pondělí 25. listopadu 2013

3. kolo Sokol Pravčice – Sokol Postoupky „C“ 3,5 : 4,5


Před několika dny jsem se potkal s Jardou Šaškem v Kroměříži a částečně jsme si vzájemně„rozkryli karty“ před vzájemným zápasem. Je dobré nabudit u soupeře přesvědčení, že jsme „neškodní“. Pravčice jsou velmi nevypočitatelné družstvo, dokáží potrápit favority, jen tak mimochodem loni dokázaly překvapivě porazit Kvasice 3,5 : 4,5, když na 1. šachovnici porazil Jarda Šašek s černými Janála (2035) a ostatní partie skončily nerozhodně. V duchu latinského hesla „Dum spiro, spero“ – Dokud dýchám, doufám jsem i já doufal, že nás nepotká osud Kvasic, byť právě ony jsou nepatrně silnějším družstvem. Týden před zápasem jsem apeloval na Laďu, aby hrál David, protože mám pocit, že právě on je tím hráčem, který nahradí i zkušené hráče. Stejně tak jsem si přál, aby hrál Marek Šimčák, jehož přítomnost při zápase pozitivně ovlivňuje i Julinku, ta pak hraje trpělivě a velmi bojovně. Marek sám je hráč, který hraje rozvážně a především dobře. Na zápas jsem pochopitelně počítal s Míšou, Mirkem Kuncem, Pavlem a Filipem. Musím podotknout, že mě žádný hráč nezklamal! A teď k vlastnímu zápasu.

Nejdříve skončila partie na 5. šachovnici a to výhrou Pavla Večeři. Pavel hrál s černými, opět obětoval kvalitu, svého pěšce dotáhl až na řadu proměny a partii tak vyhrál. Vedli jsme 1 : 0. Filip hrající na 7. desce také s černými figurami, přijal nabídku remízy a vedli jsme 1,5 : 0,5. Filip i po třech kolech drží stále neporazitelnost. Marek Šimčák měl na dámském křídle volné pěšce, dostal také nabídku remízy, já jsem nechal na jeho úvaze, jak k nabídce přistoupí. Remízu přijal, vedli jsme 2 : 1. David hrál na 4. šachovnici excelentně, soupeře přesvědčivě přehrál, dotáhl svého pěšce až na 7. řadu a další dáma na šachovnici by partii rychle rozhodla. Vedli jsme 3 : 1. Pěknou partii sehrál Mirek Kunc, v končící hře (oba hráči král, pěšci a jezdec), měl při vyrovnaném materiálu lepší pozici, soupeř měl izolované pěšce, Mirek pěšce spojené. Také Mirek nabídku remízy přijal, vedli jsme 3,5 : 1,5. Míša bojoval proti Jardovi Šaškovi zodpovědně, ale Jarda v poslední době nedává svým soupeřům, pokud hraje bílým kameny šanci. Přesto si myslím, že Míšova pozice na 1. šachovnici je náročná a také velmi důležitá. Pokud by například Míša k zápasu nenastoupil, zápas bychom téměř jistě nevyhráli! Takže Míšo, díky. Já, co by kapitán, jsem předpokládal, že nějaký bod nebo aspoň půlku „urvu“ jako obvykle. Loni jsem se stejným hráčem s černými kameny remizoval. Partii jsem rozehrál dobře a stál jsem parádně. Stačil však jeden horší tah a partie nabrala jiný ráz. Příště se musím více koncentrovat. Neomlouvá mě ani to, že jsem při zápase vykonával funkci rozhodčího a také kapitána týmu hostů. Zápas byl nerozhodný 3,5 : 3,5. Rozhodnout měla partie na 6. šachovnici. Naše Julinka stála zpočátku pasivně a vypadalo to maximálně na remízu. Jenže naše hráčka neměla vůbec chuť remizovat, a když její soupeř Petr Hubík podle slov domácího kapitána sebral „otráveného pěšce“, partii už nezachránil. Julie strojovým tempem tlačila své bílé pěšce na pole proměny, Petr ještě udělal jednu hrubku a partii vzdal. Vítězství 4,5 : 3,5 nad družstvem Pravčic je fantastické a z mého pohledu nečekané. Výhra mohla být dokonce ještě vyšší, lepší pozice měli Marek a Mirek. Jako kapitán družstva nemám vůči hráčům výtek. Všichni hráli trpělivě, především nespěchali a dostavil se tak solidní výsledek. Podle mého názoru rozhodlo „dravé mládí“, protože věkovým průměrem jsme jednoznačně nejmladším týmem v naší soutěži. Všem hráčům, bez výjimky, touto cestou děkuji za předvedený výkon.
Příští zápas hrajeme doma se Sulimovem. Pokud naši sestavu doplní Miloš Kucián, máme velkou šanci uhrát i tentokrát pěkný výsledek. Honza Štefek

1 komentář: