sobota 10. září 2011

MČR mládeže v rapid šachu 2011

Vyškov – 3. až 4. září 2011

výsledky:
D12 – Lenka Navrátilová
D14 – Julie Šimčáková
H10 – David Opluštil
H12 – Miroslav Rakušan, Filip Zavadil

V první zářijový víkend se konalo ve Vyškově Mistrovství České republiky v rapid šachu žáků. Bojovalo se celkem v šesti kategoriích, v kterých měl šachový oddíl TJ Sokol Postoupky rekordní zastoupení. Do finálových bojů se probojovalo celkem pět hráčů a hráček. Hrálo se švýcarským systémem na 9 kol, hracím tempem 2 x 20 minut + 5 sekund za tah.
V kategorii dívek do 14 let nás výborně reprezentovala Julie Šimčáková. Ta získala celkem 4,5 bodu a obsadila konečné 10. místo. O ještě lepší umístění se připravila hned v úvodu turnaje, když prohrála dvě výborně rozehrané partie, proti hlavním favoritkám na medaile. Druhá naše zástupkyně, Lenka Navrátilová, bojovala v kategorii do 12 let. I přesto, že to bylo pro ni první Mistrovství ČR, tak nezklamala a obsadila 16 příčku s 3 body.
V chlapecké kategorii do 12 let jsme měli dokonce dvojnásobné zastoupení. Kromě Miroslava Rakušana ještě i Filipa Zavadila. Oba hoši měli nesmírně těžké soupeře a celá tato kategorii byla velmi vyrovnaná. Větší šanci na úspěch měl Mirek Rakušan, který byl dokonce osmý nasazený. Podal svůj standardní výkon, který mu vynesl 5 bodů a celkové 17. místo. O vyrovnanosti kategorie svědčí, že 5,5 bodu stačilo na páté místo. Nezklamal ani Filip, ale protože nebyl vysoko nasazený, tak narážel vesměs na výrazně papírově silnější soupeře. Přesto získal 3 body a konečné 38. místo.
Nejlepšího výsledku v chlapecké kategorii pak pro náš oddíl vybojoval nejmladší člen výpravy David Opluštil v kategorii do 10 let. Nevyšel mu tradičně začátek turnaje, když měl pouze 1 bod ze tří partií. Pak však našel vítěznou vlnu a celkem získal 5,5 bodu, což mu stačilo na konečné 10. místo. To je od bronzové medaile Martina Dvořáka v roce 2005 nejlepší umístění našeho reprezentanta na MČR v rapid šachu v žákovských kategoriích. Symbolicky to byl právě Martin Dvořák, který tuto výpravu ve Vyškově vedl. Celkově nelze Mistrovství hodnotit jinak, než jako velmi úspěšné.
-opl-

Žádné komentáře:

Okomentovat