neděle 4. května 2014

1. liga dorostu – závěrečné hodnocení

V další sezoně 1. ligy dorostu se nám podařilo poskládat opět silný tým s medailovými ambicemi. Z věkových důvodů nám odešel z loňského týmu Jan Netušil a postrádali jsme také nečekaně Honzu Polišenského, který dal na poslední chvíli přednost nižší soutěži. První dvě kola se odehrála v říjnu v Olomouci. Hned v prvním utkání jsme nečekaně ztratili body za remízu 3:3, když jsme měli velmi blízko k výhře. Další zápas proti nováčkovi z České Vsi jsme sice vyhráli 5:1, když zaváhal Michal. Ve třetím kole jsme přivítali Ostravu v domácím prostředí Bezměrovského dvora. Zvítězili jsme z přehledem 4,5:1,5 a usadili jsme se na třetím místě tabulky. Nadějně pokračovala soutěž v prosinci, kdy jsme opět zajížděli do Olomouce. S velkým favoritem z Frýdku-Místku jsme dokázali remizovat 3:3. A to mohl být i lepší výsledek. V druhém zápase jsme porazili slabý Havířov 4,5:1,5 a stále se tak mohli chlubit neporazitelností a třetím místem v tabulce. Lednové dvoukolo v Brně však pro nás bylo velkým zklamáním. Sice jsme udrželi neporazitelnost, ale s oběma celky ze spodní části tabulky, Kuřimí i Durasem Brno, jsme jen remizovali 3:3 a klesli na čtvrtou příčku. Závěrečné soustředění jsme pořádali v Bezměrovském dvoře. Našimi prvními soupeři byli dosud suverénní hráči Starého Města "A". Odnesli jsme si debakl 1:5 a chtěli jsme aspoň porazit staroměstské béčko. Ale ani to se nám nepovedlo a prohráli jsme 2,5:3,5. Poslední den jsme aspoň porazili Zbrojovku Vsetín 4,5:1,5. V závěrečném kole jsme pak podlehli, v přímém souboji o 4. příčku, Hošťálkové 2:4. Konečná pátá příčka odpovídá našim výkonům. V našich silách sice bylo obsadit třetí příčku, ale to by v některých zápasech museli naši hráči zahrát lépe. K jednotlivým hráčům:
1. Miroslav Rakušan (1831) 7 bodů/11 zápasů (64%) byl jednoznačným lídrem družstva. Odehrál všech 11 partií a to se skvělým výsledkem. Vyčítat si může pouze prohru v prvním kole a možná nedotaženou výhru v zápase s Frýdkem-Místkem. Mira je jasná volba na první desku i v příštím roce.
2. Michal Scheichenost (1622) 3,5/10 (35%) odehrál svou poslední sezonu v této soutěži. Michal se vypracoval v týmového hráče a v bojovníka. Měl těžké soupeře a určitě mohl získat i více bodů. Přesto bude v další sezoně týmu chybět.
3. David Opluštil (1550) 6,5/10 (65%) byl druhým největším dodavatelem bodů. Zbytečně prohrál dvě partie, jinak hrál velmi pěkné útočné šachy. V příštím roce jej čeká posun na druhou desku a očekává se podobný výsledek jako letos.
4. Julie Šimčáková (1608)4,5/9 (50%) také odehrála svou poslední sezonu. Julča dokáže sehrát velmi pěkné partie, ale také jí brzdí hrubé chyby. Navíc těžká nemoc uprostřed sezony ji přibrzdila v rozletu. Za ty roky co strávila v 1. lize si zaslouží jen uznání, a nyní budeme muset za ní najít adekvátní náhradu. Kandidátek máme několik.
5. Tomáš Pecháček (1323) 4/11 (36%) byl neodmyslitelnou součástí týmu. Měl 100% docházku. Více se mu dařilo v první polovině sezony. Ani jedna jeho partie neskončila remízou, což ukazuje na jeho bojovného ducha, kterého musí ještě více prohlubovat. I jeho čeká posun na přední šachovnice. Uvidíme, jak se mu podaří, svým nenápadným stylem opět zvýšit svou výkonnost.
6. Filip Zavadil (1443) 6/7 (85%) byl nejúspěšnějším naším hráčem. Nepoznal hořkost porážky. V příštím roce by měl být jedním ze stavebních kamenů týmu. Jeho zkušenosti bude jistě družstvo potřebovat.
7. Pavel Opluštil (1250) 4/5 (80%), se stal stabilním náhradníkem, který jen jednou zaváhal. Jinak své soupeře drtil a ve svém věku už patří k oporám týmu. V příštím roce má namířeno do základní sestavy ligového týmu.
Do sestavy ještě nakoukli Petra Večerková 0/2 a Dominik Večeřa 0,5/1. Oba dva jsou příslibem do dalších sezon a měli by nahradit hráče končící z věkových důvodů. I v příštím roce by mohl tým po vhodném doplnění bojovat o medailové příčky v 1. dorostenecké lize.
opl

Žádné komentáře:

Okomentovat