sobota 26. března 2011

Krajský přebor družstev mladších žáků – Kateřinice


26. března jsme se vydali na krajský přebor do Kateřinic s cílem postoupit na MČR družstev mladších žáků, to znamená skončit mezi 2 nejlepšími družstvy. Bylo pro mě trochu záhadou, proč se taková soutěž koná na kraji světa, no ale budiž. Z loňského týmu, se kterým jsme vybojovali druhé místo v kraji, pro letošek zůstali jen Filip Zavadil (1. deska), Mira Rakušan (2.) a David Opluštil (3.). Byli doplněni Honzou Polišenským (4.), Lenkou Navrátilovou (5.) a zezadu všechno jistil Pája Opluštil (6.).

K mému velkému překvapení jsme byli nasazeni jako jedničky, ovšem v této věkové kategorii to mnoho neznamená. V prvním kole jsme dostali stejně jako loni Kunovice a stejně jako loni to nebylo vůbec jednoduché. Nakonec jsme ale zvítězili 4:2. Stejným výsledkem jsme zdolali i Zlín v kole druhém. Pak nás ovšem zaskočila téměř domácí Hošťálková. Vyhrát dokázali jenom Pája a Poliš, Mira na dvojce ztratil svůj jediný půlbod v turnaji a remizoval, Lenka prohrála partii, ve které od začátku tahala za kratší konec, David nevyužil možnosti k útoku a prohrál na čas a Filip, který měl ze začátku asi tři pěšce navíc si také vybral slabší chvilku a porozdával soupeři materiál.
Pak nás už čekalo Staré Město a museli jsme se vyrovnat s určitým tlakem, protože jsme již museli všechny zápasy vyhrát. Staré Město jsme nakonec zdolali 4:2. Osvětimany jsme pak porazili pro změnu opět 4:2. Rozhodující zápas nám připravilo šesté kolo, ale zvládli jsme ho na výbornou a zvítězili 4,5:1,5. Své předchozí nezdary odčinil Filip, který doslova zničil silného Kovaříka na první desce Vsetína. Poslední kolo již byla exhibice a doufám, že taková předzvěst mistrovství republiky. Boršice jsme totiž přejeli 6:0 a Pájův soupeř na šestce z toho byl dokonce tak špatný, že mu u partie říkal, že nenávidí šachy.
Filip nakonec získal 4 body, Mira 6,5 a získal cenu za nejlepší výkon na druhé šachovnici, David 5,5, Honza 5, Lenka 3 a Pája po výborném výkonu 5 bodů. Obsadili jsme tedy nakonec druhé místo a splnili cíl – postoupili na MČR.

Marek Machalík

Konečné pořadí + foto

5 komentářů:

  1. Děkuju Marku za skvěle odvedenou práci v roli kapitána a za rychlé napsání článku.
    -opl-

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím do Postoupek a ještě jednou gratuluji k postupu.

    Na "kraji světa" se soutěž konala proto, jelikož žádný jiný pořadatel se k uspořádání turnaje nepřihlásil. Toť jednoduchá odpověď :-).

    Pavel Růčka

    OdpovědětVymazat
  3. Ale já jsem získal 5 bodů a né 4. Poliš

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem to opravil. M. Medek

    OdpovědětVymazat
  5. ok...nevedel sem presne jak to bylo s honzou a lenkou...dohromady meli osm tak sem tipnul ze oba meli ctyri...promin polisu,mara

    OdpovědětVymazat