úterý 20. dubna 2010

Sokol Postoupky – MKS Holešov „B“ + hodnocení sezóny

Další sezóna je za náma a tak mi nezbývá než ji nějak stručně vyhodnotit a pokusit se předložit svoje představy do sezóny další.
První jenom bleskové ohlédnutí za posledním kolem. Hrálo se již v uvolněné a přátelské atmosféře a kdyby to takhle vypadalo vždycky, vůbec by mi to nevadilo. Pivečko, rumíček, pochutinky, občas provést nějaký ten tah, prostě pohodové nedělní ráno.
Na jednotlivých šachovnicích to vypadalo přibližně takto: Martin nastoupil s cílem být ve 12.00 na fotbalovém hřišti ve Skašticích a cíl také splnil rychlou remízou. Jarda dlouho nemohl v pozici najít žádnou výhodu, ale nakonec se mu přece jen soupeře podařilo v koncovce udolat. Pavel stál od začátku partie dobře, postupně utahoval šrouby, soupeře k ničemu nepustil a vyhrál do třiceti tahů. Marek pojal zápas taky spíš jako oslavu a v nepřehledné pozici se místo riskování raději spokojil s remízou. Petr zvolil ostré zahájení a celkem si ho pochvaloval, ale soupeř se nakonec ukázal být lépe připravený a uštědřil Petrovi letošní první porážku. V mojí partii nehrál soupeř to nejlepší co mohl, dostal se pod tlak a po přechodu do prohrané koncovky byl nucen vzdát. Druhý Petr taky dlouho neměl příliš lepší pozici, ale nakonec vydoloval pěšce a přinutil soupeře vzdát (i když ten mu to rezignací hodně ulehčil). Martin na posledním prkně k partii dorazil po dvouhodinovém spánku a proto se remíze s elově výrazně slabším hráčem rozhodně nebránil. Celková výhra 5,5-2,5 nám tedy zajistila jistotu postupu do vyšší soutěže a mohlo se začít slavit naplno.

TJ Sokol Postoupky - MKS Holešov B
Dvořák Martin 2093 ½ - ½ 2126 Votava Petr
Sháněl Jaroslav 2140 1 - 0 1970 Vymětal Milan
Navrátilík Pavel 2189 1 - 0 1917 Rafaja Marek
Machalík Marek 1909 ½ - ½ 1843 Zajíček Radek
Bačák Petr 2031 0 - 1 1739 Chutný Ales
Bačák Martin 2022 1 - 0 1780 Ševela Vladimir
Večera Petr 1967 1 - 0 1749 Hromada Jiři
Dungl Martin 1952 ½ - ½ 1578 Dvořák Eduard
5½ : 2½

A jak to vidím za uplynulou sezónu? Dali jsme dohromady nejmladší mužstvo soutěže, s tím, že se chceme porvat o postup. Podle toho jsme většinu sezóny hráli a až na pár výpadků se dá těžko říct něco špatného. Téměř všechny soupeře jsme přehrávali a myslím, že konečné druhé místo je zasloužené.
Jednotlivě to vypadalo:

Martin Dvořák na první desce dokazoval, že šachově už dozrál a je Postoupeckou jedničkou. Hrál ostré partie mnohokrát na hraně korektnosti, přesto ani jednou neprohrál. Navíc odehrál všechny zápasy a konečných 7,5 z 11 při performanci 2220 je výborným výsledkem.

Druhou desku letos hájil hostující Jarda Sháněl. Byl jedním z tahounů mužstva, soutěží prošel taky bez prohry a se 7 body z 9 partii při perfo 2268 může být určitě spokojený. Doufám že byl spokojený nejen s perfo a díky J

Pavel Navrátilík na třetí desce neprožil dobrou sezónu a zvlášť v její druhé půlce se vyloženě trápil. Konečných 5/10 je určitě pod jeho možnosti, ale nemůže se dařit furt a body nejsou všechno.

Na čtvrté šachovnici nastupoval Marek Machalík. Po nepříliš šťastném úvodu se rozjel a začal výrazně bodovat. V některých partiích by sice šlo mluvit o štěstí, ale i to se počítá a celkových 6/9 (perfo 2048) je dobrý výkon a celkově mužstvu výrazně pomohl.

Na pětce hrající Petr Bačák předváděl celou sezónu dobré šachy, kdy skoro všechny soupeře přehrával a až do posledního kola nemusel bránit horší pozici. Toto se mu možná vymstilo v kole, kdy si prohrou trochu pokazil bilanci, ale i tak je celkových 6,5/9 (perf. 2088) výborným výsledkem.

Šestou šachovnici jsem letos dostal na starost já. Celkových 9,5/11 (2189) bych před sezónou určitě bral, po sezóně mi přijde, že jsem ještě mohl něco přidat.

Petr Večeřa na šesté střídal skvělé šachové momenty s momenty ala Bouda. Jeho krytí pěšce h7 dámou z f8 a celá partie ze Starého Města patří mezi perly soutěže. Přesto je 6/9 (2007) dobrým výsledkem a nebýt výpadků, mohl by Petr patřit mezi nejlepší hráče soutěže.

Martin Dungl splňoval ve většině zápasů původní představu drtiče na zadních šachovnicích. Šest bodů z osmi partií výrazně pomohlo ke konečnému umístění.

Z náhradníků do zápasů nejvíc zasáhnul na desátém místě soupisky napsaný Laďa Opluštil. Ke klíčovým zápasům byl vždycky připraven nastoupit a udělat důležité body a prakticky patřil mezi hráče základu. Sezónou prošel se 4/6 (2030) a tímto výkonem byl hráčem s největším rozdílem ELO-perfo v mužstvu.

Dále ještě do zápasů zasáhli Zdeňa Ševčík (2/3) a Honza Ryšavý (1,5/2). Oba nastoupili do rozjetého mužstva, ani jeden se neztratil. Doufám, že oba potrénují a pokusí se zabojovat o stabilnější místo sestavy.

Jak teda v příští sezóně… Historický postup do druhé ligy je zatím největší úspěch Postoupek v kategorii mužů, ale postup ještě není všechno. Liga je o hodně silnější soutěž než ZKP a pohled na letošní soupisky naznačuje, že všichni budeme muset předvádět výborné výkony, abychom se zase rychle neporoučeli zpět. Většina hráčů základní sestavy má zkušenosti s vyšší soutěží, ale trochu zavěštím a řeknu, že to budou právě ti kteří zkušenosti z ligy nemají, kdo rozhodne o tom, jestli budeme na konci soutěže slavit, nebo padat. No ale konec pesimismu, prostě dobře že jsme tam a příští rok se s tím poperem J

Martin Bačák

Žádné komentáře:

Okomentovat