neděle 1. prosince 2013

3.kolo RS KM Bystřice p.H. B: Bezměrov 2,5:5,5

K dnešnímu utkání jsme nastoupili v avizované sestavě: 1. Jan Netušil (16 LET), 2. David Opluštil (12), 3. Vladimír Opluštil, 4.Julie Šimčáková (15), 5. Pavel Opluštil (9), 6. Petra Večerková ( 10), 7. Theo Fekar (11), 8. Libor Baštinec (10)
Po krátkém zdržení, kdy jsme čekali na Libora, jsme vyrazili směr Bystřice pod Hostýnem. Dojeli jsme s asi pětiminutovým zpožděním. Průběh zápasu nabral velmi brzo bojovný ráz. Za necelou půlhodinu se můj soupeř přepočítal a po ztrátě figury, vzdal 1:0. V tu dobu už , ale bylo v podstatě rozhodnuto na dalších čtyřech deskách. Na jedničce získal Honza velkou převahu již ze zahájení. Na dvojce David zahrál velmi špatně Aljechinku a ztrácel minimálně kvalitu a nějaké ty pěšce. Na osmé stál Libor v zahájení dobře, ale přehlédl věž a stál jasně na prohru. A těsně po tom, co se můj soupeř vzdal ztratil Theo (7.) dámu. Na ostatních šachovnicích jsem věřil ve výhru Julči (4.) a Pavla (5.) a  v remízu Petry (6.), takže jsme stále mohli doufat v těsné vítězství. Další změnu ve skore zaznamenal Theo, když v beznadějné pozici dostal mat 1:1. Vzápětí podlehl i Libor a prohrávali jsme 1:2. Brzy ale srovnal Honza (1.), když soupeře rozebral na součástky 2:2. A aby hoši  nezlobili, vyrazil jsem s nimi do Alberta, nakoupit nějaké dobroty. Po našem návratu se situace na šachovnicích dále vyvinula. Pavel i David měli figuru na víc, což mě udivilo především u Davida, který stál předtím jasně na prohru. S figurou navíc si v koncovce se svým soupeřem poradil a dostal nás opět do vedení 3:2. Petra (6.) mezitím svou partii převedla do vyrovnané koncovky. Julča (4.) získala figuru a stála jasně na výhru. Pavel hrál celou partii ostře a ne vždy stál na výhru. Ale jeho soupeř se v kombinačních zápletkách neorientoval správně. Petra po 4 hodinách hry sice v koncovce stála malinko hůř, ale soupeř si evidentně nevěděl s pozicí rady a nabídl remízu 3,5:2,5. Dá se říct, že to bylo rozhodující moment zápasu. Díky Petře jsem již nepochyboval o našem vítězství. Definitivní potvrzení naší výhry pak celým bodem stvrdila Julča (4.). Obě děvčata musím velmi pochválit za svědomitý přístup ke svým partiím. A již se čekalo jen na našeho benjamínka Pavla, kterého jeho soupeř ještě dlouho zkoušel, zda umí vyhrát koncovku s figurou navíc. Pavel to bezpečně zvládl a upravil tak konečné skore na 5,5:2,5.
Další kolo máme již předehráno a tak jsme zatím v čele pořadí celé soutěže. Další zápas odehraje tento tým až po Novém roku v Morkovicích.
opl

2 komentáře:

  1. Pěkný výsledek, hraje se na postup ? :)

    Martin Dvořák

    OdpovědětVymazat
  2. Postavili jsme dvě vyrovnaná družstva, aby si zahráli mladí. A zatím to splňuje účel. Taková Petra Večerková dokáže hrát 3 hodinové partie a to je důležité. O postup můžeme hrát jen v případě, že by Céčko chtělo spadnout. Zatím je čtvrté, takže budeme hrát v klidu zápas od zápasu.
    opl

    OdpovědětVymazat