úterý 6. srpna 2019

Festival – hlavní turnaje

Šachový festival mládeže pokračoval od středy 17. července do neděle 21. 7. dalšími dvěma turnaji. Byly to dva hlavní turnaje A FIDE OPEN do 13 let a B FIDE OPEN turnaj. Obou turnajů se dohromady zúčastnilo 87 hráčů z ČR, Slovenska, Polska a Mongolska.

A FIDE OPEN do 13 let se hrál švýcarským způsobem na 9 kol, tempem 60 minut + 30 s za provedený tah. Mezi favority patřila spíše děvčata než chlapci a také to tak dopadlo. Na prvních třech místech skončily dívky v kategorii do 13 let. Vítězkou se stala Klára Spáčilová (Staré Město), před Sofií Tichou (BŠŠ Frýdek-Místek, obě 7,5 ) a Marií Vavřínkovou (Loko Brno, 7).
V kategorii chlapců do 13 let si zlato vybojoval Radek Mikeš (A64 Grygov,7) před Denisem Noščákem (ŠO Kunovice, 6) a Ondřejem Slívou (ŠK Teplice,5,5).
V kategorii chlapců do 11 let vyhrál Viktor Kraus (ŠK Kuřim, 5), před Radkem Bažantem (Napajedla, 4) a Šimonem Starým (Brankovice,4).
Mezi dívkami do 11 let zvítězila Lenka Mikešová (A 64 Grygov, 5,5). Stříbro získala Beáta Březíková (Vinary, 5) a bronz Anangoo Davaakhuu (Kobylisy,3,5).
Nejlepší mezi chlapci do 9 let byl  Jan Knápek (A 64 Grygov, 5) před Mungnltugla Delgersukh (Mongolsko) a Andrejem Součkem (ŠK Kuřim oba 4,5). Mezi dívkami do 9 let zvítězila Linda Slívová (ŠK Teplice,5,5) před Zuzanou Starou (Brankovice, 5) a Nikol Bartečkovou (BŠŠ Frýdek-Místek 4,5).
V nejmladší kategorii do 7 let vybojoval zlato Václav Sochor (Horka nad Moravou, 5), stříbro Radek Šudřich (Slavia Kroměříž,3) a bronz Albert Řezáč (Sokol Postoupky, 2).
Dále byly vyhlášeni i přeborníci Zlínského kraje. V kategorii do 13 let to byl Denis Noščák (Kunovice), druhý skončil Martin Hubáček a třetí Matyáš Řezáč (oba Sokol Postoupky). V kategorii do 11 se stal přeborníkem Radek Bažant z Napajedel. V kategorii do 9 let zvítězil Mungnltugla Delgersukh (Staré Město) a stříbro získal Adam Vejtasa (Sokol Postoupky).
V Přeboru ČOS zvítězila Julie Řazáčová, před Matyášem Řezáčem a Adamem Vejtasou (všichni Sokol Postoupky).

B FIDE turnaj se hrál švýcarským způsobem na 7 kol, tempem 90 minut +30 s za provedený tah. Favorité to neměli jednoduché, ale přesto většinou uspěli. První nasazený Jan Sosna (Vlčnov) si ziskem 6 bodů zajistil první místo. Získal tak po loňském třetím místě konečně celkové vítězství. Na druhém místě skončil druhý nasazený Josef Kratochvíl (Gordic Jihlava. 5, 5 bodu). Třetí místo pak získal Petr Kapusta (Slavia Kroměříž, 5,5). Těsně pod stupni vítězů skončil nejlepší domácí hráč Roman Brázdil (Sokol Postoupky). Současně tak zvítězil v Přeboru Sokolské župy Hanácké.
Nejlepší ženou byla Radka Slepánková (SK Vyškov, 5). Stříbro brala Petra Sochorová (Garde Lipovec 4,5) a bronz Anna Vavřínková (Loko Brno,4). Nejlepším dorostencem se stal Kryštof Mikuláš Trávníček (ŠO Kunovice, 4,5) před Patrikem Richvalským (Zlín-Malenovice, 4) a Matějem Marešem (Unichess,3).
V kategorii do 15 let zvítězil Bayarjavkhlan Delgerdalai (ŠK Staré Město, 4,5) před Lukášem Zunrikem (Martin, SVK, 4,5) a Jakubem Mařákem (ŠK Zlín).
V Krajském přeboru Zlínského kraje do 15 zvítězil Bayarjavkhlan Delgerdalai (ŠK Staré Město, 4,5), před  Jakubem Mařákem (ŠK Zlín) a Adamem Vylíčilem (Sokol Postoupky). V přeboru ČOS pak zvítězil Adam Vylíčil, před Dominikem Večeřou a Tomášem Danielem Kubínem (všichni Sokol Postoupky).

Posledním turnajem festivalu pak byl páteční bleskový turnaj. Ten se hrál vůbec poprvé a získal poměrně slušnou účast 36 hráčů. Hrálo se nejprve švýcarským způsobem na 9 kol tempem 3 minuty + 2 s za provedený tah. Poté následovalo play off pro nejlepší čtyři hráče po základní části. V té se nejlépe vedlo Martinu Dvořákovi (Slavia Kroměříž, 8). Druhý skončil František Vrána (Staré Město, 7,5), třetí Kryštof Mikuláš Trávníček (Kunovice 7) a čtvrtý Roman Brázdil (Sokol Postoupky6,5). V semifinále pak nastoupil Martin Dvořák proti Romanu Brázdilovi a zápas prohrál 0:2. Ve druhém semifinále došlo ještě k většímu překvapení, když František Vrána nestačil na K. M. Trávníčka po tzv. armagedonu 1:2. V boji o třetí místo pak zvítězil František Vrána 1,5:0,5. Ve finále se opět nečekaně prosadil K. M. Trávníček, který porazil Romana Brázdila 2:1 po armagedonu. Stal se tak celkovým vítězem turnaje a zároveň zvítězil v kategorii dorostenců. V ní získal stříbro Maciej Malik (Katowice) a bronz David Opluštil (Sokol Postoupky). V kategorii žen  zvítězila Zdenka Vránová (Staré Město) před Pavlínou Dudovou (BŠŠ Frýdek-Místek) a Julií Řezáčovou (Sokol Postoupky).

Žádné komentáře:

Okomentovat