neděle 15. dubna 2012

1. liga dorostu ve Vyškově

Ve Vyškově o tomto víkendu vyvrcholila 1. liga dorostu skupina východ. Všech dvanáct týmů sehrálo v hotelu Dukla poslední čtyři kola. Náš tým nastoupil v osvědčené sestavě 1. Jan Palášek, 2. Miroslav Rakušan, 3. Jan Netušil, 4. David Opluštil, 5. Pavel Večeřa a 6. Michal Scheichenost.
Prvním naším soupeřem byla Slavie Orlová "B". Podle očekávání jsme se dostali do vedení 3:0, když zvítězil Večis (5), Michal (6) a Honza (3). Rozhodující bod přidal Honza (1). Na našem vítězství již nic nezměnila ani Davidova (4) porážka a Mirkova (2) remíza. Vyhráli jsme osmý zápas v řadě a zůstali na první příčce tabulky. V kole devátém nás však čekal rozhodující souboj se Slavií Orlovou "A". Situace byla taková, že nám stačila v tomto souboji i remíza k udržení první příčky. Zápas však pro nás nezačal dobře, když velmi snadno prohrál Večis (5) a taky David (4). Na 1:2 snížil podle očekávání Michal (6). Ostatní šachovnice hrály naopak velmi dlouho. Vývoj byl asi takový: Honza (3) ztratil pěšce a přešel do koncovky nestejnobarevných střelců, kde bojoval o remízu. Mirek (2) stál dobře ale vyrovnaně a Honza (1) měl v dynamicky vyrovnané pozici určité šance. Nejprve jsme na třetí desce udrželi remis a bylo to 1,5:2,5. V tu dobu se už, ale i na druhé šachovnici hrála koncovka nestejnobarevných střelců. Na první desce mezitím Honza obětoval pěšce a světe div se, partie přešla také do koncovky nestejnobarevných střelců. Obě partie skončily remízami a tak jsme rozhodující zápas prohráli 2,5:3,5. Klesli jsme tak na druhé místo jeden bod za svého přemožitele. Vhledem k losu posledních dvou kol, tak bylo o postupujícím rozhodnuto.
V nedělní první kole nás čekala Hošťálková. Přes tragický začátek se povedlo zvítězit Pavlovi (5), vzápětí i Davidovi (4) a třetí bod přidal Michal (6). No a když remízu s pěšcem méně zase udržel Honza (3), tak bylo o našem vítězství rozhodnuto. Nejkrásnější svou partii pak předvedl Mirek (2), když svého soupeře přímo zničil. Pěkně zvítězil i Honza (1) a tak jsme nakonec jednoznačně zvítězili 5,5:0,5. Orlová zvítězila 4,5:1,5 s Loko Brno "B" a v posledním kole je čekalo LOKO Brno "C". Takže Orlová již mohla pomalu začít slavit. Naše borce čekal další soupeř z našeho kraje – Zbrojovka Vsetín. Vsetín v lize ani jednou nevyhrál a se čtyřmi body se krčil na předposledním místě. Varování z předchozího kola nebral vážně Pavel (5) a tentokrát ho již soupeř nenechal z prohrané pozice uniknout. Do vedení nás sice dostal Michal (6), který tak završil 100% úspěšnost. Ale soupeři nejprve vyrovnali na páté šachovnici a do vedení se dostali po nečekané porážce Honzy na třetí desce. Ten tak neudržel svou neporazitelnost. Dobře nestál ani David, ani Mirek. Jen Honza (1) získal materiální převahu a vypadalo to na další bod. Vsetín bojoval jak o život i když již bylo jisté, že skončí na sestupovém místě. Davidovi se podařilo svého soupeře zaskočil krásnou obětí věže a bylo vyrovnáno 2:2. Mirek již stál jasně na prohru. Honza (1) ovšem nezvolil nejlepší plán při uplatňování převahy dámy proti jezdci a věži. V již zřejmě remízové pozici nemohla samotná dáma vynutit výhru. 2,5:2,5. Přes veškerou snahu se Mirkovi již nepodařilo partii zachránit a tak jsme utrpěli druhou porážku v lize. Naopak náš soupeř si vychutnával premiérovou výhru v této soutěži. V tu dobu již Orlová dávno byla na cestě domů s vítězným pohárem. V posledním kole udělila LOKO Brno "C" kanára a potvrdila tím, kdo byl v soutěži nejlepší. Zisk druhého místa je i tak velmi pěkným úspěchem. Věřím, že i v příštím roce se náš obměněný tým dokáže porvat o přední příčky.

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat