sobota 25. ledna 2014

KP družstev starších žáků (2) Slavičín

V slavičínské orlovně se odehrála další tři kola Krajského přeboru družstev starších žáků. Naše sestava byla velmi okleštěná, když se z různých důvodů omluvili hned čtyři z nominované pětice. Z těchto důvodů se naše ambice smrskly na získání aspoň nějakého dílčího výsledku. Pětici statečných tvořili Petra Večerková, Theo Fekar, Hana Baštincová, Ivo Řezníček a Zdeňka Jordová. Naše situace nebyla záviděníhodná, jelikož jsme byli po prvních třech kolech na posledním desátém místě.

V úvodním sobotním kole nás čekaly Osvětimany, tedy přímý souboj o záchranu v soutěži. Po rozehrání zahájení stál Theo (2) a hlavně Ivo (4) jasně na výhru, Hanička (3) měla pěšce víc a Zdenička (5) stála vyrovnaně. Jenom Petra (1) zaostala ve vývinu figur a stále o něco hůř. Ve střední hře se vše otočilo. Nejprve prohrála Hanička (3), když do 18. tahu hrála výborně a s pěšcem víc soupeře přehrála. V 19. tahu darovala soupeři figuru a ve 20. tahu si nechala dát jednotahový mat; 0:1. O chvíli později dohrála Zdena (5), když ve střední darovala soupeři figuru. V klíčové pozici neviděla důležitý šach a zisk figury zpět a brzo prohrála; 0:2. Ivo (4) mohl v zahájení soupeře vykostit, kdyby sebral pěšce na f7. Pak mohl třítahově získat dámu, a to několik tahů po sobě. Převahu Houdini hodnotil +11. Ivo však z této převahy nevytěžil vůbec nic. Pozice se zjednodušila  a v konce soupeři věnoval materiál a prohrál; 0:3. Theo (2) v zahájení získal pěšce a uzamkl soupeřčina krále uprostřed šachovnice. Vzápětí mohl pěšcem napadnout svázanou figuru a celou ji získat. Bohužel to neudělal a tak se mu soupeřka odvděčila kombinací se ziskem věže a bylo po partii; 0:4. Petra (1) bojovala nejdéle, ale dlouho tahala prohranou pozici, bez vyhlídek na záchranu; 0:5.
Dalším našim soupeřem byl celek Zbrojovky Vsetín "B". Tento zápas se pro nás nevyvíjel dobře. Ze zahájení vyšel podezřele Ivo (4), Hana (3) a Petra (1). Zato Theo (2) stál dobře a Zdenička (5) vyrovnaně. První skončila právě Zdeňka (5), když nejprve ztratila v koncovce figuru, aby soupeře přehrála a nejprve získala věž a vzápětí i střelce.  Koncovku věž a pěšec proti dvěma pěšcům ovšem sehrála špatně a jen remizovala; 0,5:0,5. Za chvíli se vzdala Hanička (3), když soupeři darovala dva pěšce vyměnila všechny figury a přešla do beznadějné koncovky; 0,5:1,5. Našeho vůbec prvního vítězství dosáhl Theo (2), když soupeře jasně přehrál; 1,5:1,5. Ivo (4) ve střední daroval soupeři figuru. Při přechodu do koncovky získal figuru zpět, ale pěšcová koncovka byla jasně prohraná. Teprve šestiletý soupeř ovšem udělal hrubou chybu a přenechal celý bod Ivovi (4) 2,5:1,5. Poslední opět dohrávala Petra (1), ale s věžkou méně. Výsledek tak byl nasnadě. Remizovali jsme 2,5:2,5.
Posledním dnešním soupeřem byl Béčko Hošťálkové. Po první obhlídce to vypadalo velmi dobře. Petra (1) stála dobře, Theo (2) ještě lépe, Hanička (3) získala pěšce, Ivo (4) stál vyrovnaně a Zdenička (5) získala figuru. První ovšem skončila opět Hanička. Prakticky zkopírovala partii z prvního kola. V 19. tahu získala druhého pěšce na víc a ve 20. tahu si nechala dát mat; 0:1. Vzápětí vyrovnala Zdeňka (5), když svou soupeřku rozebrala a dala králi mat uprostřed šachovnice; 1:1. Šok mi ovšem připravil Ivo (4), když s figurou navíc přijal soupeřovu nabídku remízy; 1,5.1,5. Theo (2) v jezdcové koncovce šel králem na kraj šachovnice místo doprostřed a zbytečně prohrál; 1,5:2,5. Petra (1) v lepší pozici vymyslela kombinaci, kde ztratila pěšce a přešla do prohrané koncovky. I přes veškerou snahu už pozice nešla zachránit; 1,5:3,5.
Po dvou třetinách soutěže jsme se dvěma body na posledním místě. Závěrečné tři kola tak budou bojem o záchranu.
opl

3 komentáře:

  1. Až mi přišlo autora článku líto..

    OdpovědětVymazat
  2. Nečekal jsem žádné zázraky. Ale mohli jsme aspoň jednou vyhrát. K tomu bylo hodně blízko. Musíme si také uvědomit, že celé naše družstvo patří věkem do kategorii mladších žáků. Takže dobrá příprava na KP mladších žáků v Bezměrově.

    OdpovědětVymazat