úterý 4. prosince 2012

RS – 4. kolo – ŠK Loukov – Postoupky D

Loukov – to zní vzdáleně. A přes objížďku to i daleko bylo. Nicméně soupeři na nás se zahájením zápasu počkali.

Hrálo se v místní restauraci, takže pan Baštinec pohlídal dětí, aby si neobjednávaly k partiím pivo. Ono je sice zdravé, ale kdyby začly pivařit v tak raném věku, brzy by se staly rezistentními a – po vzoru Martina Bačáka - by onen nápoj začly sdružovat na „jedno pětipivo" a podobně.

Začnu rovnou koncem mé partie. Po dlouhé době jsem dohrál jako první. Soupeř přecenil ochranu svého krále a do dvaceti tahů bylo hotovo.

Zasedl jsem tedy k matematice a proto jsem neviděl všechny kotrmelce, které ostatní prováděli. Nepamatuji si pořadí, tak půjdu po šachovnicích.

Pavel nestál zle, věřil jsem mu minimálně na remízu. Jenže přehlédl, že mu soupeř zabednil střelce a po nakopnutí pěšcem se poroučel do věčných lovišť. Pavel se ale nikam neporučil, s trochou štěstí zavěžoval na předposlední řadu a vybojoval věčný šach.

Pan Bouda dohrával jako poslední, a vzhledem k množství přemetů a otáček to byl výkon přímo artistický. Přehrál mladšího soupeře a zbývalo prosadit své nadbytečné pěšce. Nechtěl jít do koncovky dámy proti věži a rozhodl se přejít do pěšcovky. V ní ztratil, co měl navíc, ale nesmířil se s vyměněním posledních pěšců a tedy remízou. Soupeř byl však na poslední řadě první a při realizaci převahy dáma vs. pěšec nezaváhal. Vytrvalost se vyplatila.

Pavel, nikým nepozorován, někam založil figuru a pak byl už bez šance.

Mám dojem, že Petra ani Hanka nějakou výraznou krpu neudělaly, spíš nenašly optimální tahy nebo zahrály nějaké zbytečné. Pro ně je ale důležitější získat zkušenosti s vážnými partiemi než dělat body.

Theo získal (pokud mě paměť neklame) dokonce nějaké pěšce navíc. Pro jejich prosazení ve věžovce mu ale ještě chyběl cvik, takže se rozutíkali. S protihráčem se dohodli na remíze.

S Liborem jsme se nějak minuli. Celkově jsme tedy získali 2 body. Přál jsem si o něco víc, a zdálo se, že to vyjde. Nevyšlo – na postup už tedy myslet nemůžeme...

 

ŠK Loukov 6 – 2 TJ Sokol Postoupky D

1 Trefílek Josef 1680 0 : 1 Ryšavý Jindřich 1614

2 Dvořák Miroslav 1518 ½​:½​ Večeřa Pavel 1485

3 Liška Ondřej 1337 1 : 0 Bouda Miloslav 1342

4 Kučerka Miroslav 1566 1 : 0 Opluštil Pavel 1250

5 Matyáš Stanislav 1441 1 : 0 Večerková Petra 1100

6 Kuběja Josef 1439 ½​:½​ Fekar Theo 1000

7 Sluka Pavel 1000 1 : 0 Baštincová Hana 1000

8 Vaňhara Antonín 1401 1 : 0 Baštinec Libor 1100

 

Jindra Ryšavý

2 komentáře:

  1. Musím pochválit naše mladé. Hlavně Theo měl lechce vyhranou koncovku. Ale nakonec remizoval v jasně prohrané pozici. Přesto to v jeho první partii bylo výborné. Petra dlouho bojovala a soupeře by potápila víc, kdyby mu nedarovala dvě až tři figury. No a Hanička udělal první závažnější chybu až v 35 tahu. Jen tak dále, mládeži.
    opl

    OdpovědětVymazat
  2. Vidím že si ze mě děti berou jiný příklad než ty pětipiva. Já jsem totiž zatím v Loukově vždycky prohrál. S pány Kučerkou, Dvořákem a Palou... Ale každý holt nějak začíná :) MB

    OdpovědětVymazat