neděle 18. dubna 2010

ZKS: Postoupky B – Kunovice (6,5:1,5)

Tak tu máme konec sezóny i pro náše zbývající družstva, včetně "Béčka". V posledním kole nás čekal soupeř z Kunovic, který bojoval o udržení takže narozdíl od nás potřeboval za každou cenu bodovat. Při pohledu na naše soupisky v druhé polovině dnešní sezóny jsem měl před tímto zápasem husí kůži snad i tam kde by to nikdo nečekal, zda se nám podaří složit aspon 5 hráčů, kteří se na to nevykašlou. Mile mně však náš team překvapil a nastoupili sme snad letos v nejsilnější sestavě a to: 1)Hlaváček 2)Machalík 3)Večeřa 4)Kolomazníková 5)Ševčík 6)Ryšavý Jan 7)Palášek 8)Ryšavý Jin. Samotné utkání jsem moc neviděl i proto že jsem se dlouho nezdržel. Za dvě hodiny hry jsem totiž dohrál, kdy jsem udělal chybku v jednom z tahů v zahájení, které soupeř nevyužil a z varianty kde sem měl pika víc za soupeřovu aktivitu se nejdříve stal čistý pik, pak volný pik a poté volný vzdáleny. 1-0 pro nás. Další dva body připsali celkem rychle po sobě na 6. Honza Ryšavý který dal mat již ve 13.tahu a Zdenda který kombinací získal dámu. Výhru si pak připsali ještě Barča a Jidra. Marek, Pavel. Celkové skóre 6,5-1,5 tak odpovídá síle soupisky kterou jsme měli.

Celkové 5.místo v lize je sice s ohledem na poslední zápasy solidní, ale představi na začátku sezóny jsem měl jiné a to postupové. Co se týče jednotlivých zápasů:

Naše první deska :Pája Hlavoun měla být oporou a vyhrávačem zápasů. Minulou sezónu si totiž na první vedl velmi dobře a proto jsem stál za tím aby na první hrál i letos. Jenže 2 body z 8 zápasu a 0 výher je žalostné a tak naše první deska moc strachu soupeřům nenaháněla ba naopak se dá říci že se na něj soupeři těšili. Přesto však Pájovi děkuju za celkem solidní účast na jednotlivých zápasech a doufám, že s šachy neskončí a budeme se moci těšit z jeho bláznivých pěšcových postupů :)

Marek na druhé také nepředvedl výkon jaký jsem si představoval. Pouze 6 odehraných zápasů, stejně jako Pavel žádná výhra. 2,5/6 a úspěšnost něco málo nad 40% ani mě ani Marka určitě neuspokojuje a oba víme že má na víc.

Já na třetí se moc hodnotit nebudu jen řeknu že nejsem zklamán ale mohlo to být lepší. 6/9

Na čtvrté Barča. Naše velká posila jak šachová, tak na rozptýlení (soupeřl nebo vlastních hráčů??!) 7 zápasu odehraných a 5 bodů je pěkné a myslím že Barča bude spokojená

Pátá deska:Zdenda na to že dojíždí z Prahy tak 7 odehraných zápasů je slušné. ze začátku sezóny to sice nebylo nic moc ale jak se Zdenda rozjel tak to dotáhl aspoň 3,5 body.

Honza Ryšavý na šestce měl se svým elem sbírat jak body tak zkušenosti. Kvůli nemoci mu uniklo pár zápasů (jinak věřím že by měl odehraných 11 zápasu) 4/7 se dá ale myslím že ani zde nebude spokojenost.

Sedmá deska mě velmi zklamala. Aneta měla na sedmé drtit soupeře a čekal sem od ní téměř 100% účast a výkon bezproblému přes 50%. Ovšem ke konci Aneta hrát už nechtěla a tak "pouze" 7 odehraných zápasu a v nich mizerné 4 remízy a 0 výher.

Šantora na osmé 3 zápasy 2 body. I zde sem čekal větší počet odehraných zápasů.

Idividuálně stojí za zmínku ještě Jindra který jako 12.hráč uhrál 4/8 a nebál bych se říci že byl jeden z nejdůležitějších našich hráčů a Honza Palášek který však 2/6 a taktéž 0 výher měl na mnohem víc.

Dále nahrádníci: Prokopec (3/3). Zajíček (1/5), Hrubá (1,5/4)

Co se týče zápasů. Naše soupiska vypadal na začátku sezóny silně ale problém byl v účasti hráču. Z předních desek totiž pokud se naráz sešlo více absencí, tak nebyli k dispozici hráči zadních desek kteří by je mohli nahradit : Dvořák, Staněk, Látal všichni 0 zápasu odehraných. A toto se objevilo hned v prvním zápasu proti Uherskemu Ostrohu. Můj spánek 30 min den před zápasem a Barča (která měla naspané totéž) na osmé bylo smutné. Kdybychom však nenastoupili tak sme v 6sti. Doplněno mizerným výkonem našeho družstva jsme hned v prvním zápase dostali velmi studenou sprchu 6-2. Pak přišla pro mě a i pro nás nejpříjemnější část sezóny která začala výhrou proti Vlčnovu 5-3, poté stejným výsledkem proti DK a jako třešničku na dortu jsme si dali těsnou výhru velmi silné Boršice C, ve kterých nastoupil i hráč mistrovství evropy: Petr Partyš který si však neporadil s naším mistrem Ševčíkem. Ta
k z toho před zimní pauzou bylo dělené 1-6 místo a boj o postup byl zcela otevřený a vše jsme měli ve vlastních rukou. Ale ani si nechci představit, v čem jsme museli mít ty ruky vymáchané s tím co přišlo pak: Prohra ve Zborovicích 6,5-1,5 poté mnou do teď nepochopená prohra proti KVASICÍM !!!!7,5-0,5!!! a stejně jako úspěšně zakončená úspěšná série proti boršicím, tak jsme stejne slavně ukončili tuto sérii kontumační prohrou 8-0 proti starému městu kdy jsme měli 4 hráče s tím že 2 byli težce nemocni. V této době nám začalo pomalu hrozit vyřazení ze soutěže a nebo dokonce umístění na sestupových místech. Naštestí sme posledními třemi výhrami proti Polešovicím (5,5) Mařaticím (5,5) a Kunovicím (6,5) Opět ukázali, co v nás je a dostali jsme se tam, kde jsme.

P.S. nevěřím že to někdo dočte

Večis

3 komentáře:

  1. Já to dočetl. A škoda, že jsem nehrál. Mohlo to být na postup.

    OdpovědětVymazat
  2. Smekám. Před formou i obsahem této úžasné zprávy, před kapitánem Večizem i celým zbytkem statečně bojujícího torza B-týmu. A tak trochu i před zápasem s Kvasicemi, po kterém jste se ukázkově sebrali. Mrzí mě, že jsem tam tehdy nebyl, protože pak bych už bral v šachách asi všechno s nadhledem :-)!

    Martin D.

    OdpovědětVymazat
  3. Že Béčko nepostoupilo nám bude dělat problémy v příští sezoně. Ale docházka v béčku je fenomén, který trvá již několik sezón. Doufám jen , že se to od příštího roku zlomí a budou chtít hrát všichni, kdo jsou na soupisce napsaní. Jinak fakt dobrej článek, večisu.
    -opl-

    OdpovědětVymazat