neděle 4. března 2012

Uherský Ostroh - Postoupky "B"

Po delší odmlce na mě opět přišla řada s napsáním článku. Vysazené češtináře tak předem prosím o přimhouření oka, možná raději dvou, čeština vážně není můj obor.

Do Ostrohu jsme přijeli v sestavě: 1. Navrátilík 2. Palášek 3. Daněk 4. Holman 5. Večeřa 6. Ryšavý Jan 7. Tomečková 8. Prokopec. Po menších problémech s nalezením hrací místnosti jsme tak krátce po 9 hodiny nastoupili do předposlední bitvy o postup. Po přesně hodině hry jsme vedli 1-0. Bezchybnou partii předvedl Honza Palášek který tahem e4 zcela zaskočil soupeře, který se preventivně ani k partii nedostavil. Něco kolem poledne jsme vedli již 2-0. Já jsem po sobotní přednášce na soustředění Postoupek na téma pěšcová převaha na dámském křídle na šachovnici postavil stejnou výstavbu, na kterou jsem poukazoval a doporučoval plán hry. Soupeř mi nabídnul remízu, kterou jsem odmítl a tahal "učebnicově" podle zvoleného plánu. Bylo vidět, že soupeř na mé přednášce nebyl, a pokud byl někde schovaný, tak nedával pozor. Série bezvýznamných tahů vedla velmi rychle do pozice, kdy se žádná soupeřova figura nemohla hýbat. Proto obětoval 3 pěšce, ale stále neměl rozumný tah a vzdal se. Pod vědomím, že vedeme 2-0 jsem se s klidem šel podívat na své kolegy. Bohužel, Zdeňův matový útok skončil matem, který však dostal a ne dal. (Mat to sice nebyl ale ztráta dámy na jeho zabránění je stejně špatná.) Anet zřejmě v časovce ztratila věž. Tahala ještě další hodinu, ale myslím že pozice střelec vs. střelec a věž neposkytovala žádnou naději. Tak má radost z výhry byla hned menší s vědomím, že je skóre 2-2. Liborovu pozici jsem viděl už pouze v koncovce stejnobarevných střelců, kde díky mnohem lepšímu králi Libor jasně zvítězil. Na nervy nám opět zabrnkal Honza Ryšavý, který v ostré pozici nezvládl čas, zahrál nepřesnost a dostal mat. Popravdě, lepší varianta byla koncovka s 2 pěšci méně, která byla sice hratelná, ale při přesné hře soupeře by výsledek zůstal stejný. 3-3.
V posledních dvou partiích jsme tak museli získat alespoň 1,5 bodu. Pavel na první měl aktivní pozici s různobarevnými střelci, a poučil soupeřova krále, jak jsou různobarevňáci zrádní. 4-3. Radek tahal koncovku V+S+3 pici vs. V+4 pici. Přesto že jeho technika byla divná, takováto pozice se těžko prohrává. I přes to že se Radek bál nějakého taktického obratu, partii a tím i celý zápas vyhrál 5-3. Předčasně můžeme dát chladit šampáňo.

Trocha spekulací před posledním kolem. Díky zápasu KM-Zborovice jsme od 2.místa na odskok 3 bodů, a proto nám v posledním kole k postupu stačí remíza. Zborovice z důvodu špatného skóre již postoupit nemohou, a tak zůstává jediný nebezpečný soupeř Slavie Kroměříž. Můžeme dokonce i prohrát 3,5-4,5 za předpokladu že Slavie vyhraje pouze stejným poměrem - tedy 4,5-3,5. Nejdůležitějším faktor postupu však stále zůstává v rukou našeho A-teamu, který musí postoupit do 2.ligy, aby nám v soutěži "uvolnil místo"
Večis

4 komentáře:

  1. Omlouvám se týmu za moji letošní 1.prohru. Trochu jsem to podcenil a podělal.

    J.R.

    OdpovědětVymazat
  2. Hlavně to Džej áre nepodceň v posledním kole.
    opl

    OdpovědětVymazat
  3. Díky Večisovi za fajný článek a družstvu za další vítězství. Sice trochu napínavější, než je zdrávo, ale počítá se výsledek. Ten je třeba zopakovat ještě příště před domácím publikem a bude hotovo.
    Zároveň děkuju řidičům Liborovi a panu Paláškovi a omlouvám se za poněkud kostrbatější organizaci.

    Jindra

    OdpovědětVymazat