neděle 12. ledna 2014

ZKP 5.kolo Zlínterm - Postoupky B 3:5

K dnešnímu zápasu jsme nakonec nastoupili skoro s tím nejlepším, co jsme mohli dát dohromady. 1. Marek Machalík, 2. Jan Palášek, 3. Martin Bačák, 4. Petr Večeřa, 5. Miroslav Rakušan, 6. Jan Netušil, 7. Vladimír Opluštil, 8. David Opluštil
Soupeři chyběli také někteří hráči základní sestavy a tak zápas byl otevřený. Po první hodině hry se celkem nic nedělo. Marek (1) stál pasivně, Honza (2) o malinko lépe, ale hlavně soupeř ztratil spoustu času. Velmi dobře stál David (8) i má maličkost (7) a také Večis (4) získal prostorovou převahu. Po další hodině byl stav stále bez branek, ale na některých šachovnicích se začalo vyjasňovat. Večis(4) přešel do výrazně lepší koncovky, Mirek (5) získal pěšce, já jsem stál výrazně lépe, stejně jako David (8). Ostatní stále měli vyrovnané pozice. Po třech hodinách stále nic. Ale Marťa Bačák mi oznámil, že odmítl remízu a v koncovce jezdce proti střelci stál lépe. Je radost, mít takového hráče v družstvu. Byl to právě Martin, který nás dostal do vedení 1:0, když v koncovce svého soupeře jasně přehrál. Jak pak by ne, když nás už přišla povzbudit Adélka i se zbytky vánočního cukroví. Druhý bod připsal Mirek (5), když  uplatnil pěšce ve střelcové koncovce 2:0. Pak jsem měl dost počítání ve své pozici. Musel jsem si vybrat jaký mat dám. Ztratil jsme hodně času a zbylo mi 5 minut na 20 tahů. Ale soupeř nebyl na tom o mnoho lépe a hlavně neměl co hrát. A tak se vzdal. Než se tak stalo, tak na vedlejší šachovnici přešel David do  jasně remízové koncovky, v které ovšem udělal hrubku a prohrál 2:1. A také Honza (2) dal partii za remis 2,5:1,5. Můj bod znamenal změnu skore na 3,5:1,5. Nyní jsem měl čas se poohlédnout po ostatních partiích. Marek (1) stál jasně hůř. Ale Honza (6) získal pěšce a směřoval k výhře a Večis(4) přešel do jasně remízové koncovky. Netrvalo dlouho, když Honza o pěšce přišel a takticky nabídl remízu, kterou už unavený kapitán hostí přijal 4:2. Večisovi (4) jsem dal pokyn, k nabídce remízy. Ten však hrál dál, se slovy" toto nemůžu prohrát". Marek brzo podlehl tlaku soupeře a bylo to 4:3. Večisův soupeř po dlouhé obraně udělal chybu, kterou nakonec Petr uplatnil k zisku celého bodu 5:3. Vzhledem k výkonu týmu, bylo vítězství naprosto zasloužené a výhra měla být ještě vyšší. To nám dává naději do dalších kol, kde půjde o záchranu v soutěži.
opl

5 komentářů:

  1. No ono to zase tak otevřené na začátku nebylo. Přece jenom měli o stovku průměr lepší... Každopádně to byl úplně jiný zápas než proti Francovce. Papírově silnější soupeř se dá porazit, ale holt je potřeba makat a to jsme včera myslím předvedli.
    Jinak jsem rád, že působím radost :) MB

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluju k povedenému zápasu! Béčko vozí body, tak to má být :-) M.

    OdpovědětVymazat
  3. Konečně pohodový zápas za Béčko. Líbí se mi, jak se mladí mohou učit od těch zkušenějších hráčů z áčka. MB je pro ně vzor.Toto prolínání hráčů je důležité i pro áčko, abychom měli za nějaký čas zase z čeho čerpat. Chtělo by to se letos udržet, moc by nám to všem pomohlo.

    OdpovědětVymazat
  4. Zápas moc hezkej, škoda jen toho nesportovního chování. Tohle bych čekal maximálně někde v RP ale tady od hráče téměř 2000 elo už ne.

    OdpovědětVymazat
  5. Hlavně Večisu jsi měl obětovat kvalitu a pěšcama dojít do dámy.

    OdpovědětVymazat