sobota 24. září 2011

Okresní žákovská liga v Kroměříži

výsledky: mladší žáci, starší žáci + foto + video

V sobotu 24. září odstartovala již svůj desátý ročník Okresní žákovská liga v šachu. Stalo se tradicí, že úvodní turnaj hostí SVČ Šipka v Kroměříži. Letos se na startovní listině, kromě hráčů z okresu Kroměříž, objevila i početná výprava ze Zlína. Celkem se do příjemného prostředí místního střediska volného času, dostavilo 32 hráčů a hráček z 8 šachových oddílů. Hrálo se ve dvou věkových kategoriích, švýcarským systémem na 7 kol, hracím tempem 2x15 minut bez zápisu.
Sokol Postoupky reprezentovalo celkem 10 dětí. V kategorii starších žáků se nezrodilo vůbec žádné překvapení a tak konečné pořadí dopadlo podle startovní listiny. Vítězem se s přehledem stal, s plným počtem 7 bodů, Miroslav Rakušan. Na druhém místě skončil David Opluštil (5,5 bodu), který ještě patří do mladší kategorie, ale úspěšně se pere o přední příčky se svými staršími soupeři. Třetí příčku pak vybojoval Michal Scheichenost (5,5 bodu). Velmi dobře si pak vedl i celkově pátý Filip Zavadil (4 body). A tak jedinému, který turnaj úplně nevyšel byl Dan Urban, který skončil na 17. místě s 1,5 bodem. Dan ale hraje tuto kategorii prvním rokem a téměř všichni jeho soupeři jsou starší než on.
V kategorii dívek zvítězila Lenka Navrátilová (3 body). Ta byla sama samotinká a tak jen trápila své chlapecké soupeře.

V kategorii mladších žáků byla cítit daleko větší konkurence než v předcházejících letech, způsobená také výpravou ze Zlíntermu. Hráči tohoto oddílu kategorii prakticky ovládli, když celkovým vítězem se stal Michal Berky (6 bodů), a bronz získal Radim Jančík (5 bodů). Dobře si vedli,ale i naši zástupci. Na druhém místě skončil Pavel Opluštil (6 bodů), který si jinak spolehlivý výkon, pokazil jednou porážkou s Jančíkem. I když porazil celkového vítěze, tak pomocné body měl horší a tak z toho bylo stříbro. Ve velmi dobrém světle se pak předvedli další dva naši nováčci. Martin Kyselák dlouho bojoval na předních šachovnicích o medailová umístění, ale nakonec v rozhodujících zápasech ještě na své protivníky nestačil. Přesto vybojoval 4 body a konečné 4. místo. Tomáš Pecháček naopak neměl dobrý start do turnaje a po dvou porážkách se ocitl na zadních šachovnicích. Pak se ovšem rozjel a čtyřmi výhrami v řadě se dotáhl až do boje o medailové příčky. Prohrou v posledním kole klesl na konečné šesté místo, což je také velmi pěkný výsledek. Poslední náš zástupce Tadeáš Šruc, sice dobře začal a po dvou kolech měl dvě výhry. Pak ale přišly porážky po nepozornostech v partii a rychlé hře. Konečné 10. místo a tři body jsou poněkud za očekáváním.
V kategorii dívek to byl souboj mezi dvěma hráčkami z Litenčic. Lepší tentokrát byla Zuzana Hetmánková, než druhá v pořadí Lucie Vaňharová.

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat