sobota 21. dubna 2012

GP ve Valašské Bystřici

Dnes se premiérově uskutečnil turnaj GP mládeže v rapid šachu ve Valašské Bystřici. Sjelo se sem 75 dětí z 12 šachových oddílů. Hrálo již tradičně v šesti věkových kategoriích, švýcarským způsobem na 7 kol, tempem 2x20 minut na partii.

V nejmladší kategorii do 10 let jsme měli nejpočetnější zastoupení – 4 chlapce a 4 dívky. Nejvíce nadějí jsme vkládali do medailistů z posledního turnaje GP v Kroměříži, zlatého Pavla Opluštila a bronzové Petry Večerkové. Oběma však turnaj nevyšel podle představ. Petra začala dvěmi zbytečnými porážkami a, přes veškerou snahu, nezískala více jak tři body a skončila na nepopulárním 4. místě. Pavel pohrál ve třetím kole s dobře rozjetým Tadeášem Šrucem a po prohře v pátém kole se poroučel definitivně z boje o přední příčky. Dobrým závěrem pak vybojoval 5 bodů a sedmé místo.
Tadeáš Šruc, bohužel nedokázal navázat na skvělý úvod a po třech výhrách přišly tři prohry. Takže konečné 10. místo se čtyřmi body je také spíš zklamáním. Naopak, velmi dobrý turnaj odehrál Ivo Řezníček. Dokázal vybojovat 4,5 bodu a skončil na lichotivém 9. místě. I čtvrtý náš zástupce Theo Fekar dokázal získat 4 body a obsadil 14. bodovanou příčku.
Kromě Petry hrály v kategorii dívek ještě další dvě bezměrovské dívky. Šestiletá Hanička Baštincová dokázala získat dva body a skončila na 8. místě. O dva roky starší Eliška Vymětalová vybojovala 2,5 bodu a šestou příčku. Nejlepšího výsledku tak dosáhla Lucie Vaňharová, která ziskem 3,5 bodu dosáhla na bronzovou medaili.

V prostřední kategorii do 12 let nás reprezentovala trojice hráčů. Tomáš Pecháček naznačil další zlepšení a se třemi body skončil těsně za bodovanou patnáctkou na 16. místě. Filip Zavadil sice prohrál v druhém kole s největším favoritem Mrkusem, ale daleko více ho musí mrzet prohra ve 4. kole se Šakem (Vsetín). Přesto dokázal Filip obsadit velmi pěkné 5. místo. David Opluštil obhajoval druhé místo z Kroměříže. Už v první partii stál podezřele, ale uplatnil své zkušenosti. V druhém kole ale zbytečně prohrál s Březinou (Hošťálková) a v dalších kolech musel bojovat v každé partii až dokonce. V kole posledním se pak dostal na první šachovnici do přímého souboje s Karlem Vrajem (Hošťálková) o vítězství v turnaji. V zahájení ztratil figuru a pak musel odmítat soustavné soupeřovy nabídky remízy. Vynalézavou hrou se dostal do dvousečné pozice, ale zbylo mu jen 90 vteřin do konce. Partie brala dech všem přihlížejícím, když David bravurně soupeře zmatoval s 5 vteřinami na hodinách. Zajistil si tak premiérové prvenství v turnaji GP.

V nejstarší kategorii do 14 let jsme měli čtyři želízka v ohni. Lenka Navrátilová jen těsně skončila za stupni vítězů na 4. místě. Ostatní tři naši reprezentanti pořádně míchali pořadím této kategorie. Mirek Rakušan vyhrál první čtyři kola a směřoval nezadržitelně k turnajovému titulu, když se mu do cesty v 5. kole postavil Michal Scheichenost. Michal zvítězil a dostal se tak spolu s Mirkem a Krejčou (Hošťálková) do vedení. Předposlední kolo přineslo pozoruhodné výsledky, když celá vedoucí trojice prohrála. Mirek prohrává se Stuchlým (Staré Město), ale hlavně Michal s Julčou Šimčákovou, která si tím zajistila vítězství kategorii dívek. Před posledním kolem tak mělo 6 hráčů 4 body a pořadí mohlo dopadnout jakkoli. První zvítězila rozjetá Julča a čekalo se na ostatní. Brzo na to zvítězil i Mirek a celý bod si připsal Krejča. Poslední zápas se odehrál opět na 1 desce a opět v hlavní roli náš hráč. Michal se utkal se Stuchlým. Oba byli v časové tísni, hrála se věžová koncovka ještě s mnoha pěšci. Michal vyměnil věže a přešel do podezřelé pěšcové koncovky. Tu však zahrál podstatně lépe než jeho soupeř a protože získal i o nějakých 10 s lepší čas, tak se mu soupeř vzdal. A nyní čekáme na konečné pořadí. Čtyři hráči mají 5 bodů, z toho tři jsou z Postoupek. Je jasné, že Julča má zlato v kategorii dívek, ale co naši borci? A co na to počítač? Vítězí Mirek Rakušan. O druhém místě Krejči rozhoduje druhé pomocné hodnocení, takže na Michala zbude potřetí za sebou bronz.

Skvělé vystoupení našich hráčů! Tři zlaté a dvě bronzové medaile je ještě o něco lepší výsledek, než při domácí GP V Kroměříži. Stejně jako v Kroměříži, jsme vyhráli i soutěž družstev.
V celkovém hodnocení je situace následující:
V kategorii H10 si pohoršil na 3. místo Pavel Opluštil (47 bodů) a bude muset v posledním turnaji v Malenovicích napravit své dnešní zaváhání. Další naši hráči už nemají šanci na medailové příčky: 7. Tadeáš Šruc (23), 12. Ivo Řezníček (13), 21. Theo Fekar (2).
V kategorii D10 drží bronzovou příčku Petra Večerková (16), na 5. místě je Lucie Vaňharová (11), 7. Eliška Vymětalová (6) a 10. Hana Baštincová (1).
Ve vyrovnané kategorii H12 se vyšvihl na 2. místo David Opluštil (48) a jen shoda náhod by jej mohla připravit o postup na MČR. Na 3. místě je Filip Zavadil (42), který ještě o postup bude muset zabojovat v posledním turnaji.
Neuvěřitelně zamotaná je situace v kategorii H14. Na 3. místě je zatím Michal Scheichenost (48) a jediným jeho vážným konkurentem v boji o postup je 4. Mirek Rakušan (41). Na 11. místě je ještě Jan Polišenský (12).
V kategorii D14 už naopak není co řešit. Julie Šímčáková (28) je již jistou krajskou přebornicí, Lenka Navrátilová (11) je na 4. místě.
V soutěži družstev jsme o pouhé dva body za Starým Městem.

Žádné komentáře:

Okomentovat