středa 20. února 2013

2. liga: Postoupky A - Opava 6 - 2

V neděli nastoupilo naše áčko k 9. kolu 2. ligy. A byl to zápas nesmírně důležitý - po skvěle rozehraném podzimu jsme přezimovali ve vedení soutěže. Bylo jasné, že jedna výhra bude pro záchranu postačující, a po podzimu jsme se o ni nebáli. Ale následovaly tři porážky v řadě, sestupové příčky se nebezpečně přiblížily a nervozita rostla. Úkol na neděli tak zněl jasně - zajistit si konečně pohodlný střed tabulky. A to i navzdory faktu, že Opava byla spolufavoritem celé soutěže. Po dvouzápasové odmlce nás přišla zase povzbudit Adélka a čerstvý třicátník Jarda nám přinesl spoustu dobrot ze své domácí kuchyně. Podmínky tak byly více než ideální.
Řešili jsme problémy se sestavou. Ondra Karlík opět nemohl a áčko s béčkem měly dohromady jen 15 hráčů. A tak Mara Machalík, který je v áčku prvním náhradníkem, musel v 9 hodin nastoupit za béčko proti Boršicím, s tím, že rychle nabídne remízu, případně se vzdá, a "přesedlá" do áčka. Mezitím přijeli opavští, k naší radosti ve velmi oslabené sestavě, a tak jsme do zápasu šli jako ratingově zcela rovnocenní soupeři. Odbila desátá, Mara se vzdal a přešel na druhé bojiště, udělalo se pár kafí a začalo se hrát.

S uspokojením jsem sledoval, že většina z nás rozehrála svá oblíbená zahájení. Večis (7) se dostal do teoretické pozice z italské hry, kdy mu soupeř zahrál méněcenné 11. ... c6 - viz diagram.
7. šachovnice: Večeřa (2028) - Sovadina (1953)
Pozice po 11. ... c6?
Mělo následovat 12. Sxd5 Dxd5 13. 0-0 0-0 (uvíznutí krále v centru nemůže připustit ani jedna strana) 14. Vfe1 (hrozí Ve5) b6 15. Ve5 Dd6 16. Vae1 - a bílý má velkou převahu. Přišlo však 12. Se2?! 0-0! 13. b4?. Zdálo se nám, že bílý získává figuru, ve skutečnosti však stál na prohru po 13. ... Ve8!! 14. Dxa5 (14. bxa5 Vxe2+ s dalším Jc3 - proto nejprve Ve8!) b6 15. Da3 Jf4 16.0-0 (pořád nejlepší) Jxe2+ 17. Kh1 Jxd4. Soupeř však propočet nepochopitelně odflákl, přišlo 13. ... Jc3?? 14. Dxa5 Sg4? (větší odpor dávalo 14. ... Dxa5 15. bxa5 Ve8 16. Jg1 Sg4), bylo po figuře a brzy i po partii. Kdo hrajete italskou hru, podívejte se na tyhle varianty, 11. ... c6? vám určitě ještě pár lidí zahraje!!!
Poté dohrál Marťa Dvořák (1). Po nedobrých výsledcích mu moc nevadilo, že jeho ratingově silnější soupeř černými upřednostnil vyrovnání před složitostmi - po pár výměnách dali partii v rovné pozici za remis.
Na další výsledky se muselo čekat velmi dlouho. Jarda stál hůř, Marťa taky, Romča v divoké partii usiloval o soupeřova d4 pěšce, Pavel obětoval figuru za tři pěšce a útok, já jsem ze zahájení přešel rovnou do koncovky z pěšcem víc a z konce místnosti se neustále ozývalo "Nabízím remis", ale Mara v rovné pozici zkoušel soupeřovu pozornost. Proběhly časovky (nejvíce daly zabrat mně a Jardovi) a pořád se bojovalo na šesti deskách. Jako třetí snad dohrál Pavel (5). Ze struktury podobné volžskému gambitu vykrystalizovala pozice diagramu.
5. šachovnice: Navrátilík (2106) - Premus (2058).
Pozice po 18. ... h6.
Pavel situaci skvěle odhadnul - následovalo 19. Dd2! f5 20. Sxh6 fxe4 21. Sxg7 Kxg7 22. Jxe4 Jf8? (lépe 22. ... Jf6 s poziční výhodou bílého po 23. Jg5 Sc8 24. Sxc8 Dxc8 25. Je6+). Viz diagram.
5. šachovnice: Navrátilík (2106) - Premus (2058).
Pozice po 22. ... Jf8. Najděte zisk figury za bílého!
Zde mohl Pavel získat figuru zpět, s vyhranou pozicí - řešení můžete psát do komentářů, vítěz má u mě alko či nealko pivo na Scéně! :-)  Místo toho zvolil 23. Dd4+? Kg8 a jeho pozice se začala zhoršovat po špatné volbě plánu: 24. Jg5 Sc8 25. Se6+? (Sg2 s dalším h4 drží poziční výhodu; po tahu v partii už hraje na výhru černý) Sxe6 26. dxe6 Dc5 27. Dh4 Jc6 28. Vfd1 Va5 29. Df4!?. Viz diagram. 
5. šachovnice: Navrátilík (2106) - Premus (2058).
Pozice po 29. Df4.  Po 29. ... Jd8 se partie otočila.
Černý již stojí na výhru. To by ale nesmělo přijít zatmění ve formě 29. ... Jd8??, po kterém následovalo 30. Df7+! Jxf7 31. exf7+ Kg7 32. fxe8D Dxg5 a bílý bez potíží realizoval převahu kvality k vítězství.
Jako další dohrál Mara (8). Jeho soupeř hrál bílými na remízu a ochotně měnil figury. To se mu však stalo osudným. Mara na výměny sice přistupoval, ale postupně si vylepšoval pozici, až to nakonec jeho - již špatně stojící - oponent psychicky nevydržel, obětoval pěšce a brzy prohrál. Mazácká partie! 
Hned po Marově výhře vyhrál i jubilant Jarda (2). Černými se snažil ve střední hře něco vymyslet, ztratil však hodně času a dostal se do méněcenné koncovky těžkých figur. V té se mu však podařilo získat aktivitu, soupeře postupně přehrál, aby nakonec rozhodl útokem na krále. Vedli jsme 4.5 - 0.5 a bylo rozhodnuto! 
Marťa Bačák (3) sice hrál "své" zahájení, ale trpěl v něm. Koně mu záprďácky tančili mezi první a druhou řadou a soupeř, kapitán hostí, si upevňoval centrální postavení. V partii plné manévrování nakonec ztratil Marťa pěšce a jeho soupeř si s touto převahou věděl rady. Naše jediná prohra.
Já (6) jsem ze zahájení vyšel hezky, soupeř hrál hazardně, a tak jsem mohl získat při přechodu do koncovky pěšce. Špatně jsem to spočítal, ale pozice byla stále jasně lepší. Vyhranou se stala, když mi soupeř jiného pěšce obětoval. Pak jsem se však dostal do časovky, podcenil soupeřovu protihru a po 40. tahu jsem to byl už já, kdo s pěšcem méně musel partii zachraňovat. Remíza tam byla naštěstí pořád a jako nejlepší cesta se mi jevila věžovka K+V+p x K+V. Tu jsem bez problémů udržel, i když to soupeř notnou chvíli zkoušel. V této partii jsem měl ze své hry výrazně lepší pocit než v posledních třech kolech, zhoubné časovce jsem se však nevyhnul. Chybí herní praxe!
Poslední dohrál Romča (4). Myslím, že jeho partie byla z naší strany nejkvalitnější. Ve francouzeké struktuře, vzniklé z aljechinky, schoval krále na f8, aby pěšci, podpořenými věží, zahnal soupeřovu dámu z královského křídla. Následovaly akce v centru, které vyvrcholily vzetím slabého soupeřova pěšce d4 (nevím, zda to byl strategický záměr už od začátku, ale pokud ano, tak by to mohla být partie vzorová). Ráz pozice zůstal poměrně taktický, převahu však Romča využil, mimo jiné tak, že po cestě obětoval kvalitu za tři spojené volné pěšce. Postavil si dámu, zazvonil zvonec, vyhráli jsme 6-2 a starostem s udržením byl konec. :-) 

Zápas bych shrnul tak, že jsme soupeře přehráli, a protože se navíc ve většině partií na naši stranu přiklonilo i štěstí (minimálně u Pavla a Večise), vypadá výsledek, snad až příliš krutě, na rozdíl třídy. Tabulka skupiny se projasnila. My patříme do silného 14-bodového středu - o třetí místo se dělí hned pět týmů (Orlová, my, Opava, Dobrá a Poruba). O postup budou na dálku bojovat Třinec a TJ Ostrava, Třinec však má díky bodovému náskoku vše ve své moci. Na konci tabulky to vypadá na sestup 5-bodového Labortechu Ostrava. Dalším dvěma sestupovým místům se pokusí vyhnout čtyři týmy - Slovan Havířov, Baník Havířov, Město Albrechtice a Slavia Kroměříž. Musím dodat, že zcela matematicky zachráněni ještě nejsme. Jednou z mnoha nutných podmínek by však bylo, aby Město Albrechtice za poslední dvě kola získalo na skóre o 7.5 bodu více, nežli my, a toho se nebojím. Po zápase jsme šli na Scénu a kromě rozborů nás čekal i bowling na Jardovu počest, ve kterém nám Pavel s Jardou ukázali, že heslo Mládí vpřed! taky vždy neplatí. :-P 

Povedenou reportáž z pera kapitána soupeře naleznete zde.

Sokol PostoupkyKVS EKODIVIZE Opava
Dvořák Martin (H)2186F½-½2277FČernín Radim
Sháněl Jaroslav (H)2178F1-02208FČempel Jaroslav
Bačák Martin2103F0-12200FNábělek Marek
Brázdil Roman2108F1-02137FZáleský Karel
Navrátilík Pavel2106F1-02058FPremus Jan
Dungl Martin2016F½-½2033FPardy Martin
Večeřa Petr2028F1-01953FSovadina Jiří
Machalík Marek1935F1-01771NStania Petr

6:2

Martin Dungl

7 komentářů:

  1. 1. Dc3+, Kg8, 2. b4, Jb7, 3. b5 1-0
    -2... cxb3, 3. Dxc7 1-0

    Honza Palasek - pivo mi nechutna, ale nejak se domluvime :D

    OdpovědětVymazat
  2. A gratuluji k vyhre :).

    HP (neni to health point)

    OdpovědětVymazat
  3. Velká gratulace k záchraně.

    opl

    OdpovědětVymazat
  4. A ano, máme tu vítěze! Správně nalezeno (doufám, že bez pomoci motorů :-P) Hrozně se mi líbí, že jediný pěšec vykoná dílo zkázy, figury černého se prostě zapletou do sebe. Tak se nějak domluvíme :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Řešení je pěkné, ale u partie by mě vůbec nenapadlo. Asi bych se moc díval po královi a figurky na dámském moc nesledoval. Jinak můj soupeř nezahrál koncovku moc dobře a dost mě vypustil,remízu jsem tam podle nalimovek měl,ale to bych to musel znát,nebo by nesměl být stav 4.5:0.5 a muselo by se mi chtít bojovat. Takhle jsem to dost odevzdal a ten půlbod vypustil.

    OdpovědětVymazat
  6. Taky nevím, jestli by mě to napadlo. Na druhé straně je tam jen jedna vynucená varianta, tak by mohlo :-).
    Jestli jsi tam měl remízu, velká škoda..a minimálně do budoucna poučení! Můžeš napsat pozici? (ať si můžem zkusit rozmylet, jestli bysme to našli)

    OdpovědětVymazat