neděle 18. prosince 2011

5. ročník Talent Cup

výsledky: skupina A, skupina B

Již po páté zorganizovala Beskydská šachová škola mezinárodní turnaj pro nejmladší talenty. Po čtvrté se zúčastnili zástupci Sokola Postoupky. Hrálo se ve dvou věkových kategoriích, švýcarským systémem na 9 kol, hracím tempem 2 x 45 minut + 30 sec za tah.
Ve skupině B startovalo celkem 63 dětí mladších 9 let z ČR, Slovenska a Polska. Mezi nimi patřil k nejmladším sedmiletý Pavel Opluštil. Pavlík nezačal turnaj dobře. V prvním kole podlehl Slovence Taragelové, když přehlédl jednoduchou cestu k výhře. V druhé partii, s domácím Valoškem, vedl dokonce o dámu a dvě figury, ale ani to mu nestačilo k bodovému zisku. Nešťastně prohrál a byl bez bodu. Pořadatelé ovšem zapsali Pavlovi bod a tak mu byl vylosován do třetího kola další domácí Melčák, který již měl také jeden bod. Pavlík se předchozími nezdary nedal zviklat a svého soupeře doslova rozbil. Druhý den již podával o mnoho lepší výkony. Ve čtvrtém kole to odnesl Studzinski (Říčany), v pátém domácí Marková a v šestém další domácí hráč Sedláček. Tím se Pavlík dostal na on-line šachovnice, kde se setkal s jedním s domácích favoritů, Demkem. Po výborném výkonu podlehl až pro něj v náročné koncovce. V předposledním kole dokázal remizovat s Kopcem (Ostrava) a v posledním kole ho čekal jeho dobrý známý Matěj Hrabal z Grygova. Pavlík ztratil nejprve kvalitu. Tu však dokázal pěkně získat zpět i s dvěma pěšci navíc. Tentokrát zahrál koncovku bravurně a celkově získal 5,5 bodu. Ve své kategorii to znamenalo pěkné 13. místo.
V kategorii A, do 11 let, hrál poprvé David Opluštil. V loňském roce v mladší kategorii dlouho vedl a až prohrami v posledních třech kolech klesl na 8. místo. Letos bylo všechno jinak. Hned v prvním kole nečekaně zaváhal s domácím Opělou, a to přesto, že měl pěšce navíc. V druhém kole podlehl na čas Polce Kwiatkowské, ale v pro něj bezvýchodné pozici. Ve třetím kole dostal slabého polského hráče Domagalu, kterého bezpečně porazil. Ve čtvrtém kole proti domácí Šmírové zopakoval neuvěřitelný kiks z prvního kola. V jasně vyhrané pozici s 2 pěšci navíc daroval soupeřce dvě figury a prohrál. Pak ho čekali dva velmi slabí soupeři. Nejprve porazil Nováka (Orlová) a poté Portešovou (Smíchov). Až v sedmém kole dostal prvního trochu silnějšího soupeře Horvátha (Orlová). Po nevýrazném výkonu remizoval. V předposledním kole narazil na svého častého soupeře, domácího Kuchaře, s kterým ještě nikdy nevyhrál. V divoké partii, kdy si David zahrával s prohrou na čas, nakonec chyboval soupeř a tak se David dočkal první výhry nad tímto soupeřem. To bylo zřejmě divné pořadatelům, protože zapsali opačný výsledek. Muselo se tak přelosovávat poslední kolo. David se tak dostal do první desítky a v přímém souboji o šestou příčku se utkal s Polákem Raclawskim. Opět si nechal jen minimální časový příspěvek a brzy ztratil pěšce. Po zajímavém boji získal pěšce zpět, ale pak zbytečně obětoval kvalitu. V následné koncovce jej soupeř přehrál. David tak klesl na 14. příčku, což vzhledem k podaným výkonům je ještě dobré umístění.
-opl-

Žádné komentáře:

Okomentovat