neděle 26. února 2012

Staré Město D - Postoupky A 1.5 - 6.5

V devátém kole čekal naše áčko zápas ve Starém Městě s tamním déčkem. Podle ratingu jsme byli jen mírní favorité, s převahou hlavně na předních deskách. Nastoupili jsme v sestavě Dvořák, Sháněl, Navrátilík, Dungl, Bačák, Kašík, Večeřa, Ryšavý. Pro Jeníka Ryšavého to byla letošní premiéra v KP. Ráno jsem (a může za to slavný mobil Samsung S5230 Star) zaspal, a tak jsme do hrací místnosti přijeli akorát v devět, když se místo zahájení zápasu soupeři fotili, a to i s Jardou. Je třeba uznat, příležitost byla více než vhodná - v klubovně hrály hned tři domácí týmy - Stará Města D, E a H. Focení asi není dobrá příprava - všechna Stará Města prohrála a domácí-hostující taky-focený Jara taktéž nevyhrál. Ale to předbíhám. Takže pořadě.

Jirka bílými naskládal figurky na obvyklá pole a obětoval pěšce, jak je zvyklý. A vyhrál přesně tak, jak to umí jen on. Asi po dvou hodinách hry jsem z dálky viděl, jak na šesté šachovnici provádí černý hodně tahů najednou a podepisuje partiář. 1-0.
Jarda na druhé šachovnici se Staufčíkem bílými nevyšel ze zahájení úplně podle svých představ. Po výměnách nastala koncovka, kdy měl Jarda jezdce a střelce proti dvojici střelců a nabídku remízy. Tu jsem mu doporučil vzít, pokud si nemyslí, že má víc šancí na výhru než soupeř. Jarda to ještě pár tahů zkusil, načež už na remízu kývnul. 1.5-0.5.
jsem měl bílými v Nimcovičově indické s panem Rachůnkem prostorovou převahu v zablokované pozici. Snažil jsem se o přípravu útoku na královském křídle, soupeř mě k němu však nepustil. Po výměnách vznikla pozice s nestejnopolnými střelci, mou prostorovou převahu kompenzovali slabí pěšci v mém táboře. Pozice se otevřela, soupeř nereagoval přesně a nechal si zatlačit figury do základního postavení. Ve strategicky beznadějné pozici ani nezkoušel hrát dál. 2.5-0.5.
Marťa Dvořák soupeře někde mezi zahájením a střední hrou donutil ke čtyřem ztrátám tempa (Sc1-b2-c1, Va1-b1-a1). Pozice sice byla poměrně zavřená, Marťa ale vymyslel hezkou oběť figury za útok na krále. Rozbor partie jsem moc nesledoval, tak mě třeba autor partie opraví. Ale hodnotil bych to na oboustranné šance, avšak přeci jen s lepší pozicí pro černého. Nakonec se nechráněný bílý král ocitl proti dvojici střelců a věži, zezadu vše ještě jistila černá dáma. Neodvratný konec. 3.5-0.5.
Pavel měl černé v Najdorfovi. Soupeř nejprve podnikl bezzubou akci na královském křídle - a pak se dal na pochod a-pěšcem. Mezitím se Pavel vyvinul, postupem b5-b4 odsoudil oba bílé jezdce k pasivitě, jako bonus prosadil postup d6-d5 a postupně ovládl celou šachovnici. Beznadějnost situace bílého pana Krči byla umocněna tím, že si nepochopitelně nechal na 18 tahů asi 4 minuty. Pak z toho bylo 7 sekund na 14 tahů.. a nevyhnutelně také další bod v zápise o utkání. 4.5-0.5.
Málo se to ví, ale Postoupky A mají hráče, který za ně nikdy (!) neprohrál, má jen jednu remízu a například ve druhé lize má sto procent. Dnes nastoupil na osmé šachovnici. Po zahájení stál sice na prohru - Igor Štefanko získal jeho dva pěšce a útočil na krále - poté však zmobilozoval síly a útočil ve směru černého krále. Z útoku sice nic nebylo, nervózní soupeř mu však nakonec v oboustranné časovce daroval věž a bylo vymalováno. A jméno tohoto zabijáka? Honza Ryšavý. 5.5-0.5.
Večis a Jan Šmíd starší si notovali ve svých snahách o zablokování pozice. Povedlo se. Pak sice, aby se neřeklo, proběhly nějaké bojůvky na dámském křídle, k dramatizaci (obětí figury) na královském křídle však už nedošlo a hráči se rozešli smírně. 6-1.
Marťa Bačák čelil s Janem Šmídem juniorem pokusu o útok na královském křídle, tak raději zjednodušil pozici a přešlo se do koncovky. Tam měli borci nerovnoměrné počty pěšců na křídlech (3 na 2 a 2 na 3) a Marťa měl střelce proti oři. Stál sice díky tomu lépe, ale na vítězství to nestačilo. Po boji tak partie skončila smírem. 6.5-1.5.

Na půdě Starého Města jsme zvítězili přesvědčivě a vše tradičně zhodnotili nad žejdlíkem. Díky Boršicím, které vyhrály ve Zlíně, jsme navíc poskočili v tabulce, již na druhé místo (Rožnov však má ještě zápas k dobru a může nás přeskočit, kvůli požáru se jejich utkání s Holešovem bude opakovat).

Staré Město D TJ Sokol Postoupky A
Fusek Lukáš (V) 1984F 0 - 1 2083F Dvořák Martin
Staufčík Michal 2055F ½ - ½ 2167F Sháněl Jaroslav (H)
Krča Milan (V) 2043F 0 - 1 2102F Navrátilík Pavel
Rachůnek Milan 2021F 0 - 1 2001F Dungl Martin
Šmíd Jan ml. 1989F ½ - ½ 2105F Bačák Martin
Vávra Antonín 1932F 0 - 1 2010F Kašík Jiří (H)
Šmíd Jan st. 1894F ½ - ½ 1957F Večeřa Petr
Štefanko Igor 1853F 0 - 1 1929F Ryšavý Jan
1½ : 6½

Martin Dungl

1 komentář:

  1. 1) mobil je OK věřím že chyba byla jinde :D 2) já se snažil jen sem musel blokovat jeho hrozby a on si je blokoval taky to se pak těžko vyhrává 3)Snad nám forma vydrží do závěrečného finišu :)
    Večis

    OdpovědětVymazat