sobota 16. března 2013

MČR mládeže Kouty nad Desnou 2013 + Večisův report z Openu

Letos ve velmi oslabené sestavě, která byla zapříčiněna z důvodu jednak špatných výkonů našich hráčů na MMS a nezájmu tradičních hráčů o doprovodné turnaje, jsme se zúčastnili v sestavě D12 - Petra Večerková, D16 - Julie Šimčáková a OPEN A - Petr Večeřa (já).
V Koutech jsme nebyli poprvé a tak jsme vlastně věděli do čeho a kam jedeme. Pokoje jsou alespoň pro mě na nadstandardní úrovni, s porovnáním se srovnatelnými turnaji, včetně celkem moderních záchodků se sprchou na každém pokoji. Naopak stravování je největší mínus tohoto turnaje. Je mi jasné, že monopolní postavení restaurace v blízkosti lyžařského areálu dělá své, ale kvalita většiny jídel je srovnatelná se stravováním na základní škole, jen s výjimkou, že zde za ni dáte cca 3x tolik. Tatarka za 14 a krokety jako příloha za 42 a neuvěřitelně otravný personál (až na 2 výjimky) je jen třešnička na dortu. No... co už...

Tak tedy pár slov k výkonům. U Petry šlo především o sbírání důležitých zkušeností. Nevím přesně, jak dlouho už Petra hraje (tuším něco kolem roku??) ale 3 body, které byly všechny vybojované, bez kontumáka, jsou pěkná vizitka. Dokonce urvala i půlku bodu elistce, takže tady spokojenost. Z herní stránky šlo vidět značné zlepšení výkonu v druhé půli turnaje, kdy si Petra vzala k srdci důležité rady ohledně zahájení a stylu hry.

Julčina skupina D16 byla velmi vyrovnaná, a bylo tak jen ve hvězdách, jak se Julie umístí. Pro mě byla představa dobrého výkonu umístění do 5-tého místa. Nakonec z toho bylo nešťastné 13. místo z 15, což sice na první pohled vypadá jako tragédie, ale tabulka dopadla velmi vyrovnaně (kdyby Julča vyhrála poslední kolo, tak skončila 6.) Julčina hra nebyla sice na TOP úrovni, ale ani ne nejhorší. Hlavním problémem bylo nevyužití chyb soupeřek (hlavně v partiích s Fuskovou, Pištovčákovou) V těchto partiích by stačilo po 2 správných tazích hrát vyhrané pozice (s Fuskovou kvalita + 2 pici více, s Pištovčákovou figura) Další špatný okamžik nastal v partii s Bohanesovou, kde Julča přijala remízu v technicky vyhrané koncovce 4 na 3. Tento zkrat byl však vyrovnán v partii kde Julči soupeřka dala zdarma věž v totálně vyhrané pozici. Nakonec tedy výkon relativně OK, ale je ještě spousta věcí, které bude třeba vyladit.

No a dostávám se konečně k sobě, kde se trošku rozepíšu o každé partii.
1. kolo Vašek Vojíř jr. 1768 Velice sympatický kamarád, se kterým jsem se již jednou potkal tuším 3 roky zpět. Tehdy partie skončila remízou. Tentokrát, jakožto favorit, jsem chtěl vyhrát. V partii udělal Vašek chybu ve střední hře, kde se vytvořila slabina a špatná pěšcová struktura, kterou jsem pak v těžké koncovce využil k výhře.
2. kolo Kuboš Rostislav 2215 První silný soupeř, na jehož 1.c4 jsem se připravil, a vybudoval jsem si tak pevnou pozici bez slabin. Po špatném propočtu jsem sice byl nucen hrát koncovku se slabinou a S+J proti S+S, ale aktivní hrou jsem udržel půlku.
3. kolo Rut Vojtěch 2086 S bílými jsem zahrál výměnou francouzskou, s 4.Sf4 Sd6 5. Sxd6 Dxd6 6. Sd3 Db4+ 7. Jc3! Ne to nebyla příprava. To byl starý Večis... Opět jsem si dokázal, že v zahájení, které neznám je potřeba dávat pozor tah po tahu. Tahy Sf4 a Sd3 jsem téměř blical, a tak po Db4+ jsem se málem po.... Naštěstí pro mě nejde vzít ani na b2 pro Jxd5 ani na d4 pro Sb5+. Po pár tazích a přechodu do celkem tupé pozice jsem přijal Vojtovu nabídku remízy.
4. kolo Horák Aleš 1762 Hráč s národním Elem o cca 150 větším než FIDE, takže jsem ho nechtěl podcenit. Při přípravě jsem zjistil, že hraje alapina, tak jsem lyšácky zahrál 1. e4 g6!!! a oba jsme vymýšleli. Soupeř pozici nepostavil dobře, a tak si nejdříve udělal izoláka, kterého jsem získal a vyhrál koncovku.
5. kolo FM  Valenta Vít 2169 Smolná partie..Hrál se divný skotský gambit, kde jsem nezahrál teorii ale přesto jsem ze zahájení vyšel OK (ale soupeř vyrovnal). Zvolený plán ve střední hře však byl tragický a místo útoku na dámském křídle jsem si uvěznil figurky od svého krále, který tak byl snadným terčem figur soupeře. Zakončeno nesmyslnou obětí kvality, v nejspíš už velmi špatné pozici; tak této partii přiděluji titul lama týdne.

Já po partii s FM Valentou
6. kolo Walek Petr 2005 S černými jsem přehodil varianty v rychlodrakovi a dostal jsem se do velmi pasivní pozice, kde jsem na 8. řadě bránil slabiny. Otázkou tak bylo jen, jestli soupeř zahraje přesně nebo ne. Nakonec nezahrál a byla na světě další remíza.
7. kolo Krupica Pavel 1977 Z alapina jsem přešel do koncovky 3vs2 na dámském 3vs4 na královském křídle. Plány obou hráčů jsou tak jasné, soupeř se však špatně zorientoval v partii a tak jsem tlačil pouze já. Pomocí koně (který během prvních 49 tahů hrál každých 3,5-tý tah) jsem soupeři udělal slabiny, a poté ho zaparkoval na f1 aby držel soupeřovu pozici viz. diagram a pozici jsem vyhrál.
                             
Večeřa - Krupica BNT vyhraje
 
8. kolo Šlampa Jan 2012 byl jsem černý a v sicilce se hrál mora gambit, který sem převedl do alapina. Tam vznikla zajímavá varianta. 1. e4 c5 .2 d4 cxd4 3. c3 d5 4.exd5 Dxd5 5.cxd4 Jc6 6. Jf3 Sg4 7. Jc3 Sxf3 8.gxf3 Dxd4 9. Dxd4 Jxd4 10. Jb5 Teorii jsem samozřejmě, jako vždy, měl dokonale zvládnutou, takže nebylo co řešit (sarcasm alert). Soupeř však zahrál pasivní tah, a vznikla tak koncovka s pikem víc a spoustou slabin soupeře, kterou jsem bez větších problému zvládnul. Do posledního kola jsem tak nastupoval s 5,5 body a myšlenkou, že dostanu hratelného soupeře, kde bude vše otevřené. Los však ke mě nebyl extra milý, a přiřadil mi na první desce prvního nasazeného.
9. kolo Balín Jan 2316 Předem upozorňuji, že partii budu komentovat jako Petr Večeřa 2000 Elo, bez motoru tak, jak jsem ji viděl u partie.
 
1. e4 e6 2. d4 d5 3. exd5 exd5 ..tuto variantu jsem si celkem oblíbil, neboť podobnou výstavbu hraju ve více zahájení a celkem mi sedí. 4. Sd3 Jc6 po tomto tahu jsem věřil, že partie bude zajímavá. Popravdě jsem počítal s tahy typu c6, nějakou poziční srágoropartií, kde mě utahá na zkušenosti a herní kvalitu 5.Jf3 Sg4 6. c3 Dd7 7. Sf4 0-0-0 8. 0-0 f6 9. Jbd2 g5 10. Sg3 Jge7 Popravdě jsem nedokázal zhodnotit, jestli bude Sf4 dobrý tah. Na jednu stranu mi dává obranou figurku, která útočí na f7, na stranu druhou je to zdroj temp pro soupeřův pěšcový nástup na mého krále. Každopádně v této pozici jsme oba téměř vyvinutí a začíná boj. 11. Da4 Kb8 12. h3 Sf5 13. Sb1?! Tah který nejspíše nepatří k nejlepším, přesto pro mě má svoji logiku, brát střelce nechci, protože bych mu dal jakoby s tempem koně na f5 a přivodil si velké problémy. Přesto však mi nyní střelec visí a něco s ním dělat musím. Po Sb5 a případné výměně za c6 jezdce sem po bílých polích na dámském křídle neuvěřitelně slabý a měl bych nejspíše po útoku. No a pokud se rozhodne soupeř pro Sxb1, alespoň budu mít na b sloupci věž, která tam stejně jednou plánuje jít. 13... Jg6 14. b4 Sxb1 15. Vxb1 Soupeř plánoval nyní Jxd4, které však pro Sxc7+ není tak silný tah, jak vypadá. proto zvolil alternativu 15. ... Sd6 16. Sxd6 Dxd6 17. Vb3 Jce7 18. c4 dxc4 19. Jxc4 Dd7 20. b5.... V tento moment jsem si uvědomil skutečnost, že vlastně jsem přebral iniciativu partie. V dvousečném útoku jsem to tak já, který útočí a soupeř se musí přizpůsobovat tomuto útoku před postupem na královském křídle. Přesto jsem soupeřovy kvality respektoval a snažil jsem se objektivně hodnotit pozici. 20. ... b6 21. Va3 Jc8 22. Je3 Jh4 Po tahu Jh4 jsem věřil, že stojím mnohem lépe. přeci jen, postupu jezdce na c6 už nelze zabránit a popravdě jsem nevěděl, jak soupeř bude bránit 23. Jxh4 gxh4 24. Jc2 Ka8= Po nabídce remízy mi vlastně soupeř potvrdil mé hodnocení pozice. Dlouho jsem počítal, jak dál pokračovat, ale sám sem na sobě pociťoval, že mám na dosah historický úspěch. Bohužel si myslím, že se tato nervozita podepsala na ne 100% pokračování partie. 25. Jb4 a5 26. Jc6 Dd5


Toto je výsledná pozice, kde mám jednoznačně vyhrané postavení. 25. ... Dxd4 nejde pro Dxa7 1-0. V této pozici jsem počítal velmi dlouho tah Jxa5 a variantu bxa5 Dxa5+ Kb8 Vc1, ale po Db7 jsem usoudil, že za obětovanou figuru nemám dostatek. Bohužel jsem již neviděl Vxc7, po kterém okamžitě vyhrávám. Zahrál jsem tak 27. Jxd8 a přešel do koncovky, která je sice vyhraná, ale to bych si nesměl nechat dát věčný šach... Stydím se tak moc, že už ji nebudu dále rozepisovat.
Celkový výsledek 6/9 a 6-té místo mi kromě pocitu sebeuspokojení přineslo i knihu Moji velcí předchůdci 5.
Večis

1 komentář:

  1. Hezkej, čtivej článek! Jsem zvědavej, kolik lidí se připojilo ke kritice stravování. Tipuju, že těch věčně spokojených a věčně nespokojených je tolik, že kdyby tam vařili úžasně, moc se toho nezmění!

    Gratuluju ke skvělému perfo 2160 i k výbornému výsledku, jen škoda toho úplnýho konce, mohl sis připsat úžasnej skalp! Po Jxd8 byla ta pozice přece taky dost jednoduše vyhraná. Rozhodně styl "postavit lepší koncovku a tam hrát přesně" toho má dost do sebe (mám na mysli kola 1, 4, 7 a 8 - a mohlo přijít i 9)!

    Příště přijedu taky aspoň na návštěvu (doufám, že na Červenohorským už nebude -12.3), i když takový krásný dárek už ti asi nepřivezu :-D

    OdpovědětVymazat