neděle 16. ledna 2011

1. liga dorostu – Vyškov

V sobotu 15. ledna se uskutečnilo v Hotelu Dukla ve Vyškově, další dvoukolo 1. ligy dorostu. Naše dvě družstva měla za soupeře domácí Vyškov a Bedřichov. Bohužel se opět nesešlo A-družstvo v úplné sestavě a to mělo zásadní vliv na konečné výsledky.

V dopoledním kole se A-tým utkal s Bedřichovem. Čekal se vyrovnaný zápas a to přesto, že na poslední šachovnici si svou premiéru zažil šestiletý Pavel Opluštil. Pavlík se držel hodně dlouho, nicméně nakonec svému soupeři podlehl. Na 0:2 upravila nečekaně Julča Šimčáková, když svému soupeři příliš neublížila a prohrála. David Opluštil svého soupeře přehrál pěknou kombinací a bylo to 1:2. Další neočekávanou ztrátu však zaznamenal Mirek Rakušan, když svému soupeři věnoval figuru, 1:3. V této situaci si stály naše první dvě šachovnice vcelku vyrovnaně ve střední hře. Michal Richter dostal nabídku remízy, kterou bez ptaní přijal a tak definitivně rozhodl o naší porážce. Honza Palášek pak v partii na první desce získal mírnou převahu a bojoval až do konce. Přesto jen remizoval a konečný výsledek tak zněl 2:4.

B-družstvo nastoupilo do klíčového zápasu o záchranu v základní sestavě. Zúčastnil se i Milan Ladický a nevadily mu ani berle a noha v sádře. Již v zahájení ztratil Filip Zavadil na trojce kvalitu a celou partii tahal za kratší konec. Přesto se utkání vyvíjelo pro nás dobře. Nejprve skončil Pavel Večeřa, když svého soupeře pěkně přehrál. Druhý bod získal Milan, pěknou útočnou kombinací 2:0. Důležitou půlku získal na druhé desce David Prachař 2,5:0,5. Pak už svou pozici nemohl udržet Filip 2,5:1,5. Rozhodující bod přidal po bezchybném výkonu Michal Scheichenost 3,5:1,5. Dlouho se na první šachovnici držel Honza Netušil s pěšcem méně. Ale přechod do pěšcové koncovky se mu nepovedl 3,5:2,5.

V odpoledních zápasech si naše družstva soupeře vyměnila. Oba zápasy byly velmi dobře rozehrány v náš prospěch. A–družstvo sice opět prohrávalo 0:1, když na šesté po boji prohrál Pavel. Pavlík opět svou soupeřku hodně potrápil. Na 1:1 vyrovnal David, když svému soupeři nedal nejmenší šanci. Do vedení nás dostala Julča, nádherně sehranou partií s krásnými kombinačními motivy 2:1. V této chvíli jsme byli velmi blízko výhře, Mira po krásných obětech získal pěšce a dvojku střelců do koncovky. Michal Richter získal pěšce a Honza Palášek stál vyrovnaně. Mira ovšem v koncovce dvou střelců proti dvěma jezdců nějak zapomněl hrát králem. Obětoval dva střelce za koně a prohrál 2:2. Michal nedokázal svou výhodu pěšce v koncovce uplatnit a Honza také jen remizoval. A tak naše A-družstvo jen remizovalo 3:3.

B-družstvo s Bedřichovem šlo brzo do vedení, když vyhrál Michal Scheichenost 1:0. Druhý bod měl na dosah Milan. Avšak s dámou víc si nechal opakovat tahy. Přitom dámu mohl vrátit za čistou věž s jasně vyhranou pozicí 1,5:0,5. Další nepříjemnou ztrátou byla prohra Pavla Večeři na páté šachovnici 1,5:1,5. Filip po bleskově sehraném zahájení ztratil pěšce, ale dokázal partii dovést až do zajímavé koncovky. Tu sehrál opět bleskově a přemýšlivější soupeř tak nakonec zvítězil 1,5:2,5. Na druhé šachovnici pak mezitím remizoval David Prachař 2:3. Přesto to vypadalo nadějně. Protože už od zahájení získal Honza Netušil pěšce a svého soupeře pěkně dusil. Jeho soupeř však ukázal větší trpělivost a při přechodu do koncovky získal kvalitu, kterou v koncovce uplatnil k vítězství 2:4. Závěrem musím říct, že, na to jak všichni hráli a bojovali, jsou konečné výsledky zarmucující. Áčko spadlo až na sedmé místo a Béčko je deváté. Zejména B-družstvo bude muset velmi bojovat o záchranu.

-opl-

Žádné komentáře:

Okomentovat