neděle 6. listopadu 2011

RS 2.kolo Sokol Holešov B: Sokol Postoupky D 2:6

Ve druhém kole regionální soutěže jsme jeli do Holešova v této sestavě: 1. Vladimír Opluštil, 2. Julie Šimčáková, 3. David Opluštil, 4. Jan Polišenský, 5. Michal Scheichenost, 6. Filip Zavadil, 7. Miloslav Bouda, 8. Lenka Navrátilová.
Dá se říct, že jsme byli mírnými favority. První skončila své účinkování Lenka (8.), která svému soupeři uzmula věž a nakonec mu dala asi za hodinu mat 1:0. Druhý skončil Filip (6.). V oboustranně nepřesném zahájení získal drobnou výhodu. Na soupeře zkusil zaútočit a po jeho nepřesné obraně získal dámu a brzo i celý bod 2:0. Další dvě partie se však nevyvíjely dobře. Miloš (7.) ztratil nejprve pěšce , pak druhého a stál na prohru. Soupeř mu jednoho pěšce vrátil a z druhého udělal dvojpěšce. V koncovce získal Miloš i druhého pěšce a nabídl remis. 2,5:0,5. Další důležitý obrat se stal na čtvrté šachovnici. Honza zahájení zahrál opět moc optimisticky a přehlédl vazbu a ztratil kvalitu. No , ale to mu nezabránilo v tom, aby dále bojoval. Svého soupeře pěkně prohnal.Přešel do lepší koncovky s dvojkou spojených pěšců. Jednoho vyměnil za střelce a druhého za věž. Zbyl mu tak jezdec a střelec ale jenom jeden pěšec a ještě krajní. Kańkou na jeho výkonu bylo to, že mohl soupeři jednotahově sebrat věž a bylo po partii.Ovšem koncovku sehrál mistrovsky, když správně obětoval střelce a svého pěšce bezpečně dovedl do dámy 3,5:0,5. Ostatní partie se vyvíjely v náš prospěch, takže to vypadalo velmi dobře.Julčin (2.)soupeř nechal krále uprostřed šachovnice a tak Julinka měla jasný cíl, útok na zadrženého krále v centru. Nachystala si pěkně všechny figurky k útoku, ale místo rozbití pěšcové struktury soupeře, chodila kolem jak hladový pes. Soupeř se stačil dovyvinout, vyměnit útočné figury a přejít do koncovky. Tam Julča ztratila pěšce a nepomohla ji ani oběť figury 3,5:1,5. Rozhodující bod dosáhl David (3.), když svého soupeře strategicky přehrál, získal pěšce a přešel do vyhrané koncovky. Partii pak zakončil krásnou obětí věže 4,5:1,5. Moje partie skončila jako předposlední. Můj soupeř spotřeboval na první tři tahy 30 minut. V desátém tahu mu zbývalo už jen půlhodina. Na šachovnici jsem stál také dobře. Získal jsem pěšce a vyostřil pozici. Oba králové byli v matovém ohrožení. Soupeř překročil čas ve 32. tahu 5,5:1,5. V poslední partii stál Michal(5.) poměrně dobře, ale bez znatelné výhody. Soupeř mu nabídl, remízu a Michal se šel pro jistotu zeptat, s tím, že tam stejně nic nevidí. Zběžně jsem se podíval na soupeřovu dvojku střelců a remízu jsem mu odsouhlasil a mohli jsme vyrazit k domovu. Při přehrávání jeho partie jsem potom zjistil, že mohl s úspěchem usilovat o zisk zatoulaného soupeřova střelce. No ,ale za rozhodnutého stavu, se zas tolik nestalo. 6:2.
opl

1 komentář:

  1. Julča mohla soupeře úplně roozsekat na cucky,kdyby(jak si psal) nechodila jenom kolem krále..stačilo,skoro kdykoliv e5
    Martin Dvořák

    OdpovědětVymazat