sobota 10. září 2011

Memoriál Tomáše Baštince 2011

výsledky + foto

O uplynulém víkendu proběhl v kulturním domě v Bezměrově již desátý ročník Memoriálu Tomáše Baštince. Na startu se sešlo 49 šachistů ze 17 oddílů a mezi nimi nechybělo trio mezinárodních mistrů. Hrálo se švýcarským způsobem na 7 kol, tempem 2x20 minut. Kromě celkového pořadí se hrálo také o pořadí v dílčích kategoriích.
Celkovým vítězem se stal již počtvrté v řadě IM Vojtěch Plát (6,5 bodu, TŽ Třinec). Tento sedmnáctiletý talent potvrdil své kvality a všem svým soupeřům utekl o celý bod. Na druhém místě skončil další bývalý vítěz tohoto turnaje IM Jan Sosna (5,5 ŠK Zlín). Bronzovou medaili vybojoval další tradiční účastník Petr Kičmer (5,5 Baník Havířov).
Největším překvapením pak byl teprve dvanáctiletý hráč pořadatelského oddílu Sokol Postoupky Miroslav Rakušan. Ten získal cenné skalpy daleko zkušenějších soupeřů a se ziskem 5 bodů obsadil senzační 7. místo. Tímto umístěním zároveň vybojoval zlato v kategorii starších žáků, před Janem Paláškem (4) a Julií Šimčákovou (3, všichni Sokol Postoupky).
V kategorii dorostu zvítězil celkový vítěz Vojta Plát, před Markem Navrátilem (4, Slavia Kroměříž) a Janou Zpěvákou (4, Staré Město). Ta zároveň byla nejúspěšnější ženou, když za sebou nechala Zdeňku Blumelovou (3, Slavia Kroměříž) a svou matku Kateřinu Zpěvákovou (3, Spartak Uherský Brod). V kategorii seniorů byl nejlepší, stejně jako vloni, brněnský nestor František Vykydal (4,5 Loko Brno), před dvojicí Stanislav Holub a Josef Tomek (oba 4, ŠK Zlínterm). Naopak v nejmladší kategorii mladších žáků byla nejlepší dvojice domácích hráčů. Zlatou medaili získal po zásluze David Opluštil, stříbro pak Filip Zavadil (oba 3 body). Bronzovou medaili pak na svém prvním turnaji v dresu Sokola Postoupky vybojoval Tomáš Pecháček (2 body).
Turnaj se hrál zároveň jako Přebor Sokolské župy Hanácké v rapid šachu a zde také všechny tři medaile zůstaly doma. Nečekaným vítězem se stal Miroslav Rakušan, před Martinem Dunglem (5) a Martinem Dvořákem (4).

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat