sobota 11. února 2012

Grand Prix v Kroměříži

výsledky: H10, H12, H14 + pořadí po 2. turnaji

V Sokolském domě v Kroměříži proběhl druhý turnaj ze série Grand Prix Zlínského kraje v rapid šachu mládeže. V osmi věkových kategoriích celkem bojovalo 91 dětí mladších 14 let, z 17 oddílů Zlínského kraje. Pořádající oddíl TJ Sokol Postoupky měl hned několik želízek v ohni. Hrály se tři samostatné turnaje švýcarským systémem na 7 kol, hracím tempem 2x20 minut na partii. Turnaj proběhl za významné finanční spoluúčasti Zlínského kraje.

V nejstarší kategorii do 14 let se o medailové příčky měli prát hned tři naši hráči. Brzy z tohoto boje vypadl Jan Polišenský, který měl špatný start do turnaje (1 bod ze 3). Pak již sice prohrál jen jednou, ale stačilo to jen na konečné 11. místo. Další dva hráči bojovali až do posledního kola. Mirek Rakušan (4,5 bodu)prohrál pouze se svým oddílovým kolegou Michalem Scheichenostem a obsadil konečné 5. místo. Michal také jen jednou prohrál (5 bodů) a vybojoval bronzovou medaili a první pohár za třetí místo.
V kategorii dívek zcela jednoznačně zvítězila Julie Šimčáková (4,5 bodu, celkově šestá) a získala zlatou medaili.

V kategorii do 12 let se prosadil David Opluštil (5,5 bodu), když podlehl jen vítězi Františku Mrkusovi, a vybojoval stříbrnou medaili. Výborné čtvrté místo pak obsadil ještě Filip Zavadil (5 bodů). Další tři naši zástupci skončili v druhé polovině startovního pole. Konkrétně skončil Tomáš Pecháček (2,5 bodu) na 25. místě, Dan Urban (2 body) na 26. místě a Jakub Daněk (2 body) na 28. místě.

V kategorii do 10 let pokračovala medailová žeň domácích, když celý turnaj vyhrál Pavel Opluštil (6 bodů) a získal další zlatou medaili. Pěkně bojoval o přední umístění také Tadeáš Šruc (4 body), ale prohrou v posledním kole se propadl na 9. místo. Příjemně také překvapil, náš nový člen Ivo Řezníček (4 body), který obsadil velmi pěkné 10. místo. Další dva naši hráči spíše sbírali zkušenosti. Theo Fekar (3 body) obsadil 16. místo. O lepší umístění se rychlou hrou připravil Libor Baštinec (3 body). V turnaji poztrácel spoustu bodů zbytečně a projevila se jeho herní nezkušenost. Nakonec z toho bylo 19. místo.
V kategorii dívek do 10 let do posledního kola bojovala o zlato Petra Večerková (3,5 bodu). Bohužel v posledním kole neuspěla, a tak obsadila třetí místo a vybojovala již pátou medaili pro domácí.

V nejmladší kategorii do 8 let pak naši mládežníci přidali další dvě medaile. Zlato získal suverénně Pavel Opluštil a stříbro Tadeáš Šruc.
V kategorii dívek skončila naše děvčata těsně za stupni vítězů. Hana Baštincová skončila čtvrtá a Eliška Vymětalová pátá.

Všechny tyto výsledky pak přispěly poprvé v historii Grand Prix k celkovému vítězství družstva Sokola Postoupky, před Starým Městem a Hošťálkovou.

V celkovém hodnocení GP se naši hráči derou na postupová místa na MČR. V kategorii H14 je na 3. místě Michal Scheichenost, 5. Miroslav Rakušan a 9. Jan Polišenský. Mezi dívkami do 14 let je na prvním místě Julie Šimčáková a na 4. Lenka Navrátilová. V kategorii do 12 let je situace velmi vyrovnaná. O třetí místo se dělí Filip Zavadil a hned v závěsu je na 5. místě David Opluštil. V nejmladší postupové kategorii do 10 let je na 2. místě Pavel Opluštil, na 7. místě je Tadeáš Šruc a na 12. místě Ivo Řezníček. Mezi dívkami je celkově na 3. místě Petra Večerková, 8. místo drží Eliška Vymětalová a na 10. místě je Hanička Baštincová. V soutěži družstev jsou Postoupky na druhém místě za Starým Městem.

opl

Žádné komentáře:

Okomentovat