neděle 20. prosince 2009

Talent CUP - 3. ročník

Konečné pořadí, Foto

O tomto předvánočním víkendu se uskutečnil 3. ročník mezinárodního šachového turnaje pro mládež Talent CUP 2009. Hrálo se v krásném prostředí horského hotelu Petr Bezruč, pod Lysou horou. Turnaj se hrál švýcarským způsobem na 9 kol, hracím tempem 2x45 minut + 30 s za každý tah. Děti byly rozděleny do dvou věkových kategorií. V té mladší do 9 let startovala mezi 44 hráči z Česka, Polska a Slovenska dvojice Sokola Postoupky.
Pro pětiletého Pavla Opluštila to byla velmi těžká zkouška. Na turnaj jel především sbírat zkušenosti a výsledek nebyl až tak důležitý. Jeho starší bratr David se turnaje již zúčastnil v loňském roce a obsadil zde slušné 12. místo. Očekával se tak útok na první desítku.

David začal vítězstvím nad Lojkem (TŽ Třinec), ve druhém kole porazil Opelu (Frýdek-Místek) a v klíčovém třetím kole porazil dalšího domácího hráče Žídka. Po prvním dnu se tak dostal na samou špici turnaje. Ve čtvrtém kole jej čekal polský hráč Raclawski, kterého David také jednoznačně přehrál. Tím se dostal na samostatnou první příčku. Vydržel na ní i po kole pátém, v němž remizoval s druhým nasazeným Havelkou (F-M). V šestém kole jej čekal odvěký rival ze Starého Města, první nasazený František Mrkus. Po dlouhé partii, která byla vyhlášena za nejlepší partii kola, byl šťastnější Mrkus, který se tak vyšvihl na první místo. David dokázal v následujícím kole porazit dalšího domácího hráče Filipa a udržel si tak druhou příčku. V předposledním kole jej čekal Ochmyt (TŽ Třinec), s kterým už letos prohrál na MČR do 8 let. Odveta dopadla přesně opačně a naděje na medaili tak byla opět reálnější. V posledním kole se mu do cesty postavil další domácí hráč Plšek. Počty před partií byly jednoduché. Výhra znamená nejhůře druhé místo, remíza jistotu druhého místa a prohra mohla pořád ještě znamenat bronzovou medaili. David svého soupeře v zahájení přehrál, získal pěšce a směřovat k pohodovému vítězství. Soupeř však partii ještě zkomplikoval a bohužel David nenašel vyhrávající pokračování a partii dokonce prohrál.
Nakonec z toho bylo čtvrté místo, což může mrzet o to víc, že výhra v posledním kole by znamenala výhru v celém turnaji. Přesto je Davidovo umístění velkým úspěchem, protože dokázal za sebou nechat řadu medailistů z MČR i všechny zahraniční účastníky.

1 komentář:

  1. Gratuluji Davidovi!Sledoval jsem Vás na netu a držel pěsti.Škoda,že to nevyšlo na medaili.I tak je to obrovský úspěch.Přeji všem z Postoupek krásné vánoce a hodně štěsti v novém roce.
    Honza S.

    OdpovědětVymazat