neděle 24. října 2010

RP 2. kolo Sokol Morkovice A-Junior Postoupky 3:5


Ve 2. kole byla naše sestava podobná té z prvního kola. Jen místo kapitána Petra Večeři nastoupil jeho zástupce. Tím nehrozilo špatné rozsazení hráčů a tak jsme nastoupili takto:1. Marek Machalík, 2. Vladimír Opluštil, 3. Jan Palášek, 4. Marek Navrátil, 5. Jindřich Ryšavý, 6. Michael Richter, 7. David Opluštil, 8. Jan Netušil. Před zápasem jsem všem připomenul, že soupeře je neradno podceňovat, a že se všichni budou ptát na nabídky remízy. A těch opravdu bylo požehnaně.
Asi po hodině hry to vypadalo dobře na všech šachovnicích, kromě mojí. V zahájení jsem nezahrál nejpřesněji a přesto, že soupeř získal kvalitu, nabídl mně remízu. Počkal jsem si asi 20 minut. V té době už stál na výhru Michal a Honza Netušil, za to David svou dobře rozehranou partii zkazil, přehlédnutím smrtelné vazby. A byl to právě synáček, který skončil jako první 1:0 pro domácí. Moje remíza znamenala stav 1,5:0,5. Mezitím jsem nedoporučil dát remízu Markovi Navrátilovi. Jindra dostal také nabídku remízy. Tuto jsem i k překvapení samotného Jindry schválil a bylo to 2:1. Věřil jsem, že už nikdo neprohraje a nejméně dvě výhry získáme. Situace se začala rozhodovat za další hodinu, kdy Michal svou koncovku věže proti střelci nezvládl a partie skončila remízou 2,5:1,5. Honza Palášek získal taky kvalitu a stál na výhru. Velmi ostrou pozici dosáhl Honza Netušil a nevypadalo to s ním moc dobře. Dostal nabídku remízy, kterou po dlouhém uvažování odmítl a i díky soupeřovým nepřesnostem dotáhl tuto partii do vítězného konce a bylo vyrovnáno 2,5: 2,5. Za to Marek Machalík stál hodně špatně, Honza Palášek hrál koncovku, tak jako by nevěděl jak ji vyhrát a Marek Navrátil stál s pěšcem míň nevalně. Po nepřesnosti soupeře získal ovšem pěšce zpět a nabídce remízy už soupeř neodolal 3:3. Honza Palášek třikrát odmítl remis a v koncovce nakonec vyměnit věž za jezdce a zvítězil 3:4. V poslední partii Marek Machalík dokázal v oboustranné časovce udržet nervy na uzdě. A po časové kontrole se ukázalo, že soupeř se v koncovkách špatně orientuje a tak konečný zasloužený stav zní 3:5.

3 komentáře:

  1. Ja sem nejak spatne nestal v te partii...v zahajeni to bylo asi vyrovnany...pak v jeden moment mohl prejit asi trema presnyma tahama do utoku ale to taky nebylo nic jasnyho a kdyz to nezahral tak pozice byla dal v rovnovaze no a pak stacilo pri prechodu do koncovky udelat ze strelce na a8 silaka a bylo hotovo...jeste teda s obeti dvou pescu:D...ale korektni...ale pobavilo me ze kdyz sem ukazal par variant te koncovky tak pak prisel pan zalcik a zacal se me ptat na tu vasi pozici jestli to byla remiza:D...jinak se mi hodne libilo jak zahral honza palasek..ten stal cimdal lip az byl proste vyhranej

    OdpovědětVymazat
  2. Pane Opluštile, vaše informace, které prostřednictím tohoto blogu podáváte jsou, zdá se mi, mylné. Pokud vím, klidně mne opravte, ve vaší partii jste to byl vy, kdo nabízel remízu. O zavádějícím výkladu průběhu zápasu nemluvě. Tehoto jevu si na tomto blogu všímám více.

    S pozdravem
    Martin Kruták

    OdpovědětVymazat
  3. Vážený pane Krutáku,
    zřejmě toho moc nevíte a máte zcela mylné informace, jelikož remízu jsem nenabízel. Průběh utkání nelze popsat do úplných podrobností zcela přesně. Ale tohle je můj pohled a za tím si stojím. Pokud se Vám, náš blog nelíbí, tak jej prosím nečtěte. Nikdo Vás k tomu nenutí.A příště bych si vyprosil podobné útoky na mou osobu. Navíc od člověka, který viděl šachy maximálně z rychlíku.

    S pozdravem
    Vladimír Opluštil

    OdpovědětVymazat