neděle 18. prosince 2011

ZKS – Slavia Kroměříž C – Postoupky B

Po drobných neshodách ohledně umístění hrací místnosti (Pavel Navrátilík, nezvyklý na takto nízkou soutěž, stál u horní Slávie, kde se hrávají lihové zápasy) jsme se našli a začali.
Slávistický tým měl Elo průměr o 40 vyšší. My ale byli posilněni o sličnou slečnu, pod jejímž dohledem získal Pavel Hlaváček náš první bod.

Ale popořadě. Já, coby zodpovědný kapitán jsem se jal namotivovat své družstvo k vyšším výkonům tím, že jsem prohrál (0-1). Ono to možná vypadá nelogicky, ale při bližším pohledu musí člověk uznat, že mám pravdu. Hráči se jistě více snaží vyhrát, když mu teče do bot.
Po mně nastoupil zmiňovaný Pája, který zablokoval celou šachovnici, jenom krajního pěšce si nechal volného. Obětoval ho a potom několika tahy chytil onu nenasytnou dámu, které pěšci sáhla na život. S věží víc rychle zakončil a zmizel v oblaku zvířeného prachu (1-1).
Peťa Večeřa nestál lépe, nestál ani hůře (o moc), tak to dal za remízu (1,5-1,5). Dle rozboru zaslouženou.
Toto netrvalo ani dvě hodiny. Bojovalo se však tvrdě na prvních čtyřech šachovnicích. Radek a Honza byli aktivnější, Pavel Navrátilík měl nestejnou pěšcovou strukturu a Libor urobil soupeři obzvláště vypečeného izolovaného trojpěšce. O výhře však nemohla být zatím řeč, všude to bylo „něco za něco" případně se „něco" mohlo ukázat „ničím". Do toho přišli Martinové Dvořák a Stachoň, se kterými jsme byli vepři, kdo kde kdy vyhraje.
Rozseknul nás Pavel Navrátilík, který kromě různých pěšců měl i dvojici střelců proti jezdcům. Na to se ale nedohrávalo, jeho protivník totiž přehlédl možnost odtažného šachu a byl nucen se předčasně vzdát (2,5-1,5).
Za chvíli mě potěšil Radek, který pomalu ale jistě utlačoval Maru Navrátila. Dal mu mat ve střední hře, kterému se dalo vyhnout jenom za cenu mizerného postavení (3,5-1,5).
Zbývající bod zařídil Honza. Na začátku sezóny se rozjel a ještě se nezastavil. Dnes otevřel dva sloupce na protihráčova krále, obětoval co mohl a zbývajícími figurami za podpory pěšce na šesté řadě matil (4,5-1,5).
Libor sice umenšil trojpěšce o dvě třetiny, nicméně musel by hrát ještě dlouho, aby se dobral k nějakému kloudnému výsledku. Už nebylo o co hrát, dal remíz (5-2).
Honza na poslední desce přešel do koncovky s jezdcem proti střelci a několikrát se změnilo mé hodnocení jeho partie. Remíza byla nakonec spravedlivá k oběma hráčům (5,5-2-5).

Utekli jsme Slavii, zbývá ještě porazit Napajedla, která hostíme příští kolo.

1 Jablečník Gustav 2100 0 : 1 Navrátilík Pavel 2095 V
2 Kašík Jiří 2016 0 : 1 Palášek Jan 1775
3 Butula Miroslav 1962 ½ : ½ Daněk Libor 2034 H
4 Navrátil Marek 1817 0 : 1 Holman Radek 1894 H
5 Bačák Petr 1971 ½ : ½ Večeřa Petr 1952
6 Jánek Jiří 1838 0 : 1 Hlaváček Pavel 1920
7 Blümel Michal 1803 1 : 0 Ryšavý Jindřich 1549
8 Kostka Michal 1618 ½ : ½ Netušil Jan 1566

Jindra Ryšavý

4 komentáře:

  1. Výborně kapitáne.Příště, ale motivuj tým svým vítězstvím..

    opl

    OdpovědětVymazat
  2. Ten začátek článku kde píšeš o tom že se ve Slavii hrají liHové zápasy je překlep? nejspíš jo ale pobavilo mě to :D
    Večis

    OdpovědětVymazat
  3. To by mě taky zajímalo, jestli to byl překlep. Ale opravovat to, myslím, nebudu. mm

    OdpovědětVymazat
  4. Do toho přišli Martinové Dvořák a Stachoň, se kterými jsme byli vepři,...
    asi taky preklep :)
    Honza Palasek

    OdpovědětVymazat