pondělí 27. června 2011

Pavel Opluštil mistrem V4

výsledky na Chess-Results, výsledky dle kategorií, foto

Od 23. do 26. června proběhl v Liptovském Mikuláši 4. ročník Mistrovství Visegrádské čtyřky Liptov 2011. Tohoto prestižního mládežnického festivalu se již potřetí zúčastnila výprava Sokola Postoupky. V loňském roce jsme zde vybojovali dvě čtvrtá místa. David Opluštil v kategorii do 9 let a Pavel Opluštil do 7 let. Měli jsme tedy na co navazovat. Letos však David, stejně jako třetí náš účastník Filip Zavadil, startoval už v kategorii do 11 let. Hrál se společný turnaj do 11 let, švýcarským způsobem na 9 kol a jednotlivé kategorie do 7, 9 a 11 let byly vyhlášeny zvlášť.

Po čtvrtečním bezproblémovém příjezdu se začalo hrát v pátek ráno. Na programu byla jen dvě dopolední kola. Odpoledne jsme měli v plánu navštívit Tatranlandii a živé šachy na liptovském náměstí v rámci Stoličných dní. Ale nejprve k výsledkům prvního dne. Filip byl sedmý nasazený a tak v prvních dvou kolech dostal domácí naděje Liptovskej šachové školy, Tarangelovou a Kamhala, s kterými si bez větších problémů poradil. David byl nasazený jako desátý a i on si zapsal plný počet bodů, i když jeho hra nebyla bezchybná. Porazil Patrika Brňušáka (LŠŠ) a Vyrůbalovou (SK Stefanov). Pavel byl nasazený jako číslo 16 a tak měl v prvním kole přijatelného soupeře – domácího Moravčíka, kterého dokázal porazit. Ve druhém kole proti Kuchařovi (Frýdek-Místek) však neměl šanci. Přesto byl první den úspěšný a mohli jsme se tak zaslouženě vydat do největšího aquaparku ve střední Evropě. Večer jsme ještě stihli živé šachy, které kopírovaly partii slovenky Moniky Motyčákové a mistryně ČR Karolíny Olšarové.

V sobotu na naše svěřence čekala hned čtyři kola. Hrálo se tempem 50 minut + 10 sec za tah. Velmi potěšitelné bylo, že naši hráči dohrávali jako poslední a, zejména kvůli Davidovi, museli všichni čekat na rozlosování dalšího kola. David začal druhý den pěknou výhrou nad Andrejem Brňušákem a s plným počtem bodů se dostal na první šachovnici proti Kuchařovi. Tato partie byla velmi napínavá. David získal dva pěšce, aby vzápětí ztratil kvalitu. Partie se hrála až do koncovky jezdce a 4 pěšců proti věži a dvou pěšcům. A to všechno s minimálním časem na hodinách. David partii prohrál i přesto, že mu přišly fandit tři slovenské dívky. Tenhle fanklub si sedl pěkně naproti němu a nespustil z něho oči. Kočičí hlavaKočičí hlavaKočičí hlava
Další kolo bylo oddychové, když zvítězil snadno s domácím Belopotockým. V šestém kole se ale nechal zaskočit Morvayovou (USA), druhou z MS do 8 let. Po druhém dni se tak nacházel na sedmém místě celkově a čtvrtém ve své kategorii.
Filip začal druhý den také vítězně. Porazil nejprve Rudínskou (Bánská Bystrica) a poté Sahidiho (Modranka) a po čtvrtém kole byl v čele turnaje. Poté i on narazil na Kuchaře a bohužel i on na něj nestačil. Přesto zakončil druhý den výhrou nad Ďuricou(LŠŠ) a krásným třetím místem. Pavel mezitím bojoval ve středu startovního pole s daleko zkušenějšími hráči. Všechny čtyři partie rozehrál velmi pěkně a ve všech měl velké šance na výhru. Nejprve však nevyužil možnosti proti Ciglianovi (LŠŠ) a prohrál. V dalším kole krásně přehrál Laurincovou (BŠŠ Frýdek-Místek), ale po nepřesnosti mohla soupeřka vynutit remízu. Naštěstí věčný šach neviděla a sebrala raději pěšce a Pavlík již mat našel. V dalším kole měl blízko k výhře v partii s domácí Miklášovou. S výraznou materiální převahou zaútočil, ovšem místo dvoutahového matu postupně přišel o všechny své figury a musel kapitulovat. Přesto ho ani taková nepříjemnost nezlomila. V posledním sobotním kole dokázal přehrát Patrika Brňušáka. A i když dlouho chodil kolem různých matových obrazců, tak nakonec se soupeř dočkal. Po druhém dni se držel na stříbrné příčce ve své kategorii. Poslední hrací den ho čekal klíčový zápas se Švandou (Polička), jeho obvyklého soupeře. Poslední jejich zápas na MČR do 8 let skončil Pavlíkovým jednoznačným vítězstvím. Tentokrát partii nerozehrál Pavlík dobře. Po divokém průběhu partie s několika zvraty se projevila obrovská vůle po vítězství. Nakonec šťastná výhra. V kole předposledním dostal Belopotockého, o čtyři roky staršího a o 40 kg těžšího hráče. Tentokrát mu Pavel ale nedal ani nejmenší šanci a vybojoval pátý bod. Vzhledem k tomu, že ostatní jeho konkurenti měli po tomto kole jen 3,5 bodu, již v tuto chvíli byl jistým vítězem kategorie do 7 let. Poslední kolo proti prvnímu nasazenému Jobdovi (Bialsko-Biala) si tak již mohl vychutnat s titulem Mistra V4 v kapse.
Filip s Davidem zatím bojovali o přední příčky celého turnaje. Bohužel oběma utekla dvojice Volčko (Bardejov), Kuchař. A tak do posledního kola bojovali na dálku mezi sebou o třetí příčku. Filip nejprve nestačil na vítěze celého turnaje Volčka, kdežto David nedokázal vyhrát s Opělou (Frýdek-Místek). I tak tato remíza měla velký význam. A to proto, že Filip zaváhal v předposledním kole s Andrejem Brňušákem. David se tak výhrou nad Gřesovou (Frýdek- Místek) dostal o půl bodu na třetí příčku. V posledním kole nejprve zvítězil Filip nad Stefanovou (SK Stefanov), aby David kontroval vítězstvím na čtvrtou nasazenou Tejovou (Bardejov). David tak vybojoval třetí místo a bronzovou medaili. Filip skončil celkově pátý a ve své kategorii čtvrtý. Výsledky našich hráčů nelze hodnotit jinak než výrazný úspěch. I když každý z nich měl ve svých výkonech rezervy, tak asi nešlo vytěžit z turnaje víc. Zisk dvou medailí a jednoho čtvrtého místa, bychom před turnajem brali všemi deseti.

-opl-

1 komentář: