neděle 2. února 2014

2. liga: Postoupky A - Staré Město B 2.5 - 5.5

V 7. kole 2. ligy jsme v domácím prostředí přivítali B-tým Starého Města. Oproti papírovým předpokladům se naši soupeři před zápasem pohybovali v pásmu sestupu, proto bylo jasné, že v zápase proti nám budou chtít bodovat. Jarda Sháněl proti mateřskému oddílu nemohl nastoupit, místo něj byl nominován Mara Machalík. Soupeř nastoupil podobné sestavě, jako v předchozích zápasech, k základu měla daleko. Papírově tak byl zápas vyrovnaný. Během týdne proběhly v Postoupkách horotvorné procesy a jestli kopce z parket porostou dál stejnou rychlostí, nebudeme za měsíc potřebovat schody.

Ze začátku jsem měl dost starostí se svou pozicí a analyzovat jsem nebyl, tak budou mé komentáře povrchní a možná i chybné. Můžete o svých partiích napsat pár slov do komentářů. Marťa zvolil skotský gambit s černopolnou strategií a měl minimální výhodu, druhý Marťa p. Bažanta černými přehrál, ovšem do výhry ještě daleko, Romča stál údajně taky velice dobře (přes +2), ale pak přehlédl obranu soupeře a stál s králem v centru na prohru, Pavel se dostal do o něco lepší koncovky. Honza útočil, ale bylo jasné, že pokud se soupeř ubrání, bude stát velmi dobře, Večis přehlédl manévr v centru, musel si pokazit pěšcovou strukturu a stál špatně, já měl rovnou pozici s opačnými rošádami a Mara stál ve Skandinávské stísněně, otázka však byla, zda bílý svou aktivitu nepřehnal. 

Jako první jsem dohrál . V zahájení jsem ztratil dost času a necítil jsem se ideálně, tak jsem nabídl v rovné pozici remízu. Soupeř ji po delším zámyslu vzal (myslel jsem, že stojím mírně hůř a soupeř ji odmítne). Týmu se pro dnešek omlouvám za nebojovnost. Chvíli po mně skončil Pavel. V koncovce, která vznikla, už nebylo moc co vymýšlet, remis. Následovala partie Romči. Ten se pustil do útoku na král. křídle a dle Marti B. měl někde výhodu přes 2. Nechal si však krále v centru, soupeř křídlo udržel, a s (obětovaným) pěšcem více podnikl rozhodující útok na krále. Poté dohrál Marťa Dvořák. Ve střední hře asi vypustil jedno dobré pokračování, jinak partie pravděpodobně neopustila rovnováhu a skončila remízou v dámské koncovce, kde oba králové byli slabí, takže motivům s šachováním nebylo úniku. Jen tah přes časovku vydržel Honza. Rybka mi ukázala, že místo Dh6+ se měl stát zdvihák f5 (nejprve tento tah hodnotí opatrně, avšak po 15 minutách už +1.22). Ovšem to jsou tahy, které lidské oko jen tak nevidí. Bílá dáma vyhnala černého krále na dámské křídlo, ale bylo jí pod kožichem černého úzko, černý získal kvalitu a vyhrál. Chválím však Honzu za pár tahů v zoufalé pozici, soupeř se mohl někde spést. 

Prohrávali jsme 3.5-1.5 a hráli Marťa Bačák, Večis a Mara. Marťa černými stál dlouho, alespoň opticky, na výhru, ale nebylo moc jasné, jak to dotáhnout. Pak se vyměnil pár věží, pozice se otevřela, slabiny vyrostly i Marťovi a bylo jasné, že ten musí hrát najednou velmi opatrně. Nakonec remis. Večis i Mara měli těžkou úlohu. Oba měli horší pozici, ale bylo třeba vyhrát. Mara zvolil taktiku počkat, zda to soupeř sám pokazí, Večis si zkusil v pozici dvou věží proti dámě vytvořit volného pěšce. Večisova partie se do koncovky 2V x D dostala po (asi) unáhlené výměně soupeřky. Ta však poté stále měla velké šance na postup pěšců na dámském křídle. Jelikož jí však stačila remíza, šachovala a využila toho, že černý král se nemohl od dámského křídla příliš vzdálit. Remis. Mara stál celou partii velmi stísněně, avšak vzhledem k zavřené pozici s těžkými figurami a nestejnopolnými střelci bylo jen otázkou, kdy se pozice otevře a v čí prospěch. To se vydařilo soupeři (Rosťovi Puklovi). Za již rozhodnutého stavu se konečně pozice ztaktizovala a Mara neudržel nájezd bílých figur.

Zápas se nevyvedl. S papírově srovnatelným soupeřem jsme uhráli 5 remíz a třikrát jsme byli poraženi, z toho dvakrát bílými. Žádná sláva. Marťa, Romča i Honza stáli asi v některé fázi partie velmi dobře, obraty však k šachám patří, minulý zápas jsme z nich těžili my. Za dva týdny proti Loko Brno tak musíme zabojovat.

Sokol PostoupkyŠK Staré Město B
Dvořák Martin (Z H)2194F½-½2116FDobeš Vojtěch (Z V)
Bačák Martin (Z)2157F½-½2272FBažant Petr (Z V)
Brázdil Roman (Z)2095F0-12078FHorsák Jan (Z)
Navrátilík Pavel (Z)2142F½-½2134FVavruška Antonín (Z)
Palášek Jan (Z)1841F0-12135FDvouletý Pavel (Z)
Večeřa Petr (Z)2068F½-½1952FZpěváková Jana
Dungl Martin (Z)2050F½-½2027FPartyš Petr
Machalík Marek1949F0-11961FPukl Rostislav
:

Martin Dungl

Žádné komentáře:

Okomentovat