úterý 2. listopadu 2010

Mistrovství Moravy a Slezska - Kouty nad Desnou

Ve dnech 27.-31.10. se naše Postoupecká výprava vydala na nejdůležitější akci tohoto roku. Ve všech kategoriích jsme měli své zástupce, jmenovitě: Navrátilová Lenka, Šimčáková Julie v kategorii dívek, bratři Opluštilové v H10, Polišenský Jan, Rakušan Miroslav, Zavadil Filip - H12, Ladický Milan, Netušil Jan - H14 a v nejstarší kategorii do 16 let za nás (a hlavně za sebe) bojovali Navrátil Marek, Palášek Jan, Richter Michael, Večeřa Pavel. Největší předturnajové šance a naděje jsme vkládali do Davida Opluštila, který měl na to celou svou kategorii vyhrát a postup by měla být tutovka a v kategorii H12 byl v prognózách vysoko i Mira Rakušan. V ostatních kategoriích museli hráči hodně tvrdě zabojovat, aby postoupili.

David začal turnaj dvěma výhrami, ale pak přišlo zaváhání a z následujících 4 partií získal pouze 1 bod. Sedmé a osmé kolo sice vyhrál (i když jeho partie z 8. kola si vyhrát nezasloužila) a byl před posledním kolem na postupovém místě. Stačilo tak vyhrát poslední kolo a David by postoupil, což se bohužel nepovedlo. Velká pochvala patří malému Pájovi, který uhrál 3 body (osobně jsem viděl jednu jeho partii, kdy soupeři, který měl věž a několik pěšců suverénně odmítl remízu a dokázal partii vyhrát :))
Další, který od nás bojoval o postup - Mira rozehrál turnaj perfektně; 5/7 bylo nadějné a zdálo se že si postup nenechá utéct - nechal. Z posledních dvou kol stačil 1 bod, bohužel se to Mirovi nepovedlo a tak bude republika bez naších hráčů. Filda uhrál 4,5/9 to samé Poliš 4,5/9. Honzu, podle toho co jsem viděl z rozborů, musím pochválit. Zahájení hrál dobře, většinou věděl, co chce a myslím si, že odehrál dobrý turnaj. V H14 uhráli oba naši borci Milda a Honza Netušil 4/9. V nejstarší kategorii byl nejlepší z našich Mara, který s 5/9 obhájil svoji startovní pozici. Honza Palášek uhrál 4,5 ale myslím, že i on i ostatní ví, že má na víc. Míša 4/9 a Pavel 3,5/9.
"Největší" úspěch tak bylo moje a Marťovo umístění v placených pozicích doprovodného FIDE Openu. Já skončil pátý (5,5/9), Marťa osmý (5/9), Mara 15. (4,5/9). Když ne šachově tak jsme hájili čest alespoň ve fotbálku před hotelem, kde byly Postoupky bezkonkurenční i díky výškové převaze o 2-3 hlavy....až na Laďu :))

Petr Večeřa

H16, H14, H12, H10, D, FIDE Open, partie, foto

1 komentář:

  1. Z hlediska postupů je to velký neúspěch. Z hlediska herního, ale bylo dost kvalitních výkonů. Nejlépe si vedl v H12 Filip Zavadil, potěšil i Pavel Opluštil a Milan Ladický. Solidní výsledek předvedli i Marek Navrátil, Mirek Rakušan a Honza Polišenský. Průměrný výkon předvedli Honza Palášek, Julča Šimčáková, Michael Richter. Více se čekalo od Honzy Netušila a Pavla Večeři. Svůj stín nepřekročila Lenka Navrátilová a to i přes zisk stříbrné medaile ve své kategorii. A tak největším zklamáním byl Davidův výsledek. Dvakrát prohrát vyhranou koncovku se povede málokomu. I další dvě prohry byly zcela zbytečné. Nejhorší výkon podal v rozhodující partii a tak konečné umístění odpovídá předváděným výkonům. Věřme, že už příští rok se podaří uspět daleko více.

    opl

    OdpovědětVymazat