pondělí 25. dubna 2011

Mezinárodní Turnaj šachových nadějí

V tradičním termínu o velikonočních prázdninách se konal v krásném prostředí Národního domu ve Frýdku-Místku již 32. ročník mezinárodního Turnaje šachových nadějí. Naše mini výprava byla tvořena trojicí hráčů Filip Zavadil, David Opluštil v kategorii do 12 let a Pavel Opluštil v kategorii do 9 let. Letošního ročníku se zúčastnilo 188 hráčů ze 6 zemí. Nechyběli zde kromě hráčů domácí špičky ani hráči z Anglie, Ruska, Polska, Běloruska, Chorvatska a Slovenska.

Jelikož celá trojice našich hráčů patřila mezi nejmladší účastníky ve svých kategoriích, tak se od nich nečekaly vrcholné výsledky. Turnaj byl brán hlavně jako přípravný na vyvrcholení sezony v podobě MČR družstev mladších žáků, kde bude tato trojice tvořit polovinu našeho týmu. Čerstvě sedmiletý Pavlík hrál tento turnaj vloni a skončil bez bodu poslední. Letos zaznamenal dvě vítězství nad polkou Kucharskou a domácí Soukupem. O dalších hned několik bodů přišel svou nepozorností. Přesto jeho konečné 58. místo se 2 body není tak důležité jako fakt, že se pouštěl velmi nebojácně do soubojů se staršími soupeři.
Také David se již několikrát tohoto turnaje zúčastnil. Doplatil na změnu pořadatelů ve věkových kategoriích. Vloni skončil v kategorii do 10 let na pěkném 20. místě. Letos by byl v této kategorii nejstarší. Ovšem věková hranice nejmladší kategorie byla upravena na 9 let, a tak David hrál v kategorii do 12 let, kde patřil k nejmladším. Výkony nepodával nijak oslnivé a celý turnaj odehrál v dolní části startovního pole. Výhrami v posledních dvou kolech se dostal na konečnou 39. příčku, se ziskem 4,5 bodu. V dané konkurenci to není zas tak špatný výsledek.
Filip se toho turnaje zúčastnil teprve podruhé. Před lety zde hrál kategorii do 8 let. Tentokrát už hrál v kategorii do 12 let a byl 19. nasazený. Hlavním cílem bylo zklidnit Filipovu hru natolik, aby dokázal využívat svůj čas, co nejlepším způsobem. Po několika nezdarech snad Filip pochopil, že to s ním myslíme dobře a zejména poslední dvě kola dokázal s časem hospodařit daleko lépe. Ziskem 4 bodů obsadil 47 místo.
Turnaj obohatili svou návštěvou také nejlepší česká hráčka Kateřina Němcová a nejlepší český hráč David Navara.
opl

Výsledky: H12, H09

Žádné komentáře:

Okomentovat