neděle 17. dubna 2016

KP družstev starších žáků

Letošní sezonu KP družstev starších hráčů hrálo naše A-družstvo poprvé ve své historii. Po sestupu z 1. ligy, kterou hrály Postoupky nepřetržitě od roku 1998, jsme patřili k největším favoritům na vítězství a zpětný postup.

Všechny naděje vzaly za své již v prvním lednovém termínu, když do Malenovic odjelo naše družstvo pouze ve třech. Všechny tři zápasy tak prohráli a z boje o titul se tak stal boj o záchranu. Ve druhém turnaji jsme se sešli v nejsilnějším možném složení a třikrát vyhráli.
Před posledním soustředěním v Kroměříži jsme tak byli ve středu tabulky s možností ještě zaútočit na bronzové příčky. Bohužel jsme opět měli potíže se sestavou, které naštěstí vyřešil Rosťa Huňa. Nastoupili jsme tak v sestavě: David Opluštil, Jakub Vančura, Pavel Opluštil, Lucie Vaňharová a Rostislav Huňa. Prvním našim soupeřem bylo béčko Malenovic, poslední tým tabulky. Čekalo se naše jasné vítězství a průběh zápasu k tomu jednoznačně spěl. David a Pavel získali vyhrané pozice. Kuba hrál výborně a stál velmi dobře. Lucka a Rosťa byli jasně vyhraní. První bod připsal Rosťa druhý přidal Pavel. Lucka ovšem několikrát prošla kolem dvoutahového matu a v pozici s věžkou víc začala měnit. Po nepochopitelných tazích se dostala do koncovky s třemi pěšci méně a partii prohrála. Třetí vítězný bod přidal David. Kuba sice zachyboval, ale i tak se dostal do vyhrané koncovky tří pěšců a střelec proti věži. V časové tísni ovšem předvedl totální neznalost matování dámou. Místo aby soupeře umatil tak začal reklamovat remízu. Musím říct takovou situaci jsem ještě nezažil. Partie tak byla vyhlášena za remis. Jelikož se následně zjistilo, že soupeři na čtvrté a páté desce seděli ve špatném rozestavení, tak jsme vyhráli 4,5:0,5.
Ve druhém zápase se Zlínem jsme mohli ještě myslet na medaile. Potřebovali jsme vyhrát a zároveň by vedoucí Ústí mělo porazit dosud třetí Malenovice A. Naše plány se začaly plnit potom co hladce vyhrál Rosťa. Pavel stál lépe, Lucka hůře, David vyrovnaně a Kubovi nabízel soupeř remízu. Kuba však stál opět výrazně lépe. Mezitím se schylovalo k zápasové remíze v souboji Ústí vs. Malenovice A. Nakonec však se štěstí přiklonilo na stranu Malenovic, které vyhrály 3:2. Tím se do hry o postup dostal právě Zlín. Kdyby totiž porazil Postoupky, tak by se dostal na první místo. V posledním kole by je pak čekaly poslední Malenovice B. Pavel i David remizoval a Lucka prohrála. Rozhodovalo se tak na druhé šachovnici. Kuba se snažil něco vymyslet, ale dostal se opět do časové tísně, ale hlavně nenašel žádný plán hry. Pozici si tak výrazně zhoršil. Nakonec přehlédl vazbu a ztratil kvalitu. Jeho porážka znamenala naší porážku a šťastný postup Zlína do 1. ligy dorostu. V posledním zápase se Vsetínem B jsme mohli už jen vyhrát a dostat se na konečné 4. místo. Vše vypadalo dobře. Rosťa získal pěšce a mohl vytěžit i víc. Lucka útočila a mohla získat dvoutahově pěšce, ale opět vše přehlédla. Pavel získal jasnou převahu a pěšce navíc. Kuba stál výborně. David stál vyrovnaně, ale pasivně. První skončil tentokrát Kuba, když mu soupeř výhru velmi usnadnil 1:0. David ovšem ztratil kvalitu a byl prohraný. Partie za chvíli skončila. Lucka opět něco přehlédla a také prohrála. Tragicky dopadla partie na 5. desce. V jasně vyhrané koncovce se Rosťa rozhodl postupovat dvojicí pěšců. Ovšem nějak si je zapomněl krýt a tak mu jednoho pěšce soupeř sebral zadarmo. Pak se Rosťa rozhodl útočit králem a vypadalo to, že jeho aktivita přinese ovoce ve formě zisku pěšce navíc zpět. Konec jsem neviděl, ale musel spáchat nějaké harakiri a prohrál. V posledním zápase ve vyhrané pozici za rozhodnutého stavu se Pavel už nepokoušel o výhru a spokojil se s remízou. Z předpokládané výhry jsme nakonec prohráli 1,5:3,5 a celkově skončili na 6. místě.
Děkuji kapitánovi Jaroslavu Pecháčkovi za vedení družstva, které ho jistě stálo hodně starostí. Výsledek je průměrný a neodpovídá výkonnosti hráčů. Ovšem odpovídá přístupu hráčů.

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat