neděle 29. května 2011

Šachové Zaječice – Seč

výsledky


O víkendu ve dnech 28-29.5.2011 jsme se s naší osmičlennou sestavou vydali do Zaječic. Netradičně jsme zvolili způsob cesty auty. Cesta trvala lehce přes 2 hodiny, ale po českých dálnicích jsem byl rád že jsme dojeli a že mi po cestě nic při kodrcání neupadlo. Naše výprava se skládala z hráčů: na první desce Honza Palášek dále Mira Rakušan, Honza Netušil, Míša Scheichenost, Pavel Večeřa a Julča Šimčáková. Nasazení jsme byli 20tí z 50ti a já věřil, že budeme do 15tého místa, s trochou štěstí i do 10tého. Teď k jednotlivým zápasům.
DEN PRVNÍ.
Na programu bylo 6 kol. V úvodním kole jsme jako nasazení dostali slabé Znojmo. Jakýkoliv jiný výsledek než 6-0 nepřipadal v úvahu. Jediný kdo mohl ze soupeřů "kousat" byl hráč na první šachovnici s Elem přes 1500, ale i jeho dokázal Honza eliminovat a tak jsme první šestku zvládli hned na začátku turnaje. V druhém kole jsme dostali už značně silnější Ústí. Na každé šachovnici měli elovou převahu v rozmezí cca 200-400 Elo! přesto děcka zabojovala a dokázala na posledních dvou deskách vyhrát a na ostatních neprohrát, což znamenalo senzační výhru 4:2. Ve třetím kole jsme narazili na silné Loko Brno, které nás přesvědčivě přejelo a jen Julča zachraňovala Postoupky od potupy a tak byl výsledek 5:1. Čtvrté kolo a Polabiny "B" znamenaly vyrovnaný souboj, který však dopadl lépe ve prospěch Polabin a tentokrát jsme 4:2 prohráli. V pátém kole proti ŠK Lípa se blýskl Honza Palášek. Jeho partii jsem sledoval celou a byla to krása. Soupeřku nepustil naprosto k ničemu, hrál přesně a zaslouženě zvítězil. K němu se kromě Miry přidal i zbytek teamu a tak byla výhra 5:1 dobrým výsledkem. Poslední kolo prvního dne jsme dostali nejsilnější soupeře, které jsme měli za celý turnaj. Bohužel se nám nepodařilo je potrápit více než jednou výhrou a jednou remízou a tak jsme na večer prohráli 4,5-1,5. Pak jsme měli čas na večeři a volný čas na rekreaci. Co se stravy týče, nemohl jsem si stěžovat. Na to, že vařili školská jídla, musím říci, že strava byla nadprůměrná. Bohužel velké mínus zaslouží záchody v hrací místnosti, kde byl tak obrovský puch, že i kdyby tam přišel bezdomovec, tak tam padne smradem. Jako doprovod jsem zjistil, že sledovat všechny partie a chodit na jednom metru z místa na místo je velmi vyčerpávající a tak jsem vytuhnul už před 10tou hodinou.
DEN DRUHÝ
První kolo druhého dne, a sedmé kolo celkové, jsme měli opět slabý Šachklub Tábor. Kluci z pokoje se ale asi špatně vyspali neboť toto kolo hodně zkoušelo moje nervy. Pavel a Honza Netušil hráli se soupeři bez Ela, konkrétně u Pavla dokonce bez 3 výkonnostní třídy, spíše superblitzky. Chtěl jsem napsat, že zaslouženě prohráli, ale k tomu aby mohl někdo prohrát, tak musí HRÁT. Bezmyšlenkovité tahání a nahánění si času (tempo bylo 25 minut + 10sec/tah), kde oba měli již v rozhodnutých pozicích 28 minut. Bohužel se to musí říkat pokaždé na každém turnaji, jenže vždy si to hráči uvědomí až po tom co se jim to vymstí. Honza Palášek bojoval, ale bohužel prohrál a Míša s Mirou vybojovali jen remízu. Zvítězila Julča, ale výsledek již zvrátit nedokázala. Tímto si po celkem slušném prvním dni děcka zajistila, že se dobře neumístí. V posledních dvou kolech jsme tak bojovali alespoň o umístění na místo nasazení. Nejprve jsme vyhráli 5:1 proti Kuřimi, kdy si minutku hrůzy odbyl Honza Palášek, který se soupeřem s Elem o 500 menším získal věž, následně ji ztratil a poté ztratil ještě 2. svou věž a bohužel prohrál. V posledním kole pak Míša zřejmě inspirován výkony Pavla a Honzy v pěšcové koncovce, kdy měl na jednom křídle převahu 3-2 na druhém 2-1 a lepšího krále věnoval asi 3 sekundy, a následnou sérií tahů, které hrál rychlostí 1tah/1sekunda zaslouženě prohrál. Tím poslední kolo se Sokolem Zastávkou dostalo dramatický náboj. Mira Rakušan byl proti Dumkové totálně nakašu. Figura méně, soupeřka mohla dát mat, místo toho dala šach a v domnění matu zastavila hodiny. Za okamžik si vše uvědomila a partie pokračovala. Zřejmě rozhozená pak odmítla možnost dát nebranitelný dvoutahový mat a završila vše tím, že si nechala dat vidle na dámu a krále a vzdala. Celkové 19té místo je tak alespoň dobrou útěchou. V jednotlivých výkonech, Mira Rakušan měl velmi silné soupeře a hrál velmi bojovně. Mnohdy na hranici korektnosti, ale jeho tahy měly plán a to se cení. S výkonem Miry jsem spokojen (4/9). Naprosto bombastického výsledku dosáhla Julča (8/9), průměrné Elo sice pod 1200, ale kdo ty partie neviděl, nemůže soudit. Julča předváděla naprosto excelentní výkon a ukázkové koncovky. Hrála v klidu, všechno si rozmyslela, spočítala a volila přesné plány. Jednoznačně táhla team, byla oporou a na její partie byla radost se dívat. Na rozdíl od ostatních hráčů našeho teamu, kteří vyhrávali tak, že soupeři hráli hůř, Julča vyhrávala partie tím, že je přehrávala. Ostatní hráči: Honza, Míša, druhý Honza a Pavel mohli všichni mít o bod, klidně 2 více. Kluci ví, že měli na víc a vím to i já. Přesto každý měl alespoň 1 partii, kde se ujistili, že šachy hrát umí. Jen je potřeba sebevědomí dostat na správnou úroveň a zkombinovat ji s racionálním úsudkem a budou jejich výkony vyrovnanější a jednoznačně lepši.
V Seči bylo krásně a i přes nevydařené počasí sem byl rád, že jsem mohl s tímto teamem tam být.
Večis

2 komentáře:

  1. Díky Večisu za článek a za těžkou roli vedoucího. Zřejmě jak Julča není pod rodinným dohledem, tak hraje nejlíp. Konečné pořadí je na úrovni předcházejích let. Takže se nám daří držet dlouhodobě stejnou kvalitu, i když zde hráli úplně jinní hráči než před 5 lety.

    opl

    OdpovědětVymazat
  2. Hodně luxusní článek! Odehrát 9 partií za 2 dny je fakt těžké, tam by měl výpadek každý (oprava, kromě Julči, výborně Julčo!), hlavně že je potenciál.. :)

    OdpovědětVymazat