úterý 2. listopadu 2021

Mistrovství Moravy a Slezska mládeže 2021

Od úterý 26. 10. neděle 31. 10. 2021 probíhalo v Koutech nad Desnou Mistrovství Moravy a Slezska mládeže v šachu. Turnaj byl rozdělen do čtyř hlavních kategorií podle věku 10, 12, 14 a 16 let a doprovodný OPEN turnaj a ve všech kategoriích se hrálo tempem 90 minut na partii s přídavkem 30 s za provedený tah. Tradičně se losovalo švýcarským způsobem na 9 kol a hráči, kteří se umístili v konečném pořadí ve své kategorii do 8. místa, postoupili automaticky přímo na Mistrovství ČR mládeže.

Sokol Postoupky tento rok reprezentoval pouze Tomáš Daniel Kubín (nasazen jako 9.) v kategorii do 14 let, kde startovalo celkem 64 hráčů.


V prvním kole s bílými pěkně přehrál Vojtěcha Sekyru (nasazen jako 41., ŠK Slavia Orlová), v druhém Jakuba Škňouřila (26., ŠK Hustopeče) a ve 3. kole Jakuba Matůše (16., TJ Sokol Ústí). Ve 4. kole přišla výzva v podobě turnajové dvojky Marka Fizera (2., Interchess) a s černými v dramatické čtyř a čtvrt hodinové partii zahrál tak, že soupeř mohl být rád za remízu. V pátem kole nedal žádnou šanci Daniele Kožušníkové (14., Interchess) a v průběžném pořadí se usídlil na prvním místě. V 6. kole mu los přisoudil turnajovou čtyřku Matěje Babulu (4., ŠK Staré Město) a v takticky hezké partii nad ním s černými zvítězil. V 7. kole krásně rozehrál partii za bílé s nasazenou trojkou Václavem Šetinou (ŠK Kuřim), nicméně v lepší pozici partii zremizoval. V 8. kole narazil s černými figurkami na turnajovou jedničku Bartoloměje Buchtu (1., Beskydská šachová škola) a v dlouhé partii plné zvratů, kdy si oba hráči vzájemně odmítli 4krát nabídku remízy, a Tomáš partii dohrával v časové tísni na přídavných 30 s za tah, nakonec partii zremizovali. Před posledním kolem byl tak Tomáš Kubín na průběžné druhé pozici pouze s horším pomocným hodnocením. Do posledního kola šel jasně s přesvědčením nechat na šachovnici vše a pokusit se vyhrát. Los mu přiřadil turnajovou šestku Matěje Jašša (6., Šachy Krnov) a od začátku vedl strategicky i takticky pěkný souboj a soupeře krásně přehrál. To mu v závěru po celkovém součtu vyneslo skvělé první místo a jasný postup do nejprestižnějšího mládežnického šachového turnaje příštího roku v ČR. Skvělý úspěch postoupeckého šachu.



3 komentáře: