sobota 26. listopadu 2011

Nuda v Brně

Poslední listopadová sobota byla vyhrazena dalšímu dvoukolu 1. ligy dorostu. Stejně jako před měsícem nám los přisoudil soupeře z Brna. Hrálo se ovšem v klubovně Lokomotivy a ne na Durasu jako posledně. Trochu jsme pozměnili sestavu, když doma zůstal Pavel Večeřa a místo něho dostal příležitost Honza Polišenský. Sestava tedy byla: Jan Palášek, Miroslav Rakušan, Jan Netušil, David Opluštil, Michal Scheichenost a Jan Polišenský.

V dopoledním kole jsme měli za soupeře domácí LOKO BRNO "C", papírově nejslabšího účastníka celé soutěže. Cíl byl jasný, vyhrát a pokud možno co největším rozdílem. Podceňovat soupeře jsme ale vůbec neměli v úmyslu. Jako první zaknihoval vítězství nováček v sestavě Poliš (6.), když mu jeho mladá soupeřka postupně darovala nemálo figur a následně se vzdala. Vedli jsme tak 1:0. Jako druhý skončil Michal (5.), když jeho soupeřka nekorektně obětovala figuru a posléze přišla o dámu bylo po partii 2:0. Jako třetí dohrál David (4.), když jeho v soupeř v poměrně vyrovnané pozici ztratil dámu a vzdal se 3:0. Rozhodující bod pak přidal Honza (3.), když nejprve získal pěšce a zřejmě mohl rozhodnout partii mnohem dříve. Nakonec uplatnil převahu až v pěšcové koncovce 4:0. Další bod měl přidat Mirek (2.). V jeho partii se hrálo na jednu branku. Svého soupeře drtil útokem na krále. V rozhodujícím okamžiku však zvolil nepřesné pokračování, přehlédl mezišach a pozice se mu zhroutila 4:1. Poslední dohrával Honza (1). Jeho soupeř hrál velmi pomalu a někde kolem 20. tahu se dostával do velké časové tísně. Honza předvedl pěkný klidný výkon a počkal si na soupeřovo zaváhaní. To přišlo v podobě ztráty centrálního pěšce a bylo rozhodnuto 5:1.

Po tomto dobrém výkonu nás odpoledne čekal tvrdší oříšek v podobě druhého domácího týmu LOKO BRNO "B". Soupeři pro nás překvapivě změnili ranní vítěznou sestavu a tak se naše šance na vítězství zvětšily. I když motivace byla veliká, někteří hráči k zápasu nastoupili hodně nekoncentrovaní. Mira (2) zřejmě i pod dojmem zbytečné porážky stál hned v zahájení na prohru a byla otázka času, kdy jej soupeř dorazí. Poliš (6) si sedl k partii v dobrém rozmaru a hned v prvním tahu se spletl a zahrál úplně jiné zahájení než měl v plánu. Asi v sedmém tahu ztratil pěšce a stál na prohru. Jeho soupeř mu však výrazně pomohl, když při první příležitosti dal Honzovi figuru. Pak už se Honza zklidnil a dovedl partii do vítězného konce 1:0. Jako druhý skončil David (4.), když své soupeřce vyplenil střed šachovnice a zaslouženě zvítězil 2:0. V tu chvíli to vypadalo všelijak. Zvláště proto, že Michal (5) nestál bůhvíjak dobře a Honza (1) se pustil do prudkého útoku z nejasným koncem. Naštěstí to měl Honza dobře spočítané a koncovka věže proti dvou lehkým figurám byla vyhraná 3:0. Rozhodující bod pak připsal Michal (5), když si jeho soupeř nechal dát mat na poslední řadu 4:0. V tu dobu už to vypadalo dobře i na ostatních šachovnicích. Honza (3)získal kvalitu a převahu opět uplatnil v koncovce 5:0. Poslední dohrával Mira. Jeho soupeř ho jednoznačně vypustil, když získal pouze kvalitu. Tu mu poté vrátil a koncovka již byla pro Mirka velmi hratelná. Navíc soupeř koncovku nezahrál přesně a Mirek toho využil k svému prvnímu vítězství 6:0. Podle výsledků by se mohlo zdát, že titulek odpovídá. Samotné partie však nudné nebyly. Všichni naši hráči příkladně bojovali, i když se jim třeba nedařilo a odměnou je jim stále první příčka v 1. lize dorostu skupiny východ.
opl

1 komentář: