neděle 8. prosince 2013

4. kolo ZKP Postoupky B – Francova Lhota 3:5

K dnešnímu klíčovému zápasu jsme nastoupili ve skoro nejsilnější sestavě. Bohužel tu nechybí slůvko skoro, které v podstatě rozhodlo o naší porážce. Soupeř totiž, i když byl na posledním místě, shromáždil to nejsilnější, co se na jejich soupisce mohlo najít. Naše sestava tedy byla: 1. Marek Machalík, 2. Jan Palášek, 3. Martin Bačák, 4. Miroslav Rakušan, 5. Jan Ryšavý, 6. Petr Dvořák, 7. Jan Netušil, 8. Vladimír Opluštil.
V devět hodin bylo v hrací místnosti sedm domácích a čtyři hosté. Po 10 minutovém čekání, jsme zahájili zápas a nepřítomným spustili hodiny. Těsně předtím do místnosti vstoupila Adélka a tu Marek prohlásil: Tak teď už se nebojím, zápas dobře dopadne. Vzápětí dorazil i Martin Bačák a tak mohl začít hrát, protože na jeho šachovnici soupeř nechyběl. Mně však stále soupeř nedorazil a tak jsem měl možnost sledovat utrpení mladého Boháčka, hned na vedlejší šachovnici. Honza (7) v letěl do připravené varianty a za pět minut bylo po partii. Jinak se zatím nic zajímavého nedělo. Za deset deset dorazilo zatoulané auto atak mohli začít hrát i ostatní borci. Na 4. šachovnici Mira něco se svým soupeřem odblical a ztratil pěšce. Stál na zdech. Po 2,5 hodině se už konečně vzdal Honza (7) a prohrávali jsme 0:1. Mně soupeř daroval pěšce a stál jsem jasně na výhru. Před časovkami však prohrál Petr (6), když za 1:50 minut vyplodil pouze 16 tahů. Zcela zákonitě udělal pak hrubku v časovce  a bylo to 0:2. Honza Ryšavý (5), měl sice náskok v čase, ale ani to mu nezabránilo hrdinně přemýšlet a dostat se do další časovky. Mně se mezitím soupeř vzdal s dámou míň A bylo to 1:2. Vzápětí však Ryšavec zkolaboval na čas, když si nechal na 12 tahů 42 sekund. V ostré pozici s figurou méně, se to nedalo stihnout ani za nic. 1:3. Škoda této partie, tady jsem počítal  s bodem. Chtěl bych vyzvednout výkon Martina Bačáka (3). Zcela zodpovědný přístup by měl být vzorem pro ostatní mladé hráče. Svého soupeře přehrál a získal pro nás druhý bod 2:3. Dohrávali se tři partie. Na 1. desce Marek Machalík zaparkoval dámu tak nešťastně , že stál na prohru. Ze všeho se vylízal jen s kvalitou méně a koncovka mi připadala jako remízová. Na 2. Honza Palášek přešel do vyhrané věžovky a zkoušel naši trpělivost při uplatnění výhody. Nakonec soupeři sice nechal postavit dámu, ale dával mu mat pěšcem. Bylo vyrovnáno na 3:3. Mira (4) mezitím přetrpěl střední hru  a přešel do remízové věžovky. Stačilo elementárně obsadit věží 6. řadu a bylo vymalováno. Kdybych byl pověrčivý, tak řeknu, že za zbytek může odchod Adélky. Odešli s Martinem ještě před koncem zápasu a jakoby se štěstěna k nám otočila zády. Mirek koncovku hrál velice špatně a dostal se do prohrané pozice. Marek si zobnul pěšce v již enormní časové tísni a před hrozím matem se musel vzdát. Zároveň podával ruku i Mirek, když nechtěl aby mu soupeř pomocí mostu ukázal, jak se tato koncovky vyhrává. 3:5. Co říci závěrem? Zápasu je velká škoda. Klíčový zápas musí hrát všichni, jinak nás čeká sestup zpět do krajské soutěže.
opl

5 komentářů:

  1. Tak už jsem se na to podíval, ta koncovka byla zdechlá celou dobu, ale bránil jsem to docela dobře, tak to soupeři dlouho trvalo, akorát mě to stálo moc času... Ale hlavní problém byl v té střední hře, tam jsem stál o dost líp, ale přehlídl jsem, že mi zavře dámu na tom h6, tam ho stačilo postupně tlačit, škoda...
    Mara M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, že je to zdechlý tvrdil i Marťa Bačák, než odešel. Ale ten Mira prohrát prostě neměl. A kdyby to ten Honza Ryšavý utahal, tak to mohlo být všechno jinak.

      Vymazat
  2. Je to škoda..Hold musí se sebrat body někomu jinému. Hlavně je důležitý, aby hrál Marťa Bačák, ptž tam je jistota.
    Martin D.

    OdpovědětVymazat
  3. Přestože nechcu nějak moc kritizovat, tak přece jen pár postřehů:
    Dvě partie zdechlé hned ze zahájení, hrubky ve střední hře a hospodaření s časem jako by to byla první vážná partie. Po dvou hodinách jsem si říkal že zdechnem tak 6:2 a to že jsme nakonec bojovali o remízu byla spíš náhoda. Taky se mi občas něco nepovede, ale tohle už bylo moc. Kraj není takový prales aby se v něm odpouštělo tolik chyb. Tenhle zápas jsme prostě zmršili a jestli nechceme letět na konci sezóny dolů, musíme se o hodně zlepšit. MB

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jenom kritizuj, viděl jsem už všechny partie a máš pravdu.
      Martin D.

      Vymazat