neděle 3. března 2013

ZKS: Vlčnov- Sokol Postoupky B 3:5

V dnešním předposledním kole jsme zajížděli, na horkou půdu Vlčnova, v následující sestavě:
1. Jan Palášek, 2. Miroslav Rakušan, 3. Libor Daněk, 4. Marek Machalík, 5. Jan Ryšavý, 6. Petr Dvořák, 7. Jan Netušil, 8. Vladimír Opluštil.
Soupeř nastoupil sice v tradiční, ale spíš oslabené sestavě a tak jsme byli docela velkými favority. Vždyť kromě pervní desky, jsme měli všude ELO převahu, někde i 200-300 bodů. Ovšem podle očekávání nás čekal tuhý boj. Domácí nám jistě nechtěli nechat nic zadarmo. Po 2,5 hodinách zapsal první výsledek Petr (6.), když remizoval s panem Javorem. Petr spotřeboval spoustu času, ale i když stál aktivně, měl jsem o jeho partii obavy. Takže dobrý začátek 0,5:0,5. V tu dobu již měl Libor (3.) pěšce na víc a dobře stáli i Mirek (2.) a Marek (4.). No a můj soupeř se pustil do zběsilého pěšcového útoku, jehož výsledkem byl zisk pěšce, ale pro mne. Za další hodinu ihned po sobě zvítězili Marek (4.) a krásně i Mirek (2.) a vedli jsme 2,5:0,5. Další půlhodinu trvalo mému soupeři, než pochopil, že jeho pozice nemá žádnou perspektivu a vzdal se. 3,5:0,5. V zápětí ovšem prohrál Honza (7.), když soupeři věnoval čistou figuru  3,5:1,5. Libor v ostré pozici nabídl soupeři remis. Ten neváhal ani vteřinu, odmítl a obětoval figuru. V zápětí dostal vidličky na dvě věže a dámu a bylo po partii. Libor tak získal rozhodující bod 4,5:1,5. Honza Palášek (1.) sehrál pěknou partii, ale i přes oběť kvality, se mu nepodařilo soupeře umatovat a koncovka už byla prohraná 4,5:2,5. Za tohoto stavu dostal nabídku remízy Honza Ryšavý(5.), což v dané pozici se dalo akceptovat 5:3. Díky této výhře, jsme si upevnili druhé místo v tabulce.
opl

2 komentáře:

  1. Jen pro upřesnění partie Ondrůšek - Daněk. Remis jsem soupeři nenabízel, ba naopak dostal jsem ji asi 4x nabídnutou. Hned po prvním tahu 1. e4 jsem dostal hlasitou nabídku, tak jsem odpověděl 1...c5! s tím, že to ještě zkusím. No a zkusil jsem to a utrpěl jsem vítězství. Soupeř svou oběť jezdce okomentoval slovy: "Zkusím tu remízu" (asi uhrát), ale bohužel to nevyšlo, oběť byla nekorektní.
    Tož tak...
    Libor

    OdpovědětVymazat
  2. Aha. Tak to kluci, špatně slyšeli. Mysleli, že tím zvoláním odmítá tvou nabídku remízy. Osobně jsem u toho nebyl. Díky za upřesnění, Libore.

    opl

    OdpovědětVymazat