pondělí 20. června 2011

MČR družstev mladších žáků Klatovy

výsledky

Tohoto turnaje jsme se mohli zúčastnit, protože si družstvo mladších žáků vybojovalo postup v krajském kole. Na MČR jsme udělali drobnou změnu v sestavě a nakonec jsme nastupovali v tomto složení: 1. Mira Rakušan, 2. Filip Zavadil, 3. David Opluštil, 4. Honza Polišenský, 5. Lenka Navrátilová a 6. Pája Opluštil.

Po složitějším příjezdu (jeli jsme 4 auty) nás v pátek čekalo jedno kolo a v něm Duras BVK Brno, což byl pátý nasazený tým. Toho jsme se však vůbec nelekli a nebyli jsme daleko od vítězství. Pája totiž vyhrál kontumačně, protože hráli v pěti a David s Honzou své soupeře přehráli. Rozhodující bod mohla přidat Lenka, která získala dámu, bohužel ji pak zase ztratila a prohrála, její chvíle však teprve měli přijít. A tak jsme v prvním kole uhráli s pátými nasazenými remízu 3:3, což mi dávalo optimistické vyhlídky do sobotních šesti kol.
Ve druhém kole nás čekala Hošťálková. Rival, který skončil před námi v krajském kole a to byl ještě posílen o Mrkuse na první šachovnici. S ním si ale Mira výborně poradil a dokázal ho porazit, dále vyhráli David, který porazil soupeře, se kterým předchozí tři partie prohrál, a Lenka. Bohužel prohráli Pavel, Honza a Filip, což nás velmi mrzelo, protože kromě Mrkuse to byli všechno hráči bez Ela. Byla z toho další remíza 3:3. V dalším kole jsme ale prohráli nejtěsnějším rozdílem s Humpolcem, když dokázali vyhrát David a Lenka a Pája remizoval. Potřebovali jsme hlavně, aby se začalo dařit Fildovi na druhé desce, protože zatím nic neuhrál a porazili ho mimo jiné dva hráči se třetí výkonnostní střídou. Ve čtvrtém kole jsme hráli s posledním nasazeným družstvem z Hrabišína. Koho jiného bychom už měli porazit, než poslední nasazený tým. Ale ani v tomto kole se nám zvítězit nepovedlo, i když to chvílemi vypadalo, že vyhrajeme na všech deskách. Nakonec vyhráli Mira, Lenka a také Filda. Pája prohrál, David prohrál pěšcovku s pěšcem navíc a Poliš prohrál, když měl koncovce dámu proti věži a střelci a asi 3 pěšce navíc. Ztratil dámu za věž a místo toho aby šel v pozici, která byla stále vyhraná rychle pěšci dopředu, tak nechal dojít do dámy soupeře. Po čtyřech kolech jsme tedy měli pouhé 3 body za 3 remízy a já byl hodně zklamaný.
Po obědě jsme konečně začali hrát a porazili jsme Klatovy B se čtyřmi elisty v sestavě. Zvítězit dokázali David, Honza a Pája a důležitou remízu přidala Lenka. Konečně jsme slavili výhru a posunuli jsme se v pořadí trochu výš. V šestém kole však přišla prohra s Hradcem Králové v poměru 4:2, když vyhráli jenom Honza a v sobotu výborně hrající Lenka. V posledním sobotním kole nás čekaly České Budějovice a my potřebovali vyhrát, abychom mohli ještě bojovat o lepší umístění. Celý tým zabojoval a bylo z toho vítězství 4,5:1,5, když vyhráli na prvních třech deskách Mira, Filip a opora našeho týmu David, Lenka dala remízu a ještě vyhrál Pája na poslední desce. Po sobotě Postoupky figurovaly na 18. místě a všichni jsme si moc přáli, ať se nám zadaří v posledních dvou kolech, která rozhodovala o celkovém umístění.
V neděli ráno nás čekala 14. nasazená Orlová (asi jsem zapomněl uvést, že mi startovali jako 19. nasazení), kterou jsme ale dokázali porazit zatím nejvýraznějším rozdílem 5:1, když nikdo neprohrál, Honza s Lenkou remizovali a zbytek týmu vyhrál. Najednou jsme byli před posledním kolem 14. Čekal nás soupeř z Vlašimi a nejdůležitější zápas turnaje. Nečekal jsem jednoduchý zápas, Vlašim byla silná, ale věděl jsem, že jsme rozjetí a máme velkou šanci. První skončil Pája, který bohužel v lepší pozici dostal mat. Dobře ale zahrál Honza, který svého soupeře přehrál a bylo to 1:1. Pak ale prohrál Filip a opět jsme prohrávali, ale David měl lepší koncovku a Lenka mohla získat figuru, když už měla pěšce navíc, takže naše šance byly stále velké. David koncovku sice dokázal pěkně vyhrát, ale Lenka místo toho, aby získala figuru, ztratila věž a prohrála. V té chvíli už bylo jasné, že nevyhrajeme, ale přesto tu byly ještě šance na remízu, kterou Mirovi jeho soupeřka nabízela. Ale Mira musel hrát. Jeho soupeřka navíc měla na hodinách asi minutu proti Mirovým, tuším, čtyřem. Bohužel prokázala, že se s podobnými situacemi dokáže vypořádat lépe a Mira nakonec ještě prohrál na čas. A tak jsme prohráli 4:2 a skončili na 19. místě. Když jsem pak ale uviděl, kde bychom byli, kdyby se nám poslední hodně nešťastně prohrané kolo podařilo vyhrát, tak mi moc dobře nebylo. Skončili bychom totiž na 6. místě. Z posledního kola byli všichni dost zklamaní, protože jsme zahodili šanci na dobré umístění, ale turnaj určitě přinesl to hlavní, a to mnoho zkušeností. Teď něco k jednotlivým hráčům.
Mira to měl na jedničce hodně těžké, ale slabší soupeře dokázal porážet až na jedno kolo, kdy nesmyslně obětoval proti mistryni republiky figuru. Ale na druhou stranu se mu zase podařilo porazit Mrkuse, takže 4 body nejsou špatné, i když má hodně partií, které ho určitě mrzí. Ale byla to pro něj dobrá zkušenost a zahrál si s mnoho kvalitními soupeři.
Filipovy výsledky byly pro mě trochu zklamáním. Čekal jsem, že na druhé šachovnici uhraje víc, než tři body. Ale je to způsobeno převážně jeho rychlou hrou, kterou se prezentoval celé první dva dny. Člověk mu někdy může říct úplně cokoli, ale on odehraje celou partii za 5 minut. Až poslední dvě kola hrál pomaleji a partie byly mnohem lepší. Filda se může hodně zlepšit, ale musí začít hrát konečně pomalu.
David byl oporou týmu, uhrál krásných 7 bodů, a to jich mohlo být klidně ještě víc. Hrál klidně a využíval většinou všechen čas. Porazil mnoho elově silnějších hráčů. David je velký talent.
Honza na čtvrté desce měl hrozně nevyrovnané výkony a v mnoha partiích mě zklamal. Zvlášť když v prvním kole porazil patnáctistovku tak, že ji úplně přehrál. Nakonec uhrál 4,5 bodu. Honza by také potřeboval hru zpomalit a víc se dívat po šachovnici, protože dokáže hrát výbornou partii, a pak jednotkově odevzdat věž.
Lenka na páté byla asi nejpříjemnějším překvapením. Škoda jen, že velice dobrý turnaj nedokázala dotáhnout v posledním důležitém kole. Nepovedly se jí první a poslední kolo, ale například sobotu měla skvělou, uhrála 5 ze 6 bodů a v mnoha zápasech nás podržela. Celkově měla 5,5 bodu.
Dalším příjemným překvapením byla pro mě hra Pavla na šestce. Uhrál 3,5 bodu z 8 plus ještě kontumace v prvním kole, takže měl 4,5. Pozitivní ale je, že dokázal v mnoha partiích udělat méně chyb než soupeři a za celý turnaj prohrál jenom čtyřikrát. Od doby, co jsem ho viděl hrát naposled, se hodně zlepšil.
Na závěr bych chtěl celé výpravě poděkovat za pomoc při organizaci a za to, že turnaj proběhl bez problému.

Marek Machalík

1 komentář:

  1. Velmi mile mě překvapila Lenka, škoda jen , že ji nevyšlo první a poslední kolo. Protože, to by pak byla za hvězdu.

    opl

    OdpovědětVymazat