čtvrtek 19. ledna 2012

Postoupky A - Zlín D 5 - 3

V neděli 15.1. sehrálo naše áčko v domácím prostředí 6. kolo ZKP. Nastoupili jsme v sestavě: Dvořák, Sháněl, Navrátilík, Dungl, Bačák, Machalík, Večeřa, Hlaváček. Před (jak se dočtete) slavnou bitvou s vedoucím týmem tabulky, Zlínem D, jsme museli vyhrát méně slavnou, až skoro trapnou, předbitvu s topením. Bránilo se dlouho a urputně, ale poté, co jsem se svlékl do trička (abych ilustroval, že není zima), obměkčilo se, a tak se nám jej podařilo zdolat. Proto snad již po hodině hry bylo v místnosti příjemné teplo.

To už jsem ale nebyl, obrazně řečeno, mezi živými. V partii s R. Svobodou jsem v šestém tahu dvoutahově nastavil figuru.. Blundr, jaký bych neudělal ani v blicce. Obrat, který jsem viděl nespočetněkrát. Ne nadarmo se říká, zkontrolovat před provedením tahu elementární hrozby. Snažil jsem se pak ještě zkalit vody, ale figura je figura – a asi po 30 tazích jsem se vzdal. Týmu se omlouvám. V ten okamžik už jsme bohužel prohrávali 2-0. Večis si před partií s M. Kociánem poctivě vypnul mobil, načež vystavěl zajímavou, dvojsečnou pozici … … načež se ozvalo, zda si přejeme mluvit se záchrannou službou, s policíí nebo s hasiči. Mobil v kapse mu jakýmsi zázrakem zavolal na SOS volání. Jako správný rozhodčí si partii hned zkontumoval.

Vložím vsuvku, co si myslím o pravidle o mobilech. Tvrdím, že je naprosto zcestné. Kdyby za manipulaci s mobilem byla kontumace a za zazvonění mobilu pouze napomenutí rozhodčího, dávalo by to větší smysl – nevím, jakým zásadním způsobem ovlivní jeden zvuk navíc chod partie. Za současného stavu jsou rozmrzelí zpravidla oba soupeři, těšící se na partii, a výsledky jsou zbytečně ovlivněny zcela nešachovým činitelem. Pravidlo snad má naznačit, že mobily se při šachách v žádném případě netolerují, což může volně asociovat, že přijímání nápovědy se v žádném případě netoleruje. A to je asi jediné, s čím stoprocentně souhlasím. Provedení je, dle mého názoru, úplně mimo. (Abych dodal, samozřejmě zcela souhlasím s tím, že Večisova partie byla zkontumovaná – rozhodnutí přesně podle pravidel - i s tím, že to všichni považovali za samozřejmost.)

Na osmé šachovnici se Pája černými pustil do svého oblíbeného pěšcového útoku na krále – a byl po zásluze potrestán. Soupeř opanoval centrum, zaútočil na krále v centru, získal materiál a bylo po partii. Prohráváme 3-0 a naše vyhlídky vidím dost bledě. Na žádné šachovnici sice nestojíme hůře, spíše naopak, ale 3-0 je přeci jen 3-0..

A zde začal obrat, na který se bude vzpomínat. Jako první dohrál Marťa Bačák. V útočné a ostré partii s Mirou Benešem se mu podařilo přejít do koncovky s pěšcem více, pak z toho byli dva pěšci a když soupeř šel „all-in“ a na dámském křídle se vydal za chimérami, byl z toho celý bod. Partie se dostaly do časovek. Na první šachovnici se v těžké časovce a již asi vyhrané pozici zorientoval Marťa Dvořák výrazně lépe než Jirka Hodovský – a získal materiál, načež i bod. Prohráváme 2-3 a zbylé partie jdou přes 40. tah a ve všech stojíme lépe.

Jara Sháněl, který přijel obětavě i s nohou v dlaze, získal s L. Balážcem pěšce, svůj zisk rozmnožil ještě o bratříčka, přešel do vyhrané jezdcové koncovky – a soupeř hledal v prohrané pozici výmluvy tak dlouho, až prohrál na čas. Pavel Navrátilík s M.Veselým směnil věž a pěšce za dvojici střelců, kterými pak ohrožoval slabé dámské křídlo černého. Soupeř se ale bránil výborně a obětí přešel do koncovky, kde Pavlovi zbyl krajní pěšec a špatný střelec. V průběhu manévru snad nabídl remízu a Pavel měl odvětit „Těch pár tahů ještě uděláme“. Řekl bych, že to byl čirý sadismus, kdyby se o pár tahů později Pavel nerozesmál na celou hrací místnost se slovy „já jsem to vůbec neviděl!“. A o čem píšu? Střelec a král stáli tak šikovně, že soupeř se králem do rohu prostě nemohl dostat. A myslím, že předem to neviděl vůbec nikdo. Poslední partii hrál Mára Machalík. Ve své letošní premiéře nezklamal, ba naopak – J. Svítka přehrál, přešel do věžo-jezdcovky s pěšcem více, načež do věžovky získal ještě jednoho pěšce. Do dámy pak tuto dvojici prosazoval tak nešťastně, že soupeř měl minimálně v jeden okamžik remízu. Naštěstí ji nevyužil a taktéž naštěstí na tom nezáleželo.

Vyhráli jsme 5-3 a pokud formu potvrdíme v dalších kolech, máme stále dost šancí na dobré umístění. Velmi povedená reportáž ze zápasu je na stránkách Zlína:
http://www.sachzlin.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=1148&Itemid=82

Dvořák Martin 2083F 1 - 0 2103F Hodovský Jiří (V)
Sháněl Jaroslav (H) 2167F 1 - 0 2024F Balážec Ludovít
Navrátilík Pavel 2102F 1 - 0 2039F Veselý Miroslav
Dungl Martin 2001F 0 - 1 2008F Svoboda Rostislav
Bačák Martin 2105F 1 - 0 1967F Beneš Miroslav
Machalík Marek 1902F 1 - 0 2070F Svítek Jiří (H)
Večeřa Petr 1957F 0 - 1 2002F Kocián Miroslav
Hlaváček Pavel 1908F 0 - 1 1950N Palica Jiří
5 : 3

Martin Dungl

3 komentáře:

  1. Napadá mě, že o bojovnosti zápasu svědčí i to, že všechny partie byly rezultativní - to se taky moc často nevidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to dobrej, napínavej zápas. Zlíňáci píšou, že sem "naštěstí" odmítl remízu, ale kdoví, jak by to dopadlo, kdybych ji vzal. Měl sem ze svojí partie zase jednou radost...po takových 8 měsících zápas za Postoupky a hned 6 hodin a dobrá partie, kterou sem pak sice trošku pokazil, ale pomohlo i štěstí. Jinak Marťo se mnou nepočítej na příště, ale až na zápas se Starákem E.
      Mara

      Vymazat
  2. Možná by stálo za úvahu, zatopit dřív. Problémy s tím má jenom áčko. Ostatní naše družstva hrají v teple.
    opl

    OdpovědětVymazat