pondělí 19. dubna 2010

Junior Postoupky, závěrečné zhodnocení

Čekat na vedoucího soutěže, než vydá výsledky posledního kola, bude asi marný boj. Dovolím si tak zhodnotit účinkování našeho
D-družstva, hrajícího pod názvem Junior Postoupky, i bez toho aniž bych věděl, zda jsme skončili osmí či devátí.
V letošní sezóně, jsem převzal kapitánství v tomto družstvu po Miloši Boudovi, s cílem prosadit do sestavy další nové mladé hráče. Tento hlavní cíl se zcela podařil. Přístup dětí byl perfektní a ani jednou se nestalo, že bychom nastoupili v neúplné sestavě. Nehrálo se tedy na výsledky, a sestavou se dost točilo. Přesto nám vyšla výborně první část sezony, kdy jsme získali 11 bodů a okupovali přední příčky. Druhá polovina sezony nám sice výsledkově nevyšla a klesli jsme nejhůře na devátou příčku, ale získané zkušenosti jsou daleko důležitější než výhry v této soutěži. Hned v prvním kole jsme dokázali porazit favorizovaný Loukov. Poté jsme porazili i slabé Morkovice B. Po vysoké porážce od MKS Holešov D, která však neodpovídala průběhu zápasu, přišla skvělá výhra nad Sokolem Holešov B. Poté následovaly dvě remízy ze Spartakem Hulín a nečekaně také s Milovicemi. Poslední čtyři kola jsme prohráli postupně se Slavií Kroměříž E, Rusavou, TJ Bystřicí p.H. B a Prusinovicemi. Přičemž všechny zápasy byly dlouho vyrovnané a rozhodovala hlavně nezkušenost našich mladých hráčů.

Jednotlivé výkony lze posoudit takto:
1. Vladimír Opluštil (5,5/ 7, 78%) nebýt zbytečné porážky od holešovského Ševely, mohl bych být s výsledkem maximálně spokojen. Některé zápasy jsem vynechal, aby dostali příležitost další hráči.
2. Milan Ladický (0,5 /6, 8%) měl velmi těžké soupeře. Přesto do spokojenosti musí mít daleko. Většinou se porazil sám svými chybami než tím, že by ho soupeři přehrávali. Ale měl to opravdu těžké.
3. Ing. Martin Medek (2,5/4, 62%) zaskakoval v první části sezony i jako kapitán. Podával své obvyklé výkony a tomu odpovídaly i získané body.
4. Michael Richter (5/9, 56%) byl největší oporou týmu. Splnil přesně co se od něj očekávalo. Dokázal hrát vyrovnané zápasy z daleko silnějšími hráči a odehrál nejvíce zápasů. Jasně si řekl o místo v sestavě některého našeho lepšího družstva ve vyšší soutěži. S Míšou jsem byl velmi spokojen.
5. Jan Netušil (1/6, 17%) ukázal velký potenciál, který v něm dříme, ale bodově vyšel skoro naprázdno. Ze začátku sezony to bylo způsobeno ještě rychlou hrou, v druhé polovině, kromě síly soupeřů, ještě nedostatečným hodnocením svých pozic. Přesto i zde může být s jeho šachovým vývojem relativní spokojenost.
6. David Opluštil (0,5/6, 8%) měl spoustu dobře rozehraných partií, které ještě nezvládl dovést do vítězného konce. Vzhledem k tomu, že to byla jeho první sezona, kde odehrál větší počet zápasů a k jeho věku, jsou důležité nabyté zkušenosti.
7. Josef Indra (1,5/4, 37%) měl v původních plánech odehrát více zápasů a získávat i více bodů. Pepa ale zřejmě nemá šachy jako největší hobby. Přesto byl pro družstvo velmi platným členem.
8. Ing Marek Šimčák (1/2, 50%) odehrál jen dva zápasy v úvodu sezony. Spíše plnil roli doprovázejícího rodiče. Přesto je pro něho jedna výhra velmi cenná.
9. Marek Navrátil (2,5/8, 31%) měl plnit roli jistého bodu. Ovšem ve skutečnosti byl pro největším zklamáním. To, že patří mezi naše velké naděje dokázal aspoň v závěru sezony. I přes velmi malý počet získaných bodů, jsem si zcela jist, že se Marek z této sezony poučí a příští ve vyšší soutěži zvládne o mnoho líp. Je si třeba taky uvědomit, že i pro něj to byla premiérová sezona.
10. Pavel Večeřa (1/3, 33%) přišel o velkou část sezóny kvůli nemoci, jinak by odehrál více zápasů. A to je právě to, co nejvíc potřebuje. Hrát, hrát a hrát. I Pavel má skvělé záblesky, které ovšem zahltí temný mrak neuvěřitelných chyb. Stále si ale myslím, že má na to dosáhnout podobné šachové úrovně jak jeho starší bratr.
11. Julie Šimčáková (1,5/3, 50%) byla také dlouho nemocná. Také by měla odehrát více zápasů. Ale něco již odehrála v RP za naše céčko. S její hrou jsem v poslední době opravdu spokojen. Ještě musí ale zlepšit koncovky, pak přijde i více vítězství.
12. Miroslav Rakušan (3/6, 50%) měl dobrý začátek sezony. Zdálo se, že hraje v pohodě, ale v dalším průběhu sezony spíše stagnoval. Přitom jeho soupeři nebyli až na takové úrovni, jako třeba u Milana Ladického. Ovšem také pro Mirka platí, že v jeho věku patří mezi nejtalentovanější hráče našeho oddílu.
13. Michal Scheichenost (0,5/5, 10%) je nejlepším příkladem jak důležité je hrát pro mladé hráče tuto soutěž. V začátku sezony prohrával zápasy během pár minut a měl velký respekt ze soupeřů. Na konci sezony dokázal hrát vyrovnané 3,5 hodinové partie s papírově daleko silnějšími a zkušenějšími soupeři. Jakmile získá ještě větší sebevědomí, dostaví se i lepší výsledky.
14. Filip Zavadil (4/6 66%) hrál se soupeři, které měl porazit. Nezklamal, ale ani nijak nenadchl. Stále hraje velmi rychle a to ho stojí lepší výsledky. Ovšem perspektivu má v deseti letech Filip skvělou. V příští sezoně ho čekají přední šachovnice a těžší soupeři, kteří ho více prověří.
15. Jan Polišenský (1/1, 100%) dostal příležitost jen v jednom utkání a v tom nezklamal. V příští sezoně bude patřit mezi opory týmu a hrát pravidelně.
16. Mgr. Pavel Netušil (2/3, 67%) byl dalším doprovázejícím rodičem. Své bohaté šachové zkušenosti využil k zisku důležitých bodů.
17. Zbyněk Šonský (0,5/1, 50%) hrál svůj první a zdá se že i poslední zápas, v kterém remizoval. Zbyněk se rozhodl se šachy skončit, takže se v nejbližší době s tímto hráčem nepotkáme.

I v příští sezoně by toto družstvo mělo plnit stávající roli. Někteří hráči si vybojovali místa ve vyšších soutěžích. Většina však zůstane a bude tak mít příležitost zdokonalovat se a získávat tolik potřené zkušenosti.

-opl-

Žádné komentáře:

Okomentovat