skončil Josef Kratochvíl (Lokomotiva Brno). Bronz zbyl na prvního nasazeného Jana Sosnu (Slavoj Poruba). Těsně pod stupni vítězů pak skončil loňský vítěz Josef Mudrák (Slavia Kroměříž).
Nejlepším dorostencem byl celkově pátý Alexandr Skalský (ŠK Staré Město). Na stříbrné příčce skončil domácí Jakub Vančura (Sokol Postoupky) a třetí byl Matěj Mareš (Unichess Praha).
V kategorii do 15 let zvítězil Marek Miča (Beskydská šachová škola), před Vlastimilem Babulou (ŠK Staré Město) a Matyášem Pasekou (Beskydská šachová škola).
V kategorii žen byla nejlepší Kristýna Laurincová (Beskydská šachová škola), před Alicí Habinovou (ŠK Kuřim) a Lucií Vaňharovou (Sokol Postoupky).
Přeborníkem Sokolské župy Hanácké se stal Roman Brázdil.
V přeboru ČOS zvítězil Tomáš Daniel Kubín a Lucie Vaňharová. Krajským přeborníkem do 15 let se stal Vlastimil Babula, před Lukášem Macháčkem (oba ŠK Staré Město) a Kryštofem Mikulášem Trávníčkem (Kunovice).

V hlavním A-turnaji se hrálo švýcarským systémem na 9 kol, tempem 60 minut na partii + 30 sekund za tah. V ohni jsme měli několik želízek a naši hráči se opravdu dokázali v těžké konkurenci prosadit. Absolutním vítězem se stal Dominik Večeřa (Sokol Postoupky, 7,5 bodu). Po nešťastné porážce ve druhém kole se dokázal vzpamatovat a předváděl dominantní výkony. Druhý skončil talentovaný Bělorus Mitrafan Patapovich (Chess Academy Minsk, 7) a třetí Pavlína Dudová (Beskydská šachová škola, 6,5). 
Kategorii do 13 let ovládli domácí hráči v pořadí Dominik Večeřa a Adam Vylíčil. Na stupních vítězů je doplnil Jakub Mařák (SK EMKaD Holešov).
Stejné bylo pořadí v KP Zlínského kraje.
Mezi dívkami vyhrála Pavlína Dudová.
V kategorii do 11 let zvítězil Adam Zrůbek (A 64 Grygov) před dvojicí domácích hráčů Thomas McEvoy a Daniel Böserle.
V KP pak na zlato dosáhl Thomas McEvoy před Danielem Böserlem a Tomášem Nguyenem (ŠK EMKaD Holešov).
Mezi dívkami zvítězila Klára Spáčilová (ŠK Staré Město), před Marií Vavřínkovou (Lokomotiva Brno) a Denisou Bartečkovou ( BŠŠ).
V kategorii do 9 let kraloval Mitrafan Patapovich, před Václavem Šetinou (ŠK Kuřim) a Bayarem Delgerdalaiem (Šk Staré Město). Ten se také stal přeborníkem Zlínského kraje, před Matějem Babulou a Richardem Hobzou (ŠK Zlín-Malenovice).
Mezi dívkami do 9 let zvítězila Karin Novomeská ze Slovenska, před Barborou Mičovou (BŠŠ) a Beátou Březíkovou (ŠK Vinary).
V kategorii do 7 let pak zvítězila Nikol Bartečková (BŠŠ Frýdek-Místek).
V Přeboru ČOS zvítězila Julie Řezáčová. Mezi chlapci byly nejlepší Thomas McEvoy, Daniel Böserle a Martin Böserle (všichni Postoupky).

Celkově akce splnila svůj hlavní účel – radost dětí za šachovnicí.

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat