středa 6. listopadu 2013

2. liga E: Postoupky A - Garde Lipovec 3.5 - 4.5

V úvodním utkání 2. ligy jsme doma přivítali nováčka soutěže z Lipovce. Soupeř byl velmi mírným papírovým favoritem, zejména kvůli převaze na prvních dvou deskách a naší neúplné sestavě, chyběl Marťa B. Ovšem zápas byl zcela otevřený, s napínavým průběhem.

V rušné vedlejší místnosti všechny partie skončily asi do hodiny a půl, pak hodinku nic a pak se začalo dohrávat i u nás. Zahájili jsme výhrou. Roman svého soupeře, poněkud nelogicky volícího v Maroczyho výstavbě dlouhou rošádu, doslova zničil útokem na krále. Následovala remíza Marti na 1. šachovnici, s IM Davidem s ratingem 2363 je to rozhodně dobrý výsledek (zvláště, když musel Marťa čelit několikerým těžkostem). Následoval Pavel, který černými soupeře sice přehrál, avšak v analýze na Scéně jsme nenašli pokračování, po kterém by měl přesvědčivou výhodu. Nakonec svolil k výměnám a pozice šla do remízy. Večis svého soupeře černými také přehrál, avšak i on výhodu buď někde vypustil nebo nebyla tak velká. Výslednou koncovku bílý udržel. Moje partie bohužel asi rozhodla o zápase. Soupeř odmítl "sušit" symetrickou pěšcovou strukturu s mými o něco lepšími figurami, místo toho šel do izolovaného pěšce. Postupně jsem jej přehrál, odmítl jsem remis, abych pak zvolil, místo postupné realizace plánu, domnělý zisk pěšce. Soupeř kontroval taktikou, čímž se pozice objektivně vyrovnala, ovšem nenalezl jsem správnou odpověď a prohrál. Honza soupeře také přehrál, získal pěšce, mohl získat druhého a stát jasně na výhru. Hrál hezky, chybělo mu však více času. Jeho hra přestala mít plán, což soupeř využil ke konsolidaci sil a k remíze ve věžovce. O Jardovu pozici jsem měl strach - nejprve hrál se střelcem a jezdcem proti soupeřově dvojici střelců, načež výměnu střelců spojil se ztrátou pěšce. Pak však postavil neprostupnou obrannou hráz a partie skončila remízou. Mara vyšel ze zahájení lépe, snad i získal pěšce. Soupeř jej získal zpět, aby nakonec, s tlakem na dámském křídle, spojil zisk dalšího. Věžovka byla těžká a asi remízová, ovšem Mara zvolil plán získat volného pěšce, což odloučilo jeho krále od pěšců zbylých. To stačilo soupeři k výhře.

Zápas hodnotím jako smolný. V každé partii na šachovnicích 4-8 jsme stáli v některý okamžik lépe, soupeři však prokázali silnější nervy a získali zde 3.5b. Naopak velkou pochvalu zasloží první tři šachovnice. Zápas nikdo nepodcenil, je však třeba hrát přesněji a houževnatěji okolo časové kontroly. Věřím, že příště to se stejným přístupem dopadne mnohem lépe.


Sokol PostoupkyŠK GARDE Lipovec
Dvořák Martin (Z H)2194F½-½2363FDavid Pavel (Z)
Sháněl Jaroslav (Z H)2157F½-½2233FKratochvíl Josef (Z H)
Brázdil Roman (Z)2095F1-02096FKopřiva Oldřich (Z)
Navrátilík Pavel (Z)2142F½-½2112FSekanina Jiří (Z)
Palášek Jan (Z)1841F½-½2088FHandl Martin (Z H)
Večeřa Petr (Z)2068F½-½2052FFojtík Tomáš (Z)
Dungl Martin (Z)2050F0-12057FChládek Vlastimil
Machalík Marek1949F0-11997FMižák Ján ( H)

:

Martin Dungl

2 komentáře: