pondělí 4. dubna 2011

RS: Sokol Postoupky D 2010/11

Sokol Postoupky D pod vedením nehrajícího kapitána Vladimíra Opluštila a zástupce kapitána Ing. Miloslava Boudy hrál v uplynulé sezóně opět v regionální soutěži Kroměříž. Našim jediným cílem bylo zapojit do družstva další mladé hráče, a to tak, aby hrávali pravidelně. Tento cíl se jednoznačně naplnil a někteří hráči se stali hlavními tahouny týmu.
Co se týče výkonů celého družstva, tak nechybělo mnoho a naše D-družstvo si mohlo zahrát po základní 7kolové části finále A. Těsně nám tato možnost unikla a po základní části jsme skončili na 5. místě. Ve finále B nás tak čekal boj o pátou až osmou příčku. Porážkami s Milovicemi a Sokolem Holešov B a výhrou se Spartakem Hulín jsme nakonec obsadili 7 příčku.

Do bojů zasáhlo celkem 15 hráčů, přičemž největší počet zápasů odehrála tato osmička: MUDr. Miloš Kucián (5), Miroslav Rakušan (10), Filip Zavadil (8), Pavel Večeřa (8), Michal Scheichenost (9), Ing. Miloslav Bouda (10), Julie Šimčáková (7), Jan Polišenský (8).
Jednotlivé hráče si dovolím zhodnotit takto:
1. MUDr. Miloš Kucián (2,5bodu/5 zápasů). Pro Miloše to byla premiérová sezóna, co by člena Sokola Postoupky. Několik let už za nás v minulosti odehrál coby host. Na rozehrání tak dostal možnost usednout na první šachovnici v D-družstvu. Začátek byl skvělý. Dvě výhry ze dvou zápasů. Pak ovšem následovaly dvě porážky a poslední zápas skončil remízou. Miloš tak skončil na 50%, což není úplně špatný výsledek, i když jsem malinko čekal víc.
2. Miroslav Rakušan (ročník 1999), 3,5/10. Mira odehrál úplně všechny zápasy a plnou polovinu na první šachovnici. Utkal se tak prakticky s těmi nejlepšími hráči této soutěže. Raritou je, že si připsal skalpy hned dvou předsedů bývalého Okresního šachového svazu – Jardy Šaška a RNDr. Peňáze. Mirek hraje velmi odvážné šachy a je to velký bojovník. Ještě musí na spoustě věcí zapracovat, ale již teď patří mezi největší klenoty oddílu.
3. Filip Zavadil (ročník 2000), 2,5/8. Filipa čekala velká výzva, když se z role náhradníka letos vyšvihl na přední šachovnice. Výborně zvládl začátek soutěže, kdy dvěma výhrami získal velké sebevědomí. Bohužel, ne všichni soupeři se chtěli nechat porážet od o 50 let mladšího protihráče. A tak přišla série porážek. Ovšem na Filipovi je vidět velké zlepšení. Jde určitě správným směrem a jakmile začne správně využívat čas při partii, jeho výsledky budou mít rychle rostoucí charakter.
4. David Opluštil (ročník 2001) 0,5/4. David se také posunul sestavou výrazně nahoru. Narazil na silnější hráče. Nemohl také z rodinných důvodů nastoupit do více jak poloviny zápasů. Pouhý půlbod s papírově daleko silnějšími soupeři se dá hodnotit všelijak. Nejdůležitější je, že všechny partie odehrál naplno a hrál vždy poměrně dlouho. V příští sezóně snad přetaví získané zkušenosti i do výsledků.
5. Pavel Večeřa (ročník 1996) 1,5/8. Pro Pavla to byla, nebojím se říci, přelomová sezóna. Konečně odehrál prakticky celou sezónu, bez větších zdravotních komplikací. Výsledkově se mu sice opět příliš nedařilo, ale je to způsobeno zbytečnými chybami ve vyhraných pozicích. Pavel své soupeře přehrává a v okamžiku, kdy má své soupeře dorazit, tak zbytečně zpanikaří a dopouští se hrubek jako z mateřské školky. Po uvědomění si těchto nedostatků a jejich odstranění, bude Pavel své soupeře drtit jak maliny.
6. Michal Scheichenost (ročník 1998)3,5/9. I pro Michala to byla první celistvá sezona, kdy chyběl jen pro nemoc. Po výborně zahraném turnaji ve Starém Městě si uhrál velmi solidní Elo. A tak jsem se zájmem sledoval, jestli Michal zvládne již trochu větší nároky na jeho hru. V několika partiích se totiž Míša dostal do role papírového favorita. Dvě porážky na úvod nevěstily nic dobrého, ale v průběhu sezóny své výkony i výsledky dokázal ustálit na o dost vyšší hranici než byly jeho loňské výkony. Stále mám však pocit, že u Michala převládá heslo: Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. A tak hodně jeho velmi pěkně rozehraných partií končí předčasnou remízou. Jakmile začne hrát šachy a nebude přemýšlet víc o výsledku, může výrazně výkonnostně poskočit. Prostě méně stresu a více odvahy by určitě jeho hře neuškodilo.
7. Jan Lanč 1,5/3. Náš nejstarší člen oddílu sehrál pouhá první tři kola. Všechna spravedlivě odremizoval, jak je jeho dobrým zvykem. Poté, co se mu zhoršil zdravotní stav, již do zápasů Regionálního přeboru, nezasáhl.
8. Ing. Miloslav Bouda 4/10. Miloš je stálý inventář Postoupek. Někteří mu spíš říkají maskot. Jeho umění prohrát s kýmkoli, jakoukoli pozici je dávnou známé. I letos měl pár svých "vrcholných" chvilek, jimiž bavil hlavně naše soupeře. No, přesto tentokrát získal 40% bodů a v docházce byl stoprocentní. Teda když pominu, že si zapomněl v posledním kole přehodit doma na hodinách letní čas a divil se , že se hraje o hodinu dřív.
9. Milan Ladický (ročník 1998) 0/1. Milan patří mezi naše největší naděje. Přednost před šachy však dostává basketbal a tak jeho sporadická účast v uplynulé sezoně se mi nehodnotí dobře. Byla by velká škoda ztratit tak nadaného člena.
10. Julie Šimčáková (ročník 1998) 3,5/7. Julča zahrála letos svůj standard. S jejími výsledky v této soutěži mohu být spokojen. Bohužel se nevyvarovala taktických chyb, které jí připravují o lepší výsledky. Ty chyby jsou někdy tak neuvěřitelně naivní, že její jinak výborně rozehrané partie sráží do hlubokého podprůměru. Vyvrcholením nevyrovnaných výkonů, byla bohužel letošní nepodařená účast na MČR. Přesto Julinka patří v kraji mezi nejlepší dívky ve své kategorii a potřebuje malinko dospět šachově i rozumově, aby se dostala zpět na vítěznou vlnu.
11. Ing. Marek Šimčák 1/2. Marek si při své dobrodružné povaze a neuvěřitelnému cestovnímu a časovému vytížení každoročně najde čas na pár šachových zápasů za naše družstvo. Bojuje v každé partii jak o život. I přes nedostatky z neznalosti šachové teorie jsou jeho partie velmi zajímavé. Své těžce nabyté zkušenosti pak uplatňuje na mezinárodním poli, kde drtí v šachové hře své známé judistické rozhodčí při svých toulkách po celém světě.
12. Vít Krejčí (ročník 1998) 1/3. Víťa plnil roli náhradníka. Jeho výkony nebyly nijak oslnivé, jelikož jedinou výhru zaznamenal, když mu nepřišel soupeř. (V konečném důsledku nepřišel ani Víťa). V příští sezoně by měl dostat více příležitostí a závisí pouze na něm, jak si s nimi poradí.
13. Jan Polišenský (ročník 1999) 7/8. Původně měl Honza plnit také jen roli náhradníka. Svými výkony si však řekl o stálé místo v sestavě. Prohrál pouze jednu partii a byl nejlepším hráčem celého družstva. Uvidíme jak se mu bude dařit v příštím roce, kde se určitě posune v soupisce o mnoho míst nahoru.
14. Lenka Navrátilová (ročník 1999) 1/1. Lenka dostala jen jednu příležitost a, asi k překvapení všech, vyhrála. I ona by měla v příštím roce dostat více šancí.
15. Pavel Opluštil (ročník 2004) 1/1. V nouzi nejvyšší byl k zápasu do Holešova nasazen i Pája. Náš benjamínek se moc těšil na svou premiéru za dospělé. Soupeř se ho tak bál, že radši ani nedorazil a tak získal Pavel víc bodů pro družstvo než jeho starší bratr.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem rodičům, kteří se podíleli na naprosto bezproblémovém průběhu sezony.

opl

2 komentáře:

  1. Hezké zhodnocení sezóny! Je dobře, že tým v RP2 funguje bez problémů, bez takové přípravky bychom ve vyšších týmech nebyli nikdo. K uvedeným si poděkování jistě zaslouží za organizaci Laďa i pan Bouda.

    Offtopic, kvůli kterému jsem navštívil blog: Na www.nss.cz zmínil Viktor Novotný definitivní čísla, z kterých vyplývá, že ze ZKP bude postupovat jen JEDEN tým do druhé ligy. Takže se musíme pořádně posilnit a sami taky posilovat! Nebude to legrace! (A to mě baví :-) )

    (citace:)
    Protože z šesti 2. lig sestupují vždy 3 poslední celky (a z 1. lig padá 2x3, což se rovná 6 postupujícím), uvolní se pro 14 krajských přeborů 18 míst, tedy 4 kraje mají 2 postupová místa, dostanou ho ty s největší členskou základnou k 31.3. Mám tu zrovna i aktuální čísla pro příští sezonu, tam kraj Zlínský přeskočila o pár desítek aktivních členů Praha, jinak to je dlouhodobě stejné. Po Zlínském kraji (1059 členů) následuje totiž Pardubický kraj se 705 členy.

    OdpovědětVymazat
  2. Viktor Novotný bere zpět, beru zpět taky, postupující jsou dva a jsem tomu rád. :-)

    (citace:)
    Tak jsem to popletl, v aktuálním rozpisu 1. a 2. ligy se píše:

    V sezóně 2011/2012 pak budou mít právo druhého postupového místa kraje Středočeský, Moravskoslezský, Jihomoravský a Zlínský. Rozhodujícím kritériem byly počty registrovaných členů k 31. 3. 2010 (viz příloha č. 4 tohoto rozpisu).

    Pokud zůstane úzus nezměněn, vystřídala by Praha Zlínský kraj až příští rok. Zvolený datum je asi pouze zvyklostí, i po termínu registrace dochází ještě k dalším doregistracím a aktivacím, proto je pozdější termín přesnější než termín ukončení registrace.

    OdpovědětVymazat