neděle 4. května 2014

KP starších žáků – závěrečné hodnocení

Letošní sezonu v KP starších žáků lze označit za tragikomickou. Naše B-družstvo vstupovalo do sezony jako obhájce stříbrných medailí. Sice v pozměněné sestavě bez dvou zkušených hráčů, přesto s nadějemi na medailové příčky. Tolik nepříjemných náhod a obratů v zápasech jsem ovšem již dlouho nezažil. Na první lednové trojkolo jsme odjížděli do Osvětiman v co nejsilnější sestavě s cílem třikrát vyhrát. V prvním kole jsme prohráli se Slavičínem 2:3, když Dominik si nevzal několik tahů zadarmo figuru a ještě prohrál. V dalším zápase zremizoval Tadeáš jasně vyhranou koncovku a remizovali jsme 2,5:2,5 s Kunovicemi. A ve třetím kole jsme prohráli 2:3 se Slavií Kroměříž, když David nereklamoval remízu s minimem času a prohrál remízovou koncovku. Odjížděli jsme s jedním bodem a s velkým zklamáním. Další tři kola se odehrála ve Slavičíně. Kromě Davida nám chyběl i Pavel Opluštil hrající za A-družstvo 1. ligu. Daleko citelnější ovšem byla neúčast Tadeáše a Dominika. A tak na klíčové zápasy o záchranu jsme nastoupili ve velmi slabé sestavě. Jasná porážka na úvod s celkem Osvětiman 0:5 neznačila nic dobrého. A to zápas v úvodu vypadal naši výhru. V dalším kole nás čekala Zbrojovka Vsetín "B". Zde se zápas naopak nevyvíjel pro nás dobře. Přesto se nám aspoň podařilo vybojovat bod za remízu 2,5:2,5. Ve třetím zápase nás čekal tým Hošťálkové "B". Opět dobře rozehraný zápas dokázali naši hráči pokazit a prohráli 1,5:3,5. Náš osud byl tak víceméně zpečetěn. Poslední tři kola se hrála v Jasenné. Opět jsme neměli k dispozici hráče, s kterými jsme počítali. Zároveň se hrála 1. liga a ta dostala přednost před posílením Béčka. Takže jen zázrak by nás zřejmě zachránil v soutěži. A ten se nekonal. Navíc si dva naši hráči prohodili pořadí šachovnic a tak jsme se Zlíntermem prohrávali 0:2 hned na začátku. Konečná porážka 1:4 nás ukovala ke dnu tabulky. V předposledním kole jsme podlehli Ústí 1,5:3,5. A tak v posledním kole s Boršicemi už šlo jen o to, zda budeme poslední my, či náš soupeř. Sestupovat budou oba týmy. Ani v tomto zápase se k nám štěstí nenaklonilo a soutěž jsme zakončili prohrou 2:3. Poslední desáté místo se ziskem pouhých dvou bodů a sestup z KP. To je nelichotivá bilance letošního ročníku. Pozitivní je to, že si tuto soutěž zahráli další hráči. Prakticky celý tým patřil věkově do kategorie mladších žáků, takže z tohoto pohledu máme na co stavět do budoucnosti.
K jednotlivým výkonům:
1. David Opluštil (1550) 2/3 (66%) odehrál jen úvodní tři zápasy. Pak již byl základním hráčem A-družstva v 1. lize. Byl oporou, jen mrzí jeho zbytečná porážka s Kroměříží.
2. Pavel Opluštil (1250) 0,5/6 (8%) absolutně nezvládl přechod ze zadních šachovnic do pozice hlavního tahouna. V devíti letech to bohužel ještě bylo nad jeho psychické síly. Partie odehrál pěkné bojovné, ale soupeři jej tvrdě trestali za každou chybu.
3. Petra Večerková (1250) 0/6 (0%) také nezvládla hrát se silnějšími soupeři. Přitom jsme nečekali žádné zázraky, ale Petře se nedařilo vůbec nic. V každé partii vyrobila nějakou hrubou chybu, kterou dokázali soupeři potrestat. Ani její bojovnost ji nepomohla.
4. Theo Fekar (1250) 1/6(16%) hrál dobře, ovšem na výsledcích se to moc neprojevilo. Určitě měl mít aspoň polovinu bodů. Theo dává přednost fotbalu a tak jeho talent se neprojevil v plné síle.
5. Dominik Večeřa (1250) 2/3 (66%) prohrál zbytečně v prvním kole. Jinak hrál své kombinační šachy a s přehledem zvítězil. Jen velká škoda, že odehrál pouhé tři zápasy. Výrazně chyběl v ostatních utkáních. V příštím roce je kandidátem na základní sestavu 1. ligy dorostu.
6. Tadeáš Šruc (1250) 2,5/3 (83%) také odehrál pouze tři zápasy. Tadeáš dává pro změnu přednost basketu a tak nám výrazně chyběl v boji o záchranu.
7. Hana Baštincová (1250) 1/6 (16%) nakonec odehrála víc zápasů, než se na začátku sezony čekalo. Svými výkony nepřesvědčila. Hrála zbrkle a prohrávala jasně vyhrané partie, když přehlížela jednotahové maty. To co jí může vycházet v rapidových partiích, jí nemůže vycházet ve vážných partiích. Až si to Hanička uvědomí, získá její hra daleko větší kvalitu.
8. Ivo Řezníček (1100) 2,5/6 (43%) zaskakoval za hráče základní sestavy. Ukázal určité zlepšení, ale stále má hodně nevyrovnanou výkonnost.
9. Zdeňka Jordová (1100) 3,5/6 (58%) byla naší nejlepší hráčkou. Za poměrně krátkou dobu ukázala výrazné zlepšení. Pro své soupeře se tak stává obávanou protivnicí. V příštím roce se s největší pravděpodobností této soutěže nezúčastníme. Přesto budou mít naši hráči dostatek příležitostí, jak se zdokonalit v šachové hře.

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat